
Andere inzet politiehond moet aantal bijtincidenten verminderen
DEN HAAG (ANP) - De politiehond wordt voortaan anders ingezet. "De bijthond die ook kan zoeken moet plaatsmaken voor een zoekhond die ook kan bijten", meldt de politie maandag. Sinds begin april geldt daarvoor een nieuwe richtlijn om het aantal bijtincidenten te verminderen en worden maatregelen genomen om onder andere dierenleed zoveel mogelijk tegen te gaan. Aanleiding is het verbod op het gebruik van elektronische halsbanden in de nieuwe Wet Dieren.
Ook kreeg de politie kritiek na uitzendingen van de tv-programma's Zembla en Undercover in Nederland. Uit het onderzoek van Zembla bleek onder andere dat een politiehond te snel werd ingezet als wapen bij een aanhouding. Undercover in Nederland liet zien dat er mogelijk sprake was van dierenleed tijdens trainingen. Daarbij zou een stroombalk worden gebruikt bij het africhten van honden.
Om dat te voorkomen, wil de politie de honden voortaan anders inzetten en opleiden. Daarbij moeten hondengeleiders zich nog meer "bewust zijn dat hun hond een fors geweldsmiddel kan zijn". In de nieuwe richtlijn werkt de hond "voortaan in principe aangelijnd, tenzij de situatie erom vraagt het dier los te laten." Dat is het geval bij een vluchtpoging of wanneer de veiligheid van iemand in het geding komt.
Welzijn meer voorop
Ook staat het welzijn van de dieren meer voorop, aldus de politie. Tijdens trainingen worden geen stroomprikkels meer gebruikt om de honden bijvoorbeeld terug te roepen. De politie geeft aan het belangrijk te vinden "dat de honden fatsoenlijk worden grootgebracht en getraind voordat wij ze overnemen en dat ze na hun actieve loopbaan van zes à zeven jaren nog een goed 'tweede leven' hebben".
Volgens de politie is het aantal bijtgevallen door honden de afgelopen jaren afgenomen. In 2019 waren er 360 bijtincidenten. In 2020 en in 2021 waren dat er respectievelijk 337 en 200. De daling komt volgens de politie doordat hondengeleiders zorgvuldiger omgaan met de inzet van de politiehond. De politie heeft zo'n vierhonderd honden en hondengeleiders die zo'n 180 diensten per jaar draaien.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
21 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
37 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
49 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden