Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdams ziekenhuis bepaalt ontslag patiënt van IC mede met AI

Amsterdams ziekenhuis bepaalt ontslag patiënt van IC mede met AI

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG roept sinds deze week de hulp van kunstmatige intelligentie (AI) in bij het bepalen of een patiënt ontslagen kan worden van de Intensive Care (IC). Dat meldt het op de eigen site. Volgens het hoofdstedelijke hospitaal gaan er in elk geval nog zes ziekenhuizen deze aanpak volgen.

De dokters laten de beslissing niet echt over aan AI, maar gebruiken wel extra informatie die ermee te verkrijgen valt. "Er zijn veel factoren die bepalen of een patiënt van de IC af kan of nog niet. Als artsen nemen we deze verschillende factoren mee in ons besluit hierover. De informatie die we krijgen met hulp van AI komt hier nu bij", vertelt intensivist Reinier Crane. "En zo draagt AI bij aan het voorkomen van heropnames, onnodig lange ligduur van patiënten en het nog beter benutten van de capaciteit op onze IC", hoopt hij.

Een model voorspelt de kans dat een patiënt opnieuw op de IC wordt opgenomen of komt te overlijden na ontslag. "Het model doet dit door van alle patiënten die eerder op de betreffende IC lagen uit te zoeken welke factoren en patronen bijdroegen aan de kans op heropname of overlijden (op basis van onder andere medicatie, labuitslagen, data van apparatuur zoals bloeddrukmeters en beademingsmachines en van observaties van verpleegkundigen)", legt het OLVG uit.

Groeiende zorgvraag

De software is ontwikkeld door Pacmed, een Amsterdams technologiebedrijf, dat er al ervaring mee opdeed. "Het was een primeur toen wij vorig jaar in het Amsterdam UMC voor het eerst onze AI beslissingsondersteuning inzetten. Dit gebeurde echter in een onderzoekssetting. Het is cruciaal dat AI nu voor het eerst in zijn volledigheid wordt gebruikt en wordt opgeschaald. Alleen zo kunnen we leren en blijven verbeteren hoe we deze veelbelovende maar ook complexe technologie tot een duurzame oplossing voor de grote personeelsuitdagingen in de zorg kunnen maken'’, aldus Wouter Kroese, mede-oprichter van Pacmed.

De inzet van AI komt met name van pas gezien de groeiende vraag naar zorg, de stijgende kosten en het personeelstekort, zegt het OLVG, verwijzend naar het Integraal Zorg Akkoord.In dat akkoord staan allemaal plannen om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Digitalisering moet daarbij een belangrijk middel worden.

Meer uit Gezond

Agema bezorgd over terugloop ic, maar vreest geen overbelasting

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema vindt geen enkel begrip bij de oppositie voor haar plannen met de zorgsector en de geplande bezuinigingen. In het debat over haar begroting voor 2025 clasht ze daarover frontaal met de linkse oppositiepartijen. Die verwijten haar dat ze als minister niet waarmaakt waar ze als PVV-Tweede Kamerlid jarenlang voor streed.

3 uur geleden
Landelijke staking treft apotheken op 12 november

DEN HAAG (ANP) - Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook vestigingen open zullen blijven voor mensen in nood die medicijnen nodig hebben. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV aangekondigd. Ze bevestigen een mededeling van apothekerskoepel KNMP.

7 uur geleden
Extra geld voor stervenszorg, inenting in de buurt en kinderbril

DEN HAAG (ANP) - Op aandringen van de Tweede Kamer trekt het kabinet extra geld uit voor pijnbestrijding op het sterfbed en voor het inenten van kinderen in de buurt. Ook komt er meer geld voor ouders die geen bril voor hun kind kunnen betalen en voor Kamp Westerbork.

10 uur geleden
Medisch-techbedrijf Onward haalt 50 miljoen op voor onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical heeft bij investeerders een bedrag van 50 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen.

12 uur geleden
Meer en langer verzuim in zorg, met name onder 55-plussers

AMSTERDAM (ANP) - Het langdurig verzuim door zorgmedewerkers is in een derde kwartaal niet eerder zo hoog geweest als dit jaar, meldt onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet. Verzuim en vooral langdurig verzuim namen de afgelopen drie maanden op alle leeftijden toe, maar langdurig verzuim het meest en meer onder 55-plussers.

12 uur geleden
Ook diabetespatiënt moet als piloot kunnen werken, vindt vakbond

BADHOEVEDORP (ANP) - Nederland moet een einde maken aan het verbod voor mensen met diabetes om als piloot of luchtverkeersleider te werken, vindt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De pilotenvakbond wijst erop dat onder andere Ierland, Canada, de Verenigde Staten en Oostenrijk al jaren geleden zijn gestopt met het weren van diabetespatiënten die piloot willen worden. Sindsdien zijn er geen aan diabetes te linken incidenten geweest tijdens vluchten met piloten uit die landen, dus moet Nederland volgens de VNV dat voorbeeld volgen.

14 uur geleden
Mogelijk listeria in geraspte geitenkaas Jumbo

DEN HAAG (ANP) - In de geraspte geitenkaas van de Jumbo zit mogelijk de bacterie listeria, dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. Het eten van de bacterie kan ontstekingen veroorzaken.

22 uur geleden