Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apeldoorn passeert Groningen als gezondste stad van Nederland

Apeldoorn passeert Groningen als gezondste stad van Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Apeldoorn heeft Groningen ingehaald als de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursbureau Arcadis in zijn tweejaarlijkse inventarisatie. Onderaan de lijst staat Rotterdam, net als twee jaar geleden.

De onderzoekers van Arcadis bekeken of een stad genoeg voorzieningen heeft, fiets- en voetgangersvriendelijk is en genoeg openbaar vervoer heeft en of er voldoende speel- en recreatieplekken zijn. Ook speelt mee hoe het met de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en hittestress gaat en of een stad een 'gezonde gemeenschapszin' heeft, met genoeg plek voor sociale interactie.

Apeldoorn scoorde daarbij het best, gevolgd door Maastricht en Groningen. Onderaan de lijst bungelen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

"Er gaat nu dus toch iets boven Groningen, vooral door het relatief grote aantal verkeersongevallen met letsel of zelfs de dood tot gevolg", vertelt directeur landschapsarchitectuur John Boon van Arcadis. "Dat is wel dubbel, want nu krijgen ze mensen op de fiets en zien we meer ongelukken. Ook op het onderdeel 'Gezonde Gemeenschap' laat de stad punten liggen. Dat is deels te verklaren doordat het aantal geregistreerde misdrijven toenam en dat minder mensen voldoen aan de bewegingsrichtlijn."

Dat Apeldoorn nu bovenaan staat, is volgens Arcadis-directeur Eke Schins te verklaren door onder meer het lage aantal misdrijven, de hoge sociale cohesie en de hoeveelheid groen in de stad.

Meer uit Gezond

Rutgers: zorgen om onwetendheid over kans op zwangerschap

AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.

3 uur geleden
Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld

UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.

1 dag geleden
Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

3 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

3 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

5 dagen geleden
Opkomst bij coronaprik blijft lager dan vorig jaar

BILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

5 dagen geleden
Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".

5 dagen geleden