Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Andries Looijen krijgt Franse onderscheiding

Andries Looijen krijgt Franse onderscheiding

DEN HAAG - In het bijzijn van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft Andries Looijen woensdag in Den Haag uit handen van Philippe Lalliot, de Franse ambassadeur, de Franse onderscheiding 'chevalier de l'Ordre National du Mérite' ontvangen. "Ik ben er heel trots op", reageert Looijen, om er meteen bij te vertellen dat hij het niet alleen doet. "Deze onderscheiding is ook voor alle andere vrijwilligers en voor mijn familie."

Andries Looijen is voorzitter van de stichting van museum Vitality in Kapelle en kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet om de hulp van de Fransen aan Nederland in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen.

Museum

Vanuit zijn fascinatie voor de inzet van de Fransen in Nederland tijdens de oorlog heeft Looijen in 2012 museum Vitality geopend. De collectie toont onder meer de belangrijke rol van de Franse soldaten bij de bevrijding van Nederland.

Nieuwbouw

Looijen was woensdag in Den Haag om de uitbreidings- en verhuisplannen voor zijn museum, mét nieuwe naam, te presenteren: Memorial 40-45 Kapelle. Hiervoor heeft hij een locatie naast de Franse militaire begraafplaats in Kapelle op het oog. De gemeente Kapelle staat positief tegenover het initiatief. De museumstichting moet de plannen nog verder uitwerken, maar hoopt het nieuwe museum volgend jaar te kunnen bouwen. 

Banden

De 'Ordre National du Mérite' werd in 1963 door de Franse generaal De Gaulle ingesteld om militairen en burgers te belonen voor hun diensten aan de Franse natie. "Naast het eren van de herinnering en daden van de Franse soldaten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, helpt dit museum de banden tussen onze twee landen te versterken", laat een woordvoerster van de Franse ambassade weten. "Het project van Andries Looijen wordt ondersteund door vele bedrijven die lid zijn van de Internationale Kamer van Koophandel." Voormalig premier Balkenende, geboren in Biezelinge, zet zich als lobbyist in om aandacht te vragen voor het plan, vertelde Andries Looijen eerder al.  
 

Meer uit Reimerswaal

Auto crasht tegen lantaarnpaal bij Hansweert, mogelijk alcohol in het spel

HANSWEERT - Een automobiliste is dinsdagochtend in Hansweert tegen een lantaarnpaal gereden. Na onderzoek bleek ze niet gewond te zijn geraakt. De politie vermoedt dat de vrouw alcohol had gedronken.

1 uur geleden
Twee auto's beschadigd bij botsing in Kruiningen

KRUININGEN - Bij een botsing op de Oude Rijksweg in Kruiningen zijn maandagmorgen twee personenauto's beschadigd geraakt. Twee personen werden door het ambulancepersoneel onderzocht. Voor zover bekend hoefde niemand naar het ziekenhuis.  

21 uur geleden
Grote alcoholcontrole op carpoolplaats Vierwegen bij Kapelle [UPDATE]

KAPELLE- De politie heeft zaterdagavond een grote alcoholcontrole gehouden op carpoolplaats Vierwegen. Diverse voertuigen werden door motoragenten van de hoofd- en snelwegen gehaald en naar de controleplaats geleid. Daar werd bij de bestuurders een alcoholtest afgenomen. 

2 dagen geleden
Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

3 dagen geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

3 dagen geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

4 dagen geleden