Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdag (1 februari) een herdenking plaats voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Leerlingen van de Kruiningse basisscholen noemen de namen van de 77 Reimerswaalse slachtoffers. Ook de elfjarige Kyen en Anouk van basisschool De Welle bezoeken de plechtigheid. "Herdenken is belangrijk", stellen ze. "Bijvoorbeeld uit respect voor de mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt."

Anouk en Kyen zitten in groep acht van De Welle en weten al veel over de Ramp, die zich voltrok in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en grote delen van zuidwest-Nederland onder water zette, met vele slachtoffers tot gevolg. Ze hebben er al vaker over gewerkt in de klas, zijn al eens in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geweest, Kyen heeft er samen met enkele klasgenootjes een presentatie over gemaakt en ook de jaarlijkse herdenking in hun dorp hebben Anouk en Kyen al eens bijgewoond. "De dijken zijn toen doorgebroken en daardoor kwam alles onder water te staan. De mensen vluchtten naar andere provincies", weet Anouk. "Het was een hele heftige gebeurtenis", vult Kyen aan. "De dijken waren toen nog niet zo sterk als nu."

Appje

Op foto's en in filmpjes die de twee in het Watersnoodmuseum en op internet bekeken, zagen ze de grote gevolgen van de ramp voor mens en dier. "Als je mensen hoort vertellen hoe het was… De plek waar je woont is de zee geworden", zegt Kyan. "Huizen stonden tot de zolder in het water", heeft Anouk gezien. "Ik zou heel bang zijn en ook willen weten hoe het met mijn familie en vrienden ging. Nu stuur je een appje, maar dat kon toen niet."

Kinderen

Bij de jaarlijkse herdenking in Kruiningen klinken de namen van de Reimerswaalse slachtoffers. "De leeftijden worden erbij gezegd en dan hoor je dat er ook kinderen zijn overleden. Echt erg", zegt Kyan. "Zij hebben helemaal geen leven gehad", realiseert Anouk zich. "Ook waren er mensen die anderen hielpen, maar het zelf niet hebben gered. Dat vind ik ook heftig."
Ook Kyens oma en Anouks opa maakten de Ramp mee. "Opa vond het best emotioneel om erover te praten, maar ik mocht hem er wel naar vragen. Hij heeft op zolder gezeten en was heel bang."

Oefening

Aan sommige huizen in hun dorp is nog te zien hoe hoog het water heeft gestaan, weten de twee. "Door mijn presentatie kwam ik erachter dat de groene, houten huizen in de Henry Dunantstraat na de Watersnoodramp zijn geschonken door andere landen."

Ondanks de impact van het onderwerp vinden Kyen en Anouk dat jeugd vanaf een jaar of zes moet weten van de Watersnoodramp. "Kinderen kunnen ook meedenken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", vindt Kyan. "Goed voor het klimaat zorgen", noemt Anouk als voorbeeld. Daarnaast lijkt het haar nuttig om met het dorp een oefening te doen, als voorbereiding op een mogelijke overstroming. "En iedereen zou een boot moeten hebben", vindt Kyen, "of een reddingsvest."

De herdenking zaterdag in Kruiningen begint om 19.00 uur en is openbaar toegankelijk.

Meer uit Reimerswaal

Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

2 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

3 dagen geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

3 dagen geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

4 dagen geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

4 dagen geleden
Krabbendijke krijgt repaircafé

KRABBENDIJKE - Krabbendijke krijgt een repaircafe in dorpshuis de Meiboom.

5 dagen geleden
Jaarlijkse boompjesuitdeelactie groeit in Zeeland

Dit jaar zullen meer dan 36.000 boompjes hun weg vinden naar particuliere tuinen in Zeeland tijdens de jaarlijkse Gratis Boompjes Uitdeelactie! Vorig jaar werden al 18.000 jonge bomen uitgedeeld, maar dankzij een bijdrage van DELTA Energie kunnen we dat aantal nu verdubbelen.

6 dagen geleden