Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arcelor onderaan in lagere AEX na zwakke Chinese cijfers

Arcelor onderaan in lagere AEX na zwakke Chinese cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De staalproducent had last van de zwakke handelscijfers uit China, waar zowel de export en de import een flinke daling lieten zien. De cijfers zijn een nieuw bewijs dat de op een grootste economie ter wereld kampt met een zwakke buitenlandse en binnenlandse vraag naar zijn goederen.

Beleggers wachten daarnaast vooral op het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat donderdag op het programma staat. Op de beursvloeren wordt gehoopt dat de inflatie in de grootste economie ter wereld voldoende is afgekoeld zodat de Amerikaanse centrale bank de rente niet nog verder hoeft te verhogen.

Levensonderhoud

In Nederland bevestigde statistiekbureau CBS dat de kosten van het levensonderhoud in juli met 4,6 procent zijn gestegen. In juni gingen de consumentenprijzen nog met 5,7 procent omhoog.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 769,66 punten. De MidKap daalde ook 0,3 procent, tot 910,22 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,4 procent.

Just Eat Takeaway

Naast ArcelorMittal (min 1,8 procent) stond ABN AMRO in de staartgroep van de AEX, met een verlies van 1,6 procent. De bank komt woensdag met kwartaalresultaten. Concurrent ING daalde 1,5 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize, dat woensdag ook de boeken opent, won 0,3 procent. Dataleverancier RELX was de sterkste stijger met een plus van 0,6 procent.

In de MidKap stond apothekersbedrijf Fagron (plus 3 procent) bovenaan dankzij een positief analistenrapport van KBC Securities. Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van 1,7 procent.

Miljardenverlies

PostNL zakte ruim 1 procent. De post- en pakketbezorger werd maandag nog 9,5 procent meer waard dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Ook verhoogde het bedrijf zijn winstverwachting voor het hele jaar. Bayer daalde 0,2 procent in Frankfurt. Het Duitse chemieconcern, dat eind juli al een waarschuwing gaf, leed afgelopen kwartaal een miljardenverlies.

De euro was 1,0987 dollar waard, tegen 1,1002 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 81,46 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, op 84,81 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

37 minuten geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

10 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

11 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

12 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

14 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

15 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

16 uur geleden