Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

App Telegram rekent binnen een jaar op miljard gebruikers

DUBAI (ANP/RTR) - Het aantal gebruikers van berichtendienst Telegram passeert de komende twaalf maanden waarschijnlijk de 1 miljard, verwacht oprichter Pavel Durov. Na de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne in 2022 is de app hard gegroeid.

Telegram laat zich erg voorstaan op privacy en beveiliging van berichten. Daardoor is de app in beide landen populair bij zowel regeringen als critici die ongecensureerd willen berichten over de oorlog in Oekraïne. De gratis app verspreidt zich volgens Durov "als een bosbrand". "We gaan binnen een jaar waarschijnlijk voorbij de 1 miljard maandelijks actieve gebruikers", zegt hij in een op X geplaatst interview met de Amerikaanse journalist Tucker Carlson.

Op dit moment heeft Telegram 900 miljoen actieve gebruikers. Dat is nog wel een stuk kleiner dan concurrent WhatsApp. Die berichtendienst van Facebook-moederbedrijf Meta heeft ruim 2 miljard actieve gebruikers.

Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky gebruikt Telegram om zijn dagelijkse boodschap aan de bevolking te verspreiden. Ook het Kremlin gebruikt de app voor berichten over de Russische leider Vladimir Poetin.

Telegram is ook omstreden, onder andere omdat criminelen de dienst gebruiken. Naar aanleiding van een kinderpornozaak noemde het Openbaar Ministerie de berichtendienst vorige week het nieuwe darkweb, waar het gemakkelijk is om strafbaar materiaal te delen.

Nepnieuws

Ook stellen critici dat Telegram een platform voor nepnieuws en misleiding is geworden. In Oekraïne behandelt het parlement een wetsvoorstel om de app aan strengere regels te onderwerpen.

Durov zelf stelt dat Telegram een "neutraal" platform blijft die geen "speler in de geopolitiek" wordt. De in Rusland geboren techondernemer is volledig eigenaar van Telegram, maar volgens zakenkrant Financial Times mikt hij op een beursgang in de Verenigde Staten zodra zijn bedrijf winst maakt. Durov vertrok in 2014 uit Rusland, naar eigen zeggen omdat het Kremlin zich met een van zijn bedrijven ging bemoeien.

Meer uit Financieel

Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

1 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

2 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

3 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

4 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

6 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

14 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

16 uur geleden