Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdamse beursgang ESG Core levert 250 miljoen euro op

Amsterdamse beursgang ESG Core levert 250 miljoen euro op

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang in Amsterdam van het lege investeringsfonds ESG Core Investment heeft 250 miljoen euro opgebracht. ESG Core werd naar het Damrak gebracht door duurzaam beleggingsfonds Infestos, met als doel om daarmee in een bedrijf te investeren. Aandelen in het fonds kosten 10 euro.

Aandelen ESG Core, een zogeheten special purpose acquisition company of 'spac', kunnen vanaf volgende week dinsdag verhandeld moeten worden. Binnen twee jaar moet ESG Core met het opgehaalde geld een Europees bedrijf overnemen dat een sterk duurzaam profiel heeft.

De laatste tijd is de spac erg populair, maar niet onomstreden. Als bedrijven door een spac worden overgenomen en zo een beursnotering krijgen, worden ze niet aan exact dezelfde controles onderworpen als bij een normale beursgang, zo luidt de kritiek. Dan krijgen beleggers namelijk veel meer inzicht in de financiële positie van een bedrijf, omdat het een uitgebreid informatiedocument, een prospectus, moet publiceren. De investeringsvehikels leveren door het ontbreken van zo'n prospectus mogelijk meer risico op voor beleggers.

ESG Core is niet de enige spac met een notering op het Damrak. Dutch Star Companies Two kreeg afgelopen november een notering. Voorganger Dutch Star Companies One bracht techbedrijf CM.com naar de beurs.

Infestos had eerder onder meer een deelneming in de beursgenoteerde laadpalenmaker Alfen. Ook investeerde het fonds bijvoorbeeld in filterbedrijf NX Filtration.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

7 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

10 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

12 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

12 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

13 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

14 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

15 uur geleden