
Amsterdam: naar nul hiv-infecties in 2026
AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam wil met verschillende maatregelen voor elkaar krijgen dat het aantal hiv-infecties in de stad in 2026 gereduceerd is tot nul. Dat maakt het stadsbestuur donderdag bekend. In 2019 lag het aantal vastgestelde besmettingen in Amsterdam op zestig, in de voorgaande jaren waren dat er rond de honderd. De stad gaat testmogelijkheden uitbreiden en het gebruik van hiv-remmer PrEP op grotere schaal mogelijk maken.
"Mensen met een hiv-infectie die niet wordt behandeld, kunnen het virus overdragen. Daarom is testen van groot belang. Vooral in kwetsbare groepen raken mensen geïnfecteerd. Niet-medische factoren zoals stigma’s, taboes of geen toegang tot zorg spelen daarbij een rol. Naar nul nieuwe hiv-infecties in 2026 is ambitieus, maar ook nodig", aldus wethouder Simone Kukenheim (Zorg).
Naar schatting zijn er in Amsterdam 6000 mensen met hiv. De GGD schat dat er minimaal 4000 mannen behoefte hebben aan PrEP. Bij een landelijk pilot die loopt met het middel, zijn 2178 plekken aan Amsterdam toegekend.
Inzet van de hiv-remmer PrEP is volgens de stad met name de reden van de flinke daling van het aantal vastgestelde besmettingen in 2019. Met deze behandeling wordt het virus bij iemand die geïnfecteerd is onderdrukt tot een niet-meetbaar niveau, zodat de persoon het ook niet meer kan overdragen. Amsterdam vindt dat basiszorg op het gebied van hiv, hepatitis en soa's niet ten koste zou moeten gaan van het eigen risico. Daarvoor wordt een lobby gestart richting politiek Den Haag.
Meer uit Binnenland
DEN BOSCH (ANP) - De 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur staat dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep terecht voor de moord op zijn moeder (65) en de doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). De rechtbank in Breda legde hem in november 2021 dertig jaar cel op, na een eis tot levenslang. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen, ditmaal met minister-president Mark Rutte erbij. Dat betekent ook dat de premier zich moet verantwoorden over zijn eigen rol in dit dossier. De enquêtecommissie oordeelde dat hij te weinig heeft betekend voor de gedupeerden van de aardbevingen die de gaswinning al jaren veroorzaakt.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos B. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.
21 minuten geledenALKMAAR (ANP) - Voor de politierechter in de rechtbank in Alkmaar verschijnen dinsdag de eerste zeven verdachten van de recente supportersrellen in het AZ-stadion. De rechtbank houdt deze week twee themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens maakt dinsdag bekend hoe vaak gegevens van personen in 2022 zijn buitgemaakt bij digitale aanvallen. Vorig jaar constateerde de privacywaakhond een explosieve stijging van het aantal datalekken.
26 minuten geledenLIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.
8 uur geleden