
Andere openingstijden en banenmarkten: winkels smeken om personeel
DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben steeds meer moeite om de winkel open te houden door de aanhoudende personeelstekorten, signaleren brancheorganisaties zoals INretail en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het gebrek aan werknemers treft met name kleinere winkels waar doorgaans minder mensen werken.
Volgens INretail is het belangrijk dat winkels optimaal bezet zijn op de belangrijkste omzetdagen, de tweede helft van de week en de weekenddagen. Waar grotere ketens nog wel met personeel kunnen schuiven, kan een zelfstandig ondernemer die alleen de winkel runt dat bijvoorbeeld niet. Dat leidt er al geruime tijd toe dat winkels soms later open gaan of eerder sluiten of zelfs dagen in de week dicht moeten, zegt INretail.
Precieze cijfers over het gebrek aan mankracht heeft de RND niet, maar de organisatie schat dat er tussen de 40.000 en 80.000 mensen te weinig zijn voor de hele winkelsector, waarin zo'n 780.000 mensen werken. Gebaseerd op omzetcijfers heeft zo'n 30 procent van de winkeliers de grootte van een zelfstandig ondernemer, aldus RND. Maar onder de 45 procent van de omzet van filiaalbedrijven vallen ook filialen met weinig personeel, zegt directeur Eus Peters, zoals slijterijen en juweliers.
Personeelstekort
Peters ervaart dat leden worstelen met het personeelstekort, met name wat betreft het aantal uren dat een winkel open kan en het vullen van de ploegen. Het personeelstekort zal "zeker" leiden tot "steeds meer" ondernemers die bijvoorbeeld koopavonden afschaffen of tijdelijk een dag dicht blijven, zegt Peters.
Volgens de RND kan deeltijdpersoneel de druk verlichten, omdat daarmee het werk verdeeld kan worden onder collega's. Alleen pakt dit met name gunstig uit voor grotere winkels, ziet Peters. Op termijn zou het personeelstekort ook automatisering kunnen versnellen, omdat het te duur kan worden om personeel aan te nemen door stijgende loonkosten, verwacht de RND-directeur. Faillissementen voorziet hij eerder bij de horeca en kappers. "Winkels verkopen producten, geen diensten."
Uitbater van winkelcentrum Wereldhave zegt "af en toe signalen" te krijgen over personeelstekorten en "actief" te helpen door bijvoorbeeld banenmarkten te organiseren samen met uitkeringsinstantie UWV. Ook bij Wereldhave hebben de zelfstandigen en de horeca het moeilijk, maar ook ketens zoals Albert Heijn en Action, zegt de woordvoerder. De eerste banenmarkt in Arnhem had succes, maar de woordvoerder kon nog geen aantallen noemen. In andere centra komen binnenkort ook banenmarkten.
Meer uit Financieel
BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije wil uiterlijk dinsdag een akkoord met de Europese Unie bereiken over het stopzetten van gasleveringen uit Rusland en een nieuw sanctiepakket. Dat heeft premier Robert Fico zaterdag gezegd. Slowakije importeert nog Russisch gas, maar daar wil de Europese Commissie graag van af.
2 minuten geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.
13 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.
13 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
15 uur geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
16 uur geleden