
ANWB waarschuwt voor dure laadpalen in Europa
DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die met een elektrische auto op vakantie gaan, moeten in het buitenland oppassen voor "excessief" dure laadpalen. De ANWB waarschuwt dat de stroomprijs per kilowattuur in veel Europese vakantielanden weliswaar niet uitzonderlijk is, maar dat op sommige plekken daarbovenop hoge tarieven worden gerekend voor iedere minuut of ieder uur dat de auto aan de laadpaal staat. Vakantiegangers kunnen daardoor te maken krijgen met extreem hoge rekeningen, aldus de toeristenbond.
Zo ontvingen tientallen mensen met een laadpas van de ANWB de afgelopen maanden een rekening van meer dan honderd euro voor een enkele laadsessie in het buitenland. In een geval ging het om een factuur van 480 euro, aldus de ANWB, voor iets meer dan een dag laden op een Franse camping. De automobilist in kwestie had in die tijd maar voor ongeveer 100 kilometer aan elektriciteit geladen, maar de laadpaalexploitant bleek daarbovenop 30 cent per minuut te rekenen.
Hoewel zulke tijdgebonden tarieven, ook wel bekend als blokkeertarieven, ook in Nederland voorkomen, zijn die volgens de ANWB in met name Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk veel gebruikelijker. "Veel Nederlandse elektrische rijders zijn daar nog niet aan gewend", legt een woordvoerster uit. De toeristenbond adviseert vakantiegangers met een elektrische auto dan ook om altijd van tevoren het tarief en de prijsopbouw van een laadpaal te controleren via bijvoorbeeld de app van het bedrijf waarvan ze een laadpas hebben. Anders kan een nacht de auto opladen bij een hotel "zomaar duurder zijn dan de daadwerkelijke overnachting", waarschuwt de ANWB.
Accu vol
In totaal zijn er ruim 200.000 mensen met een laadpas van de ANWB. "Maar ook enkele tientallen excessen zijn voor ons al reden om aan de bel te trekken", aldus de woordvoerster. "We willen voorkomen dat automobilisten met zulke uitschieters te maken krijgen."
De bond zegt niet in alle gevallen tegen blokkeertarieven te zijn, omdat die kunnen voorkomen dat auto's bij een laadpaal blijven staan terwijl de accu al vol is. Maar de tarieven moeten wel "redelijk" zijn, aldus de ANWB.
Meer uit Binnenland
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours trekt op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet duidelijk is welke data zijn gebruikt.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geleden