Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

ROTTERDAM (ANP) - Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Klaaver hoopt dat Philips samen met leveranciers van medische hulpmiddelen snel meer duidelijkheid zal geven en met een plan van aanpak zal komen. "De patiënt staat voor ons op één", benadrukt ze. Bij gebrek aan gegevens raadt Klaaver haar patiënten nu aan het advies van Philips te volgen, maar het blijft wel hun eigen beslissing. "De keuze is aan de patiënt. Er kunnen ook mensen zijn die zeggen: ik gebruik het apparaat al jaren en kan zonder niet goed functioneren, dus ik blijf het de komende dagen ook doen."

De artsen hopen binnen enkele dagen meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico's, zoals ademhalingsproblemen en een mogelijk verhoogde kans op kanker. "Data daarover heeft Philips nog niet met ons gedeeld. We kunnen het daarom niet goed inschatten", aldus Klaaver. De longarts, die zelf in het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam werkt, krijgt ook veel berichten van andere ziekenhuizen en collega's over de problemen. Ook zij krijgen veel vragen van bezorgde patiënten.

Vergiftiging

In de apparaten zit geluiddempend schuimrubber verwerkt. Deeltjes daarvan kunnen loskomen en gebruikers kunnen die inademen of inslikken. In het ergste geval kunnen mensen last krijgen van vergiftiging of kan de kans toenemen dat ze kanker ontwikkelen.

Philips laat in een reactie weten dat het bezig is de longartsen te informeren. "We hebben een aantal artsen al bereikt en een aantal nog niet. Wat we ze kunnen vertellen hangt ook af van gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de toezichthouder", aldus een woordvoerder.

Groen licht

De inspectie moet groen licht geven voor de plannen van Philips om de problemen op te lossen. Sommige mensen willen waarschijnlijk een ander apparaat, anderen vinden het voldoende dat het schuimrubber wordt vervangen. 'Repair en replace', noemt Philips dat. In de komende dagen wordt daar misschien iets meer over bekend. "Er moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren. We zijn druk om een callcenter in te richten. We moeten hard werken om iedereen op de hoogte te stellen, dat lukt niet in een paar uur. Dit is een uitzonderlijke situatie."

In Nederland zijn zo'n 300.000 mensen gediagnosticeerd met slaapapneu, een stoornis waarbij de ademhaling stokt tijdens de slaap. Ruim 50.000 van hen gebruiken het apparaat waarmee nu problemen zijn ontdekt.

Meer uit Gezond

Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

13 uur geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

16 uur geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

17 uur geleden
Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

1 dag geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

1 dag geleden
Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

1 dag geleden