Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Appartementen geven kerktoren cachet'

'Appartementen geven kerktoren cachet'

RILLAND – Het kerkgebouw aan de Bathseweg in Rilland maakt plaats voor appartementen, mét behoud van de kerktoren. Onder dit plan zetten wethouder Maarten Both, namens de gemeente Reimerswaal, en aannemer Johan Berting donderdag hun handtekening.Het kerkgebouw is in 1928 gebouwd en staat als sinds 2000 leeg. Aannemersbedrijf Berting heeft het perceel gekocht en zal daar negen appartementen met parkeerplaatsen en berging realiseren. Onderdeel van het plan is ook dat het bedrijf de kerktoren restaureert. Daarna neemt de gemeente Reimerswaal die over van Berting.Beeldbepalend

De Reimerswaalse wethouder Maarten Both is, net als de klankbordgroep Rilland, blij met de overeenkomst. Jarenlang vreesden dorpsbewoners dat de leegstaande kerk gesloopt zou worden. Ze zijn blij dat de toren nu bewaard blijft. “Het betekent het einde van de vele gesprekken en het begin van iets moois voor Rilland”, zei hij donderdag bij de ondertekening. “We zijn als gemeente heel blij met iemand als Johan Berting die zijn nek wil uitsteken om dit te realiseren."

Aannemer Berting heeft eerst een verkenning gedaan en gekeken naar de mogelijkheden tot restauratie van de kerk. "Dat bleek financieel en bouwkundig niet haalbaar", legt de wethouder uit. "De kerk staat al meer dan twintig jaar te verpauperen nadat twee kerkgemeenten samen verder gingen in een ander gebouw. Het kerkgebouw wordt gesloopt, maar de toren, die beeldbepalend is voor het dorp, blijft behouden.”

Cachet

De gerestaureerde toren neemt de gemeente voor 250.000 euro over. Volgens Both zijn er geen concrete plannen voor de toren. “Wellicht dat deze wordt opgesteld voor publiek, maar dat is niet de opzet. Het gaat erom dat mensen straks prachtig het dorp komen binnenrijden, met de gerestaureerde toren en de appartementen die mooi aangelegd zijn. Ook de openbare ruimte om het perceel heen, parkeerplaatsen, vijver en park zullen aangepakt worden. Aan de tuin is al veel gedaan, want die was helemaal overwoekerd. De toren krijgt door de appartementen cachet; anders zou hij er maar verloren bijstaan."

Vakraampjes

Met de komst van de appartementen wonen er straks mensen en gaat de straat meer leven, zegt de wethouder. "Dit plan is een hele verbetering voor Rilland. Het mooie is dat de appartementen niet zomaar uit de grond worden gestampt. De kwaliteit moet goed zijn en het moet een passend geheel worden.” Aannemer Johan Berting beaamt dit: “Net als de kerk worden de appartementen in de stijl van de Amsterdamse school vormgegeven. Dit houdt in dat er gewerkt wordt aan rondgemetselde hoeken en kleine vakraampjes. Het wordt echt iets moois. Er is dan ook veel vraag naar de appartementen.”

2021

Het streven is om het bestemmingsplan voor de zomer van 2021 door de gemeenteraad van Reimerswaal vastgesteld te krijgen. De betrokken partijen hopen dat de bouw daarna snel kan beginnen.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Rillandia ziet aantal jeugdleden groeien

RILLAND - V.V. Rillandia aan de Bathseweg in Rilland telt op dit moment zo'n tweehonderd leden en is een groeiende vereniging. De club beschikt over twee voetbalvelden en een trainingsveld en ieder team van de club kan doordeweeks trainen. Ondanks dat de vereniging op een ruimtelijke plek is gelegen brengt de locatie soms ook wat obstakels met zich mee. 

7 minuten geleden
Vrijwilligers ontdoen Schelde-oevers weer van afval

KRABBENDIJKE/RILLAND - Honderden vrijwilligers stropen zaterdag 2 maart de mouwen op om zwerfafval op te ruimen langs de Oosterschelde en Westerschelde voor de jaarlijkse actie Schone Schelde.

20 uur geleden
Kapelle verbouwt voor groeiend vrouwenvoetbal

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle voldoet formeel niet aan de KNVB-norm van het aantal velden ten opzichte van de leden maar desondanks krijgen ze de trainingsschema's rond. De vereniging merkt echter wel dat het opkomende vrouwenvoetbal er voor zorgt dat het aantal kleedkamers niet toereikend is. Daarom worden die binnenkort onder handen genomen. 

1 dag geleden
Bijeenkomst voor lustrum Toujours Kapelle

KAPELLE - In mei vindt voor de tiende keer de Franse week Toujours Kapelle plaats. Het organisatiecomité houdt maandagavond 4 maart een bijeenkomst in het gemeentehuis in Kapelle voor wie ideeën heeft voor activiteiten of als vrijwilliger wil helpen.

1 dag geleden
Drie nieuwe laadpalen voor elektrisch rijden in Kapelle

KAPELLE - De Van der Biltlaan, Heer Wolfertstraat en de Postweg in Kapelle krijgen een nieuwe laadpaal om elektrische auto's op te laden.

2 dagen geleden
Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

3 dagen geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

4 dagen geleden