
Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger
ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.
Werkloze mannen werden in de oorlogsjaren onder meer ingezet voor de ontginning van heide, bosbouw en de aanleg van sloten en kanalen. Aannemers als NHM hielden in opdracht van de overheid toezicht op deze werkzaamheden.
Uit onderzoek blijkt dat het bedrijf zich er niet tegen verzette dat de tewerkgestelden een lager loon kregen dan gebruikelijk, niet of nauwelijks op verlof konden en een kleiner rantsoen kregen. Arcadis erkent dat het is blijven werken aan projecten "waar de segregatie van Joodse Nederlanders werd ingevoerd" en "zich niet verzet heeft tegen de in ernst toenemende racistische maatregelen" in de kampen. "Voor deze zaken past het, ook nu nog in 2023, om excuses te maken voor het handelen van onze voorgangers", aldus het bedrijf.
Compassie
Ook betuigt Arcadis spijt dat ze na de oorlog "slechts in beperkte mate rekenschap gaf van haar betrokkenheid bij de Joodse tewerkstelling" en vindt het bedrijf dat ze "weinig compassie toonde met tewerkgestelden en hun nabestaanden".
Het onderzoek werd gedaan door historicus Lennert Savenije namens de Radboud Universiteit in opdracht van de KNHM foundation, een stichting die voortkwam uit de NHM. Het werd medegefinancierd door Arcadis. De onderzoeker concludeert dat het bedrijf politieke en morele vraagstukken in die periode op een "technische manier" heeft benaderd. Arcadis zegt geraakt te zijn door de uitkomsten van het onderzoek. "Ze geven aanleiding voor verdere reflectie in eigen kring", concludeert het bedrijf.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
6 minuten geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
33 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
35 minuten geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
1 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
2 uur geleden