
Antiracismecoördinator: politiek moet moslims niet meer wantrouwen
DEN HAAG (ANP) - De politiek en de overheid moeten Nederlandse moslims niet meer wantrouwen, vindt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij ziet dat moslimdiscriminatie de afgelopen decennia is aangewakkerd in het politieke en maatschappelijke debat. In zijn jaarlijkse verslag gaat Baldewsingh niet in op de uitslag van de verkiezingen, waarin anti-islampartij PVV de grootste is geworden.
Wel bespeurt de coördinator "institutioneel wantrouwen" richting "in het bijzonder Nederlandse moslims". Hij waarschuwt voor "stigmatiserende en uitsluitende effecten" van wet- en regelgeving en politieke plannen. Dan heeft hij het bijvoorbeeld over het al geldende boerkaverbod en het voorstel van het nu demissionaire kabinet om toezicht te houden op onder andere islamitische weekendscholen.
Baldewsingh maant politici om te bedenken of zulke plannen en wetten wel echt nodig zijn en om de grondwettelijke bezwaren "serieus te nemen". In de gesprekken met verkenner Ronald Plasterk ging het ook regelmatig over grondwettelijke bezwaren. Pieter Omtzigt (NSC) ziet die vooral in het partijprogramma van de mogelijke coalitiepartner PVV, waarin onder meer wordt gepleit voor een verbod op de Koran en moskeeën. Hij wil dat Geert Wilders duidelijk maakt wat de partijleider van de radicaal-rechtse partij bedoelt met zijn belofte om zulke voorstellen "in de ijskast" te zetten.
Oranje stoplicht
Baldewsingh zet jaarlijks in zijn Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme op een rij welke problemen hij ziet en doet ook aanbevelingen om deze op te lossen. Hij beoordeelt de uitvoering van de meeste voorstellen die hij vorig jaar deed tegen moslimdiscriminatie met een oranje stoplicht. De politie en gemeentelijke discriminatiemeldpunten moeten moslimdiscriminatie bijvoorbeeld beter registreren volgens de coördinator. Hij benoemt wel dat het ministerie van Binnenlandse Zaken hier een onderzoek naar is gestart.
Een groot deel van de Nederlandse moslims heeft weinig vertrouwen in de eigen overheid, meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vorig jaar. Zij hebben vaak het gevoel dat ze er niet bij mogen en kunnen horen vanwege hun geloof. Vooral moslimjongeren ervaren dat ze niet worden behandeld als Nederlandse burgers, maar als veiligheids- of integratievraagstuk.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
1 dag geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
5 dagen geleden