Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdag (1 februari) een herdenking plaats voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Leerlingen van de Kruiningse basisscholen noemen de namen van de 77 Reimerswaalse slachtoffers. Ook de elfjarige Kyen en Anouk van basisschool De Welle bezoeken de plechtigheid. "Herdenken is belangrijk", stellen ze. "Bijvoorbeeld uit respect voor de mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt."

Anouk en Kyen zitten in groep acht van De Welle en weten al veel over de Ramp, die zich voltrok in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en grote delen van zuidwest-Nederland onder water zette, met vele slachtoffers tot gevolg. Ze hebben er al vaker over gewerkt in de klas, zijn al eens in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geweest, Kyen heeft er samen met enkele klasgenootjes een presentatie over gemaakt en ook de jaarlijkse herdenking in hun dorp hebben Anouk en Kyen al eens bijgewoond. "De dijken zijn toen doorgebroken en daardoor kwam alles onder water te staan. De mensen vluchtten naar andere provincies", weet Anouk. "Het was een hele heftige gebeurtenis", vult Kyen aan. "De dijken waren toen nog niet zo sterk als nu."

Appje

Op foto's en in filmpjes die de twee in het Watersnoodmuseum en op internet bekeken, zagen ze de grote gevolgen van de ramp voor mens en dier. "Als je mensen hoort vertellen hoe het was… De plek waar je woont is de zee geworden", zegt Kyan. "Huizen stonden tot de zolder in het water", heeft Anouk gezien. "Ik zou heel bang zijn en ook willen weten hoe het met mijn familie en vrienden ging. Nu stuur je een appje, maar dat kon toen niet."

Kinderen

Bij de jaarlijkse herdenking in Kruiningen klinken de namen van de Reimerswaalse slachtoffers. "De leeftijden worden erbij gezegd en dan hoor je dat er ook kinderen zijn overleden. Echt erg", zegt Kyan. "Zij hebben helemaal geen leven gehad", realiseert Anouk zich. "Ook waren er mensen die anderen hielpen, maar het zelf niet hebben gered. Dat vind ik ook heftig."
Ook Kyens oma en Anouks opa maakten de Ramp mee. "Opa vond het best emotioneel om erover te praten, maar ik mocht hem er wel naar vragen. Hij heeft op zolder gezeten en was heel bang."

Oefening

Aan sommige huizen in hun dorp is nog te zien hoe hoog het water heeft gestaan, weten de twee. "Door mijn presentatie kwam ik erachter dat de groene, houten huizen in de Henry Dunantstraat na de Watersnoodramp zijn geschonken door andere landen."

Ondanks de impact van het onderwerp vinden Kyen en Anouk dat jeugd vanaf een jaar of zes moet weten van de Watersnoodramp. "Kinderen kunnen ook meedenken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", vindt Kyan. "Goed voor het klimaat zorgen", noemt Anouk als voorbeeld. Daarnaast lijkt het haar nuttig om met het dorp een oefening te doen, als voorbereiding op een mogelijke overstroming. "En iedereen zou een boot moeten hebben", vindt Kyen, "of een reddingsvest."

De herdenking zaterdag in Kruiningen begint om 19.00 uur en is openbaar toegankelijk.

Meer uit Reimerswaal

Wasschappelse heiploeg slaat eerste paal Oester Staete

YERSEKE - Met een zeewering heistelling heeft de Wasschappelse heiploeg op woensdag 16 oktober de symbolische eerste paal geslagen van het nieuwbouwproject Oester Staete in Yerseke.

19 uur geleden
Auto over de kop in Kruiningen, bestuurster met spoed naar het ziekenhuis

KRUININGEN - Bij de Stationsweg in Kruiningen is maandagavond een vrouw met haar personenauto over de kop gevlogen. De bestuurster is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Grote vogeltentoonstelling in dorpshuis De Vroone

KAPELLE - De vogeltentoonstelling 'Zang en Kleur' komt eraan. Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober is de jaarlijkse vogelexpo in dorpshuis De Vroone in Kapelle. 

2 dagen geleden
Presentatie over Watersnoodramp in dorpshuis Kaj Munk Hansweert

HANSWEERT - Vrouwengilde Hansweert organiseert woensdagavond (23 oktober) een presentatie over de Watersnoodramp van 1953 in dorpshuis Kaj Munk. Iedereen is welkom.

2 dagen geleden
Mike Weststrate maakt schitterende 'Lezersfoto van de week' van cruiseschip op Westerschelde

KRUININGEN - De 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode is deze keer de feestelijke foto van Mike Weststrate geworden. 'Cruiseschip de Amadea, terwijl het kleurrijk verlicht over de Westerschelde bij Kruiningen vaart', zegt Mike over zijn inzending.

3 dagen geleden
Kapelse grenslinde grijpt naast titel 'Boom van het Jaar'

KAPELLE - De grenslinde bij Kapelle is niet verkozen tot Boom van het Jaar 2024. Die eer is voor de ginkgo biloba in de universiteitstuin in Leiden. De Kapelse boom, die Zeeland vertegenwoordigde, is tiende geworden.

4 dagen geleden
Kapelle heeft sluitende begroting, maar ook zorgen over toekomst

KAPELLE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle legt een sluitende begroting voor 2025 voor aan de gemeenteraad. 'Wel staat de gemeente voor een aantal financiële uitdagingen', laat Kapelle vrijdag weten. 

5 dagen geleden