Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

ROTTERDAM (ANP) - Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Klaaver hoopt dat Philips samen met leveranciers van medische hulpmiddelen snel meer duidelijkheid zal geven en met een plan van aanpak zal komen. "De patiënt staat voor ons op één", benadrukt ze. Bij gebrek aan gegevens raadt Klaaver haar patiënten nu aan het advies van Philips te volgen, maar het blijft wel hun eigen beslissing. "De keuze is aan de patiënt. Er kunnen ook mensen zijn die zeggen: ik gebruik het apparaat al jaren en kan zonder niet goed functioneren, dus ik blijf het de komende dagen ook doen."

De artsen hopen binnen enkele dagen meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico's, zoals ademhalingsproblemen en een mogelijk verhoogde kans op kanker. "Data daarover heeft Philips nog niet met ons gedeeld. We kunnen het daarom niet goed inschatten", aldus Klaaver. De longarts, die zelf in het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam werkt, krijgt ook veel berichten van andere ziekenhuizen en collega's over de problemen. Ook zij krijgen veel vragen van bezorgde patiënten.

Vergiftiging

In de apparaten zit geluiddempend schuimrubber verwerkt. Deeltjes daarvan kunnen loskomen en gebruikers kunnen die inademen of inslikken. In het ergste geval kunnen mensen last krijgen van vergiftiging of kan de kans toenemen dat ze kanker ontwikkelen.

Philips laat in een reactie weten dat het bezig is de longartsen te informeren. "We hebben een aantal artsen al bereikt en een aantal nog niet. Wat we ze kunnen vertellen hangt ook af van gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de toezichthouder", aldus een woordvoerder.

Groen licht

De inspectie moet groen licht geven voor de plannen van Philips om de problemen op te lossen. Sommige mensen willen waarschijnlijk een ander apparaat, anderen vinden het voldoende dat het schuimrubber wordt vervangen. 'Repair en replace', noemt Philips dat. In de komende dagen wordt daar misschien iets meer over bekend. "Er moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren. We zijn druk om een callcenter in te richten. We moeten hard werken om iedereen op de hoogte te stellen, dat lukt niet in een paar uur. Dit is een uitzonderlijke situatie."

In Nederland zijn zo'n 300.000 mensen gediagnosticeerd met slaapapneu, een stoornis waarbij de ademhaling stokt tijdens de slaap. Ruim 50.000 van hen gebruiken het apparaat waarmee nu problemen zijn ontdekt.

Meer uit Gezond

CNV dreigt met nieuwe acties voor loonsverhoging zorgpersoneel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "kan zich opmaken voor acties" als er geen geld bij komt voor het verhogen van de salarissen voor zorgpersoneel, zegt CNV. De vakbond reageert daarmee op een interview met zorgminister Conny Helder in vakblad Zorgvisie.

23 uur geleden
Actiegroepen huisartsen boos over rol bij volgende coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Twee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een 'motie van treurnis' gestuurd over het extra werk dat zij te doen krijgen in de voorbereiding op de volgende coronavaccinatieronde, zo bevestigt een van de twee groepen na berichtgeving van het AD. "Het is de zoveelste keer dat huisartsen, zonder overleg, geconfronteerd worden met extra werk", schrijven de actiegroepen 'Help de huisarts verzuipt' en 'De Bevlogen Huisartsen'.

1 dag geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

1 dag geleden
Afgelopen week ruim 3500 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

BILTHOVEN (ANP) - Tot en met woensdag hebben 5541 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. Dat zijn er 3565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio's worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is niet bekend hoeveel mensen waren uitgenodigd, dus hoe hoog de opkomst is, is niet bekend.

1 dag geleden
Minder dan 700 patiënten met corona in de ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is voor het eerst sinds eind juni onder de 700 gezakt. Momenteel zijn nog 690 patiënten met corona opgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

3 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

3 dagen geleden