Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

André Joosse vertelt over 110 jaar brandweer in Goes

André Joosse vertelt over 110 jaar brandweer in Goes

GOES - De brandweer in Goes bestaat 110 jaar en dat wordt zaterdag gevierd met een open dag en besloten reünie voor (voormalige) brandweerlui. Daar vertelt André Joosse, al dertig jaar vrijwilliger bij de Goese brandweer en vijftien jaar in dienst als brandpreventist, over de historie van het korps.

Joosse pluist sinds vorig jaar de Goese brandweergeschiedenis uit. “Inmiddels start mijn verhaal al bij de stadsbrand van 1554”, vertelt Joosse. Bij de reünie focust zijn verhaal op de gebeurtenissen voor 1913, die leidden tot de oprichting van de vrijwillige gemeentelijke brandweer van de stad Goes. “Eigenlijk is het de volledig vrijwillige brandweer, want zelfs in 1856 waren er al vrijwilligers. In die tijd waren er vier handbrandspuiten. Om die te bedienen waren zo’n vierhonderd brandweerlieden nodig. Het grootste deel was pomper, slechts enkelen bedienden de brandslang. Bij de meeste korpsen is de aanschaf van een motorbrandspuit de aanleiding voor de oprichting van een volledig vrijwillige brandweer. In plaats van honderd man op een handbrandspuit kon je opeens af met acht personen en nam de motor het zware pompwerk over.” 

In Goes ging het anders

Maar in Goes ging het anders. “Het gemeentebestuur vond de motorbrandspuit te duur. Maar in 1906 gaat het mis op de Kleine Kade. Een kantoorpand staat in lichterlaaie. De brandweer krijgt veel kritiek, wat achteraf onterecht blijkt, maar dat zet enkele Goesenaren er wel toe om geld in te zamelen voor een motorbrandspuit. Die werd gekocht en de GVB, ofwel Goessche Vrijwillige Brandweer, werd opgericht. Goes heeft half 1906 dus twee korpsen! Het GVB-korps met motorspuit en de gemeentelijke brandweer met vier handspuiten. Uiteraard duurt dit niet lang en in 1907 is er al een korps. Grotendeels vrijwilligers, maar nog steeds met veel dienstplichtigen en drie handspuiten. De reden voor de reorganisatie in 1913 is heel eenvoudig: de waterleiding werd aangelegd. De hele stad had nu bluswater uit een brandkraan. De handspuiten waren niet meer nodig, twee slangenwagentjes werden aangeschaft en vele brandweerplichtigen werden overbodig. Voortaan worden branden geblust direct vanaf de waterleiding. En als het nodig is kan de motorspuit nog assisteren.”

Kijk voor meer informatie op brandweer-goes.nl. Aanmelden voor de reünie kan via [email protected].

Meer uit Beveland

Scootmobielbestuurder rijdt water in en wordt gered door politie en ambulanciers

GOES - Een persoon in een scootmobiel raakte vanmiddag te water aan de Elvis Presleylaan. De persoon is inmiddels uit het water gehaald.

19 uur geleden
Aan de keukentafel bij Sharon de Putter en Milko van Sighem

MIDDELBURG - Twee bedrijven, drie kleine kinderen: een druk leven. Toch lukte het Sharon de Putter en Milko van Sighem tijd vrij te maken voor een gesprek aan hun keukentafel met De Bode. Hoe krijgen ze het allemaal geregeld? Sharon: 'Om alle ballen in de lucht te houden leven we heel gestructureerd.'

19 uur geleden
Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

1 dag geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

1 dag geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

2 dagen geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

2 dagen geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

2 dagen geleden