Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

ROTTERDAM (ANP) - Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

Klaaver hoopt dat Philips samen met leveranciers van medische hulpmiddelen snel meer duidelijkheid zal geven en met een plan van aanpak zal komen. "De patiënt staat voor ons op één", benadrukt ze. Bij gebrek aan gegevens raadt Klaaver haar patiënten nu aan het advies van Philips te volgen, maar het blijft wel hun eigen beslissing. "De keuze is aan de patiënt. Er kunnen ook mensen zijn die zeggen: ik gebruik het apparaat al jaren en kan zonder niet goed functioneren, dus ik blijf het de komende dagen ook doen."

De artsen hopen binnen enkele dagen meer duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico's, zoals ademhalingsproblemen en een mogelijk verhoogde kans op kanker. "Data daarover heeft Philips nog niet met ons gedeeld. We kunnen het daarom niet goed inschatten", aldus Klaaver. De longarts, die zelf in het Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam werkt, krijgt ook veel berichten van andere ziekenhuizen en collega's over de problemen. Ook zij krijgen veel vragen van bezorgde patiënten.

Vergiftiging

In de apparaten zit geluiddempend schuimrubber verwerkt. Deeltjes daarvan kunnen loskomen en gebruikers kunnen die inademen of inslikken. In het ergste geval kunnen mensen last krijgen van vergiftiging of kan de kans toenemen dat ze kanker ontwikkelen.

Philips laat in een reactie weten dat het bezig is de longartsen te informeren. "We hebben een aantal artsen al bereikt en een aantal nog niet. Wat we ze kunnen vertellen hangt ook af van gesprekken met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de toezichthouder", aldus een woordvoerder.

Groen licht

De inspectie moet groen licht geven voor de plannen van Philips om de problemen op te lossen. Sommige mensen willen waarschijnlijk een ander apparaat, anderen vinden het voldoende dat het schuimrubber wordt vervangen. 'Repair en replace', noemt Philips dat. In de komende dagen wordt daar misschien iets meer over bekend. "Er moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren. We zijn druk om een callcenter in te richten. We moeten hard werken om iedereen op de hoogte te stellen, dat lukt niet in een paar uur. Dit is een uitzonderlijke situatie."

In Nederland zijn zo'n 300.000 mensen gediagnosticeerd met slaapapneu, een stoornis waarbij de ademhaling stokt tijdens de slaap. Ruim 50.000 van hen gebruiken het apparaat waarmee nu problemen zijn ontdekt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Delta-variant zo besmettelijk als waterpokken, zegt CDC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de Delta-variant van het coronavirus in een intern document even besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten.

52 minuten geleden
Ruim 90 procent donors heeft antistoffen tegen corona in bloed

AMSTERDAM (ANP) - Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 93 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

14 uur geleden
Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren

DEN HAAG (ANP) - Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.

16 uur geleden
Gemiddeld aantal coronagevallen verder gedaald

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 4506 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan woensdag. Het hogere aantal is echter (voor een deel) het gevolg van een ICT-storing afgelopen woensdag. Die dag had het RIVM daardoor nog niet alle meldingen ontvangen van de GGD'en.

17 uur geleden
9 regio's niet meer op hoogste risiconiveau, Zeeland juist wel

DEN HAAG (ANP) - In negen regio's is het aantal nieuwe coronagevallen zo sterk gedaald, dat ze niet meer op het hoogste risiconiveau staan. Ze gaan van zeer ernstig naar ernstig. Zeeland gaat juist de omgekeerde weg. Vorige week was de situatie er ernstig, nu is die zeer ernstig geworden.

1 dag geleden
Laag aantal nieuwe coronabesmettingen vertekend door storing

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 3513 nieuwe coronabesmettingen, 499 minder dan een dag eerder. Het aantal is echter lager door een technische storing bij de GGD'en, zegt een woordvoerder van het instituut. Daardoor zijn niet alle positieve tests bij het RIVM binnengekomen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt verder op

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt verder. Ziekenhuizen behandelen momenteel 629 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit is het hoogste aantal sinds 15 juni. Vergeleken met dinsdag steeg het aantal opgenomen patiënten met 13.

1 dag geleden