
Amsterdam UMC: Plasterk niet enige uitvinder in patentenkwestie
AMSTERDAM (ANP) - Een universitair onderzoeker van het Amsterdam UMC moet als mede-uitvinder worden toegevoegd aan de patentaanvragen voor kankertherapieën van Ronald Plasterk. Dat stelt het academische ziekenhuis na onderzoek naar de patentenkwestie, die Plasterk het premierschap kostte en waarover NRC meermaals heeft bericht.
Het ziekenhuis heeft vastgesteld dat het "uitvinderschap niet uitsluitend toebehoort aan Ronald Plasterk". Het gaat om meerdere patentaanvragen en een reeds toegekend patent. Universitair onderzoeker Jan Koster is volgens het ziekenhuis mede-uitvinder. Plasterk werkte met hem samen toen hij een aantal jaar geleden onderzoek deed bij het Amsterdam UMC.
"Voor het onderzoek werden alle betrokkenen en externe specialisten geraadpleegd en werd de mailcorrespondentie tussen Plasterk en Koster bekeken", zegt het Amsterdam UMC in een verklaring.
Reactie
De patentaanvragen brachten Plasterk miljoenen op via zijn bedrijf Frame Therapeutics, dat hij in 2022 verkocht aan het Duitse CureVac. Het Amsterdam UMC stond daarbij buitenspel. Het ziekenhuis heeft nu CureVac als eigenaar van de (aangevraagde) patenten benaderd om het uitvinderschap recht te zetten.
Plasterk noemde eerdere berichtgeving van NRC onwaar. In reactie op het laatste artikel zegt Plasterk tegen de krant dat het Amsterdam UMC hem vijf jaar lang heeft verteld dat hij terecht de enige uitvinder was. Koster had volgens Plasterk een uitvoerende rol en geen uitvindersrol. Als het ziekenhuis dat nu anders ziet, moet het zich wenden tot CureVac, meent de oud-informateur en voormalig PvdA-minister.
Na de beschuldiging dat Plasterk zich met publiek onderzoeksgeld zou hebben verrijkt, trok hij zich eerder dit jaar terug als premierskandidaat. PVV-leider Geert Wilders kwam vervolgens bij Dick Schoof uit als premier.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
31 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
17 uur geleden