
Apple schikt voor nog eens 113 miljoen in kwestie rond iPhones
SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Apple heeft ingestemd met een schikking van 113 miljoen dollar met tientallen Amerikaanse staten. De onderneming zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones hebben vertraagd door middel van software-updates. Dit om gebruikers te verleiden nieuwe iPhones te kopen.
De boete van 113 miljoen dollar is niet de eerste regeling die Apple in deze kwestie overeen is gekomen. In maart sloot Apple een overeenkomst die kan oplopen tot 500 miljoen dollar in een zogeheten class action zaak die door iPhone-gebruikers was aangespannen.
In 2016 heeft Apple de software van de iPhones 6,7 en SE stilzwijgend geüpdatet. Daarbij zouden de verouderde batterijen geen stroompiek meer sturen naar de processor van de telefoon. Daarmee kon het gebeuren dat een apparaat zomaar kon uitvallen. Volgens de klagers heeft Apple bedrog gepleegd. Het concern had of de batterijen moeten vervangen of het probleem aan het licht moeten brengen.
Wangedrag
Miljoenen iPhone-gebruikers zouden door de stroomstoringen zijn getroffen. Apple heeft het wangedrag altijd ontkend. Het bedrijf beloofde de komende drie jaar om "waarheidsgetrouwe informatie" over het beheer van de iPhone-batterij en informatie over softwareupdates op zijn website te publiceren.
Eerder bood Apple al wel zijn verontschuldigingen aan. Ook zijn de prijzen voor het vervangen van een batterij verlaagd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.
49 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon. Ook betalen via iDEAL is niet mogelijk, laat een woordvoerster van het financiële concern weten.
2 uur geledenBERN (ANP/RTR) - Topman Sergio Ermotti van de Zwitserse bank UBS heeft vrijdag gewaarschuwd voor "pijnlijke" besluiten op het gebied van werkgelegenheid na de overname van branchegenoot Credit Suisse. Credit Suisse werd in maart van de ondergang gered door UBS onder grote druk van de Zwitserse overheid.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen hun werknemers straks minder makkelijk verbieden om na afloop van hun dienstverband bij een concurrent hetzelfde werk te gaan doen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt aan een wetsvoorstel dat dit zogenoemde concurrentiebeding aan banden legt.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld 5 procent erbij en hebben een ultimatum gesteld. Als de industriële en ambachtelijke bakkerijen niet voor woensdagmiddag met een beter voorstel komen, leggen hun werknemers op meerdere locaties het werk neer.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Heineken haalt verspreid over het land posters weg waarmee reclame werd gemaakt voor Heineken Silver. Dat doet de brouwer na klachten dat de modellen op de posters te jong lijken.
3 uur geleden