Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam Museum gelast opening in Hermitage af om oorlog

Amsterdam Museum gelast opening in Hermitage af om oorlog

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdam Museum zet vanwege de oorlog in Oekraïne voorlopig een streep door de opening van zijn tijdelijke onderkomen in de Hermitage. Het museum vindt de Russische banden van de Hermitage bovendien "te onduidelijk", zegt directeur Judikje Kiers in een verklaring.

De Hermitage Amsterdam toont kunst uit de collectie van het Russische staatsmuseum in Sint-Petersburg, dat een van de grootste musea ter wereld is. De collectie van het Amsterdam Museum verhuist vanwege een verbouwing tijdelijk naar een vleugel van het gebouw.

De opening van dit tijdelijke onderkomen zou zaterdag plaatsvinden, maar het Amsterdam Museum vindt dat nu niet gepast. "Ook omdat er in het hele land acties plaatsvinden voor Oekraïne", stelt directeur Kiers. De deuren van de nieuwe vleugel blijven daarom "tot nader order" gesloten.

Onduidelijk

"Daarnaast zijn de banden van de Hermitage Amsterdam met Rusland onmiskenbaar aanwezig en voor ons te onduidelijk", verklaart Kiers over het besluit. "De Hermitage heeft onze ongerustheid daaromtrent niet weg kunnen nemen. Dat is voor ons ook aanleiding om de openstelling en opening van de Amsterdam Museum-vleugel in het Hermitage-gebouw op dit moment op te schorten."

De Hermitage zei eerder in een bericht op Facebook "ontzet" te zijn over de Russische inval in Oekraïne. "We veroordelen deze ten zeerste", schreef het museum op zijn Facebookpagina. Ook stelde de Hermitage zich te herkennen "in de verklaringen van de Nederlandse regering".

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden