Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anthoni Fierloos denkt altijd hoe hij iets kan oplossen

Anthoni Fierloos denkt altijd hoe hij iets kan oplossen

GOES - Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts wakker van. 

In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Anthoni Fierloos. 

Kom je uit een ondernemersnest? 

“Nee. Mijn ouders komen uit ‘s-Gravenpolder, maar toen ik werd geboren, woonden ze in Goes. Mijn vader is opgeleid tot timmerman, maar heeft later les gegeven op de LTS en is geëindigd als technisch tekenaar bij de Woningstichting Borsele. Zijn handigheid is iets wat ik niet heb.”

Heb jij altijd gedroomd van een winkel?

“Van kinds af aan wilde ik geschiedenisleraar worden. Dat heb ik altijd gezegd. Na mijn middelbare school ben ik dan ook naar de lerarenopleiding gegaan, die toen nog in Delft zat. Uiteindelijk ben ik ook afgestudeerd als leraar geschiedenis en aardrijkskunde. Geschiedenis vind ik nog steeds geweldig, maar het vak van leraar niet. Ik heb na mijn opleiding wel even voor de klas gestaan op het Buys Ballot College, maar ik werkte toen al jaren altijd al als vakantie- en weekendkracht in de boekwinkel. Dat bleef ik doen toen ik leraar werd en ik vond dat vele malen leuker dan voor de klas staan.”

Mis je het vak van leraar niet?

“Nooit. Ik wilde het altijd worden, maar het bleek uiteindelijk niet bij me te passen. Als boekhandelaar ben ik beter in het overdragen van kennis, denk ik. Ik neem mijn petje af voor de mensen die elke dag voor de klas staan, tot hun pensioen. Ik vind dat ontzettend knap, maar ik ben er de persoon niet voor.”

Hoe ben je eigenaar geworden van Het Paard van Troje? 

“De eigenaren hadden vijf kinderen, maar zij vlogen allemaal uit naar andere delen van het land en wilden de winkel niet overnemen. Daardoor was het al snel duidelijk dat ik degene was die de zaak op termijn zou kunnen kopen. Toen ze de winkel nog hadden, gingen zij al vaak op vakantie, soms een paar maanden achter elkaar. Ik was toen al het gezicht van de winkel, was verantwoordelijk en deed bijna alles zelf. Dat gaf een grote mate van zelfstandigheid. Daardoor werd het al een beetje mijn winkel. De overname verliep dan ook soepel.”

Heb je veel veranderd toen je de winkel uiteindelijk in handen kreeg?

“Mijn baas runde de zaak in de hoogtijdagen van de boekwinkels. Iedereen las nog volop, er was geen internet en hij had niet of nauwelijks concurrentie van andere boekenzaken in Goes. Het liep als een trein, maar hij was daardoor ook een beetje naar binnen gericht. Hij hoefde niets te doen. Toen ik het overnam, ben ik meteen de samenwerking buiten de winkel gaan zoeken en doe dat nog steeds. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat het goed gaat met de binnenstad. Daar zet ik me ook voor in. Als het goed gaat met mijn buurman, gaat het ook goed met mij. Zo zie ik het.”

Wat ben je voor ondernemer? 

“Ik ben iemand die uitdagingen zoekt en altijd nieuwe dingen probeert te verzinnen. Dat is ondernemen. In 2010, middenin de crisis, heb ik het Paard van Troje helemaal verbouwd. We hebben alles eruit gegooid en opnieuw ingericht. Dat was een tegengesteld iets, maar ik heb er daarna wel profijt van gehad. Ik ben ook snel met de uitgeverij begonnen. Daardoor haal ik veel omzet buiten de winkel. Dat helpt, al is het moeilijk omdat je hele wisselende jaren hebt. Het ene jaar heb je een paar nieuwe boeken, een paar kalenders en nieuwe kaarten en het volgende jaar heb je bijna niets. In januari heb ik de Koperen Tuin overgenomen, ook in een bijzondere periode. Ik heb me in maart een week echt wel zorgen gemaakt. ‘Wat moet ik nu?’ dacht ik. Daarna begon het echter alweer te kriebelen en zijn we dingen gaan verzinnen en veranderen. Ik denk altijd hoe je iets kunt oplossen.”

Hoe zie jij de toekomst van de boekwinkel? 

“Ik ben een rasoptimist. Ik geloof in de toekomst van boeken. Kijk naar de coronacrisis. Er is veel meer gelezen. Het grote probleem is dat er meer online is besteld. Ook bij ons, maar daar is voor ons nog veel te winnen.”

Lig je wel eens wakker?

“Nee, ik ben redelijk nuchter. Je kunt je alleen druk maken over zaken waarop je invloed hebt. Ik weet dat het makkelijk is gezegd, maar over het algemeen ben ik niet snel terneergeslagen. Wat helpt is dat ik thuis een goed leven heb, een gezin dat achter me staat. Dat geeft ook veel energie."

Wat vind je het leukste aan je vak?
“Dat is toch gewoon in de winkel staan en boeken verkopen. Als je zelf of jouw personeel een prachtig boek heeft gelezen en er een stapel van kunt verkopen door het aan te prijzen. Dat is geweldig.”

Met wie zou jij eens aan de keukentafel willen zitten? 

“Als ik zo’n vraag krijg, denk ik vaak: ‘Als je iets wilt en het kan, waarom doe je het dan niet?’ Door zo te denken heb ik al veel van mijn idolen op schrijversvlak ontmoet. Als ik iemand moet kiezen, zou ik graag nog eens met René Verhulst als minister of premier aan tafel zitten. Ik heb hem leren kennen als burgemeester van Goes en vind het een fantastische man.”

Meer uit Middelburg

Bonaire.com: een nieuw toeristisch platform met Zeeuwse software

MIDDELBURG - De ervaren tech-ondernemer Robin Weesie heeft samen met Glenn Doeze het initiatief genomen om een toeristisch platform voor Bonaire te ontwikkelen. Een platform waar (potentiële) bezoekers niet alleen inspiratie en informatie kunnen vinden over het Caribisch eiland, maar waar ook direct geboekt kan worden. Na een zorgvuldige zoektocht is besloten om het platform te ontwikkelen op de software van Localbooker.

1 uur geleden
Nieuw leven voor de concertvleugel van de Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Dromen van een volle zaal, een concertvleugel en je eigen composities spelen. Dat is de droom van ieder kind, jongeren maar ook volwassenen die ooit de eerste toon aansloegen op een piano. Deze dromen kan je vanaf nu waarmaken in de Zeeuwse Concertzaal. Vanaf 8 april biedt de Concertzaal namelijk de mogelijkheid om regelmatig de Steinway concertvleugel te bespelen.

2 uur geleden
Scalda bekroond met zes Gouden Schoolkantine Schalen

MIDDELBURG - Scalda heeft voor al haar locaties de Gouden Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum ontvangen. Het behalen van de gouden status is het resultaat van intensieve inspanningen van Scalda om haar kantine gezonder te maken. Met minstens 80% van het assortiment bestaande uit gezonde opties zoals broodjes, fruit en andere voedzame producten, en de voortdurende beschikbaarheid van drinkwater, wordt het voor studenten gemakkelijker gemaakt om gezonde keuzes te maken. 

3 uur geleden
Aanhangwagen kantelt bij Schroebrug Middelburg

MIDDELBURG - Bij de Schroebrug in Middelburg is woensdag aan het einde van de middag een aanhangwagen van een tractor gekanteld. Dit zorgde voor de nodige verkeershinder.Het ongeluk gebeurde toen de tractorbestuurder vanaf het Groene Woud richting de spoorwegovergang reed. Net voor het oprijden van de brug ging het mis. Door onbekende oorzaak belandde de aanhanger die achter de tractor was gekoppeld op zijn linker zijkant. De tractor zelf bleef gelukkig overeind. Vanwege het ongeluk moest direct één rijstrook worden afgesloten. Later moesten ook het fietspad over de brug en de rijbaan richting A58 worden dichtgezet. Handhavers en politieagenten probeerden het verkeer in goede banen te leiden maar desondanks ontstonden flinke files, met als gevolg dat auto's omkeerden kozen voor een oversteek via de Stationsbrug, terwijl dat niet is toegestaan.Met behulp van een kraan is de aanhangwagen rond 16.50 uur weer overeind gezet. Tien minuten later kon de tractor weer verder rijden.

3 uur geleden
Het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024

DISHOEK - Het 75-jarig bestaan van de NAVO (Noord Atlantische Verdragsorganisatie) / NATO (North Atlantic Treaty Organization, opgericht in april 1949), is voor Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 20-21 april 2024 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te stellen voor het publiek. Het evenement is onderdeel van het landelijke evenement 'het Weekend van het Verdedigingserfgoed 2024'.

22 uur geleden
Nieuwe tentoonstelling in Veere: Scottish Diaspora Tapestry

VEERE - Op vrijdag 29 maart 2024 om 14:00 uur vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling Scottish Diaspora Tapestry door Bert Tuk, wethouder Cultuur van de gemeente Veere. Van 30 maart tot 7 juni 2024 is het beroemde Tapijt weer te zien in Museum Veere, de Schotse Huizen. Tien jaar na het gereedkomen van de indrukwekkende collectie van geborduurde panelen en de eerste tentoonstelling in Museum Veere in 2015, keert het complete 153 meter lange tapijt weer terug. De 311 panelen waaruit het wandtapijt bestaat, laten de eeuwenlange Schotse migratiegeschiedenis op indrukwekkende wijze zien.

22 uur geleden
Dringende oproep tot uitfasering houtstook

MIDDELBURG - Stichting HoutrookVrij maakt bekend dat zij een brief heeft verzonden aan alle Nederlandse gemeenten en de secretaris van de Adviescommissie Economie, Klimaat, Energie en Milieu van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), waarin zij aandringt op het uitfaseren van particuliere houtstook in Nederland. De stichting baseert zich op groeiende wetenschappelijke bewijzen die aantonen dat houtstook, ook van zogenaamde EcoDesign-kachels, significante gezondheidsschade veroorzaakt door de uitstoot van fijnstof, PAK's, en benzeen.

1 dag geleden