Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbo Unie: derde werkenden kan straks uitvallen door stress

Arbo Unie: derde werkenden kan straks uitvallen door stress

NIEUWEGEIN (ANP) - De Arbo Unie vreest dat in 2030 weleens een derde van de werkenden door stressgerelateerde klachten zou kunnen uitvallen. De toestand is nu al alarmerend, vindt de organisatie. "In het eerste kwartaal van 2023 viel ruim 26 procent van het totaal aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim."

Dergelijk verzuim komt bij alle leeftijden voor en gaat ook overal omhoog, maar het meest bij mensen tussen de 25 en 45 jaar. Verzuim door een psychische oorzaak duurt ook langer, het kost gemiddeld tien dagen meer dan vijf jaar geleden.

In absolute zin verzuimen er weliswaar minder werknemers dan eerder, maar degenen die zich ziek melden blijven langer weg. Daardoor zijn er netto toch meer verzuimdagen.

Extra zorgen

"De verzuimuren zijn langer voor alle oorzaken, ook lichamelijke klachten. Het netto aantal verzuimdagen voor lichamelijk verzuim is de afgelopen vijf jaar min of meer stabiel. Maar het aandeel van psychisch verzuim wordt steeds groter", zegt Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie en hoogleraar bedrijfsgeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij heeft met de unie extra zorgen om de groep tot 25 jaar, waar ook een grote toename van psychische klachten te zien is. "De toename van psychische problemen bij jeugd en adolescenten kan te maken hebben met de druk van social media. Maar wellicht ook met maatschappelijke framing; klachten als verdriet of somberheid krijgen eerder dan vroeger het stempel psychisch probleem. Op de werkvloer speelt het personeelstekort mogelijk een rol. Daardoor krijgen jongeren geen goede ondersteuning."

Willem van Rhenen, deskundige op het gebied van stress en als 'chief health officer' verbonden aan Arbo Unie, wijst erop dat werkgevers al een beetje kunnen helpen hun werknemers op de been te houden door "minder controle, meer erkenning en waardering, juist in tijden van krapte".

Meer uit Gezond

Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

14 uur geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

2 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

3 dagen geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

5 dagen geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

6 dagen geleden
Huisartsentekort leidt tot stress en ongecontroleerde zelfhulp

DEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.

1 week geleden
Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

1 week geleden