Amsterdam UMC: Plasterk niet enige uitvinder in patentenkwestie
AMSTERDAM (ANP) - Een universitair onderzoeker van het Amsterdam UMC moet als mede-uitvinder worden toegevoegd aan de patentaanvragen voor kankertherapieën van Ronald Plasterk. Dat stelt het academische ziekenhuis na onderzoek naar de patentenkwestie, die Plasterk het premierschap kostte en waarover NRC meermaals heeft bericht.
Het ziekenhuis heeft vastgesteld dat het "uitvinderschap niet uitsluitend toebehoort aan Ronald Plasterk". Het gaat om meerdere patentaanvragen en een reeds toegekend patent. Universitair onderzoeker Jan Koster is volgens het ziekenhuis mede-uitvinder. Plasterk werkte met hem samen toen hij een aantal jaar geleden onderzoek deed bij het Amsterdam UMC.
"Voor het onderzoek werden alle betrokkenen en externe specialisten geraadpleegd en werd de mailcorrespondentie tussen Plasterk en Koster bekeken", zegt het Amsterdam UMC in een verklaring.
Reactie
De patentaanvragen brachten Plasterk miljoenen op via zijn bedrijf Frame Therapeutics, dat hij in 2022 verkocht aan het Duitse CureVac. Het Amsterdam UMC stond daarbij buitenspel. Het ziekenhuis heeft nu CureVac als eigenaar van de (aangevraagde) patenten benaderd om het uitvinderschap recht te zetten.
Plasterk noemde eerdere berichtgeving van NRC onwaar. In reactie op het laatste artikel zegt Plasterk tegen de krant dat het Amsterdam UMC hem vijf jaar lang heeft verteld dat hij terecht de enige uitvinder was. Koster had volgens Plasterk een uitvoerende rol en geen uitvindersrol. Als het ziekenhuis dat nu anders ziet, moet het zich wenden tot CureVac, meent de oud-informateur en voormalig PvdA-minister.
Na de beschuldiging dat Plasterk zich met publiek onderzoeksgeld zou hebben verrijkt, trok hij zich eerder dit jaar terug als premierskandidaat. PVV-leider Geert Wilders kwam vervolgens bij Dick Schoof uit als premier.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de donatie van een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins aan Afrika doorzetten. Een Kamermeerderheid heeft zorgminister Fleur Agema daarom officieel gevraagd. De minister heeft al gezegd een schenking niet te blokkeren als de Kamer erop staat.
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiële resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.
2 dagen geleden