
Arbodiensten merken dat ziekteverzuim bij bedrijven afneemt
SON (ANP) - Het ziekteverzuim bij Nederlandse bedrijven gaat na een maandenlange stijging weer omlaag. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare merken dat en spreken van een "kantelpunt". Naast de daling van het aantal ziekmeldingen door corona, is volgens hen nu ook griep op z’n retour.
In maart was er in Nederland nog sprake van een recordaantal verzuimmeldingen. Voor elke 100 werkenden telden de arbodiensten toen 11 verzuimmeldingen. In april is dit bijna gehalveerd naar 6 verzuimmeldingen voor elke 100 werknemers.
Volgens ArboNed en HumanCapitalCare is de daling zichtbaar in alle sectoren, zowel in de grootzakelijke markt als in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar met een verzuimcijfer van 4,8 procent zitten we nog altijd boven het niveau van voor de coronapandemie. In 2019 bedroeg dit cijfer bijvoorbeeld nog 4,3 procent.
Griepgolf
"Dat komt voor een deel nog door de griepgolf begin april", verklaart Jurriaan Penders, directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. Ook is er volgens hem een kleine groep medewerkers die langdurig is uitgevallen door Long-Covid.
"De zorgen om verzuim door corona en griep lijken af te nemen. Maar het verzuim blijft hoog in een arbeidsmarkt die krapper wordt. Dat levert extra zorgen op bij werkgevers over toenemende werkdruk en inzetbaarheid van werknemers", concludeert Penders.
De arbodiensten, die beide onderdeel zijn van de HumanTotalCare-groep en gezamenlijk werkzaam voor ruim 63.000 werkgevers, raden bedrijven aan om waar mogelijk thuiswerken te blijven stimuleren. "Kijk kritisch naar het werk dat echt nu moet en stel uit wat kan om onnodige psychische en fysieke overbelasting te voorkomen."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.
9 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.
10 uur geledenSAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.
16 uur geleden