Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Analisten rekenen op hogere jaarwinst voor ABN AMRO

Analisten rekenen op hogere jaarwinst voor ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO is er volgens analisten waarschijnlijk in geslaagd om zijn jaarwinst op te voeren, anders dan rivaal ING. De bank presenteert woensdagochtend zijn jaarcijfers. Hoewel kenners volgens een peiling door persbureau Bloomberg alom rekening houden met een winstdaling in het laatste kwartaal van vorig jaar, blijft er over heel 2022 bezien waarschijnlijk wel meer winst over dan in het tweede coronajaar.

De jaarcijfers over 2021, waarmee wordt vergeleken, werden nog sterk gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot toen een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Ook werd veel geld opzij gezet voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hadden betaald op een lening.

Dat het resultaat over het vierde kwartaal waarschijnlijk toch lager uitpakt dan een jaar eerder, heeft eveneens te maken met een eenmalige post. In het slotkwartaal van 2021 werden de resultaten namelijk vooruitgeholpen door een boekwinst voor belasting van 338 miljoen euro op de verkoop van het hoofdkantoor aan de Zuidas. Het eigendom van het pand is toen overgedaan aan een vastgoedinvesteerder.

Aandeleninkoop

Beleggers zullen woensdag waarschijnlijk ook erg alert zijn op mogelijk nieuws over een aandeleninkoop. Ook zijn de jaarcijfers mogelijk een moment voor de Nederlandse overheid om met een aankondiging te komen over de afbouw van het staatsbelang. De Nederlandse Staat is met een belang van circa 56 procent nog altijd grootaandeelhouder in ABN AMRO, dat tijdens de kredietcrisis van 2008 werd genationaliseerd.

ABN AMRO is de tweede Nederlandse grootbank die de jaarcijfers presenteert. ING meldde al dat het vorig jaar bijna een kwart minder winst heeft geboekt. Het concern liep vooral averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd was wel gunstig voor ING.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

1 uur geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

2 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

3 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

4 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

6 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

6 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

6 uur geleden