Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

Anouk en Kyen herdenken ook de Watersnoodramp

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdag (1 februari) een herdenking plaats voor de slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953. Leerlingen van de Kruiningse basisscholen noemen de namen van de 77 Reimerswaalse slachtoffers. Ook de elfjarige Kyen en Anouk van basisschool De Welle bezoeken de plechtigheid. "Herdenken is belangrijk", stellen ze. "Bijvoorbeeld uit respect voor de mensen die de Watersnoodramp hebben meegemaakt."

Anouk en Kyen zitten in groep acht van De Welle en weten al veel over de Ramp, die zich voltrok in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en grote delen van zuidwest-Nederland onder water zette, met vele slachtoffers tot gevolg. Ze hebben er al vaker over gewerkt in de klas, zijn al eens in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk geweest, Kyen heeft er samen met enkele klasgenootjes een presentatie over gemaakt en ook de jaarlijkse herdenking in hun dorp hebben Anouk en Kyen al eens bijgewoond. "De dijken zijn toen doorgebroken en daardoor kwam alles onder water te staan. De mensen vluchtten naar andere provincies", weet Anouk. "Het was een hele heftige gebeurtenis", vult Kyen aan. "De dijken waren toen nog niet zo sterk als nu."

Appje

Op foto's en in filmpjes die de twee in het Watersnoodmuseum en op internet bekeken, zagen ze de grote gevolgen van de ramp voor mens en dier. "Als je mensen hoort vertellen hoe het was… De plek waar je woont is de zee geworden", zegt Kyan. "Huizen stonden tot de zolder in het water", heeft Anouk gezien. "Ik zou heel bang zijn en ook willen weten hoe het met mijn familie en vrienden ging. Nu stuur je een appje, maar dat kon toen niet."

Kinderen

Bij de jaarlijkse herdenking in Kruiningen klinken de namen van de Reimerswaalse slachtoffers. "De leeftijden worden erbij gezegd en dan hoor je dat er ook kinderen zijn overleden. Echt erg", zegt Kyan. "Zij hebben helemaal geen leven gehad", realiseert Anouk zich. "Ook waren er mensen die anderen hielpen, maar het zelf niet hebben gered. Dat vind ik ook heftig."
Ook Kyens oma en Anouks opa maakten de Ramp mee. "Opa vond het best emotioneel om erover te praten, maar ik mocht hem er wel naar vragen. Hij heeft op zolder gezeten en was heel bang."

Oefening

Aan sommige huizen in hun dorp is nog te zien hoe hoog het water heeft gestaan, weten de twee. "Door mijn presentatie kwam ik erachter dat de groene, houten huizen in de Henry Dunantstraat na de Watersnoodramp zijn geschonken door andere landen."

Ondanks de impact van het onderwerp vinden Kyen en Anouk dat jeugd vanaf een jaar of zes moet weten van de Watersnoodramp. "Kinderen kunnen ook meedenken over wat we kunnen doen om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt", vindt Kyan. "Goed voor het klimaat zorgen", noemt Anouk als voorbeeld. Daarnaast lijkt het haar nuttig om met het dorp een oefening te doen, als voorbereiding op een mogelijke overstroming. "En iedereen zou een boot moeten hebben", vindt Kyen, "of een reddingsvest."

De herdenking zaterdag in Kruiningen begint om 19.00 uur en is openbaar toegankelijk.

Meer uit Reimerswaal

Minder migranten in Reimerswaal dan elders

REIMERSWAAL - In vergelijking met andere gemeenten met een vergelijkbare bevolkingssamenstelling en welvaartsniveau, vestigen zich relatief weinig migranten in Reimerswaal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarover de PZC maandag berichtte.

7 uur geleden
Foto’s van opening nieuwe keermuur Hansweert

HANSWEERT - Op maandag 17 juni werd de nieuwe keermuur op de Werfdijk in Hansweert feestelijk geopend. De familie Van der Borgt had de eer om het lint door te knippen, samen met vertegenwoordigers van het waterschap en de gemeente. De opening werd muzikaal omlijst door muziekvereniging Scheldegalm, die het dorpslied Hansweert, Hansweert, dorpje aan zee speelde.De keermuur is een opvallende verandering in het straatbeeld van Hansweert en vormt een belangrijk onderdeel van het project dijkversterking Hansweert. 

10 uur geleden
Scoutgroep zeilt naar driedubbele winst in Yerseke

YERSEKE - Tijdens de jaarlijkse scoutingzeilwedstrijden in Yerseke heeft scoutinggroep Karel Doorman uit Bergen op Zoom opnieuw indruk gemaakt. In de jongerenklasse wisten zij niet alleen de eerste plek te bemachtigen, maar ook de tweede en derde. Ook in de open klasse ging de winst naar deze sterke Brabantse ploeg.

13 uur geleden
Gedeelte van zeedijk aan de Platte Bank gaat in vlammen op

KRABBENDIJKE- Een gedeelte van de zeedijk bij Krabbendijke is zaterdagmiddag in vlammen opgegaan.  De brandweer werd zonder spoed opgeroepen voor een bermbrand aan de Platte Bank. Ter plaatse bleek een stuk dijk van ongeveer 120 meter in brand te staan. De brandweer heeft het vuur gedoofd met een straal hogedruk en een aantal vuurzwepen.

1 dag geleden
DigiSterker-cursus in Kruiningen van start

KRUININGEN - In bibliotheek de Oosterschelde in Kruiningen vond op dinsdag 10 juni de eerste les plaats van de DigiSterker-cursus. De cursus helpt mensen beter om te gaan met de digitale overheid en hun DigiD. Community Librarian Henny de Groen gaf de les en begeleidt de deelnemers de komende weken door het programma.

2 dagen geleden
Dorpskermis vraagt om herziening

REIMERSWAAL - De jaarlijkse dorpskermissen in de gemeente Reimerswaal zijn voor veel inwoners vaste prik. Toch is het organiseren ervan niet zonder uitdagingen. Kermisondernemer Frank Vale, die sinds vier jaar in opdracht van de gemeente de organisatie verzorgt, luidt de noodklok. Volgens hem zijn de kosten nauwelijks nog te dragen. De gemeente erkent dat er knelpunten zijn, maar ziet de situatie anders en benadrukt dat er aandacht voor blijft.

5 dagen geleden
Scootmobieltocht Rilland

RILLAND - Op maandag 30 juni organiseert Zorggroep Ter Weel, samen met de gemeente Reimerswaal, een gezellige scootmobieltocht. 

5 dagen geleden