Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Andries Looijen krijgt Franse onderscheiding

Andries Looijen krijgt Franse onderscheiding

DEN HAAG - In het bijzijn van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft Andries Looijen woensdag in Den Haag uit handen van Philippe Lalliot, de Franse ambassadeur, de Franse onderscheiding 'chevalier de l'Ordre National du Mérite' ontvangen. "Ik ben er heel trots op", reageert Looijen, om er meteen bij te vertellen dat hij het niet alleen doet. "Deze onderscheiding is ook voor alle andere vrijwilligers en voor mijn familie."

Andries Looijen is voorzitter van de stichting van museum Vitality in Kapelle en kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet om de hulp van de Fransen aan Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen.

Museum

Vanuit zijn fascinatie voor de inzet van de Fransen in Nederland tijdens de oorlog heeft Looijen in 2012 museum Vitality geopend. De collectie toont onder meer de belangrijke rol van de Franse soldaten bij de bevrijding van Nederland.

Nieuwbouw

Looijen was woensdag in Den Haag om de uitbreidings- en verhuisplannen voor zijn museum, mét nieuwe naam, te presenteren: Memorial 40-45 Kapelle. Hiervoor heeft hij een locatie naast de Franse militaire begraafplaats in Kapelle op het oog. De gemeente Kapelle staat positief tegenover het initiatief. De museumstichting moet de plannen nog verder uitwerken, maar hoopt het nieuwe museum volgend jaar te kunnen bouwen. 

Banden

De 'Ordre National du Mérite' werd in 1963 door de Franse generaal De Gaulle ingesteld om militairen en burgers te belonen voor hun diensten aan de Franse natie. "Naast het eren van de herinnering en daden van de Franse soldaten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, helpt dit museum de banden tussen onze twee landen te versterken", laat een woordvoerster van de Franse ambassade weten. "Het project van Andries Looijen wordt ondersteund door vele bedrijven die lid zijn van de Internationale Kamer van Koophandel." Voormalig premier Balkenende, geboren in Biezelinge, zet zich als lobbyist in om aandacht te vragen voor het plan, vertelde Andries Looijen eerder al.  
 

Meer uit Reimerswaal

Man raakt gewond bij ruzie (update)

RILLAND - Bij een mishandeling in een pand gelegen aan de Hoofdweg, is één persoon gewond geraakt. Hulpdiensten waren massaal aanwezig. Volgens de politie ging er een ruzie aan de mishandeling vooraf.

18 uur geleden
24-uurs voetbalmarathon vv Kapelle op 7 en 8 april

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle organiseert op vrijdag 7 en zaterdag 8 april een 24-uurs voetbalmarathon. 

1 dag geleden
'Waterplanten helpen met kustbescherming'

YERSEKE - In zijn onderzoek naar natuurlijke kustbescherming, onder meer in Zeeland, heeft Jaco de Smit ontdekt dat zeegras voor de kust verrassend weerbaar is tegen stormen en dat slijkkreeftjes de bodem juist minder stabiel maken. De Smit is promovendus bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), dat ook een vestiging heeft in Yerseke.

1 dag geleden
De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

3 dagen geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

3 dagen geleden
Mozart in Yerseke zet deur open voor belangstellenden

YERSEKE - Muziekvereniging Mozart in Yerseke doet mee aan de kennismakingsweken bij Reimerswaalse verenigingen. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond welkom bij een repetitieavond in Tehaere in Yerseke.  

4 dagen geleden
Ondernemers Yerseke geven honderden euro's weg met babbelaaractie

YERSEKE - Ondernemersvereniging OVY in Yerseke houdt van dinsdag 21 maart tot en met zaterdag 8 april een babbelaaractie. In deze periode krijgen klanten bij de deelnemende winkels en horeca een Zeeuwse babbelaar bij iedere aankoop. Dat kan de gelukkige snoeper 25, vijftig en zelfs honderd euro opleveren.

4 dagen geleden