Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amsterdam eert Jan Cremer

Amsterdam eert Jan Cremer

AMSTERDAM (ANP) - Schrijver en kunstenaar Jan Cremer heeft de Amsterdamse Frans Banninck Cocq-penning gekregen. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Rutger Groot Wassink voor zijn bijdrage aan het culturele leven in de hoofdstad.

Cremer werd in 1940 geboren in Enschede en studeerde aan de kunstacademies in Arnhem, Den Haag en Parijs. Hij werd beroemd door zijn roman 'Ik, Jan Cremer' die in 1964 verscheen en waarvan wereldwijd 12 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het werk kreeg lovende reacties vanwege zijn literaire vernieuwing maar ook kritiek om de expliciete seksscènes die erin voorkomen.

Ook verwierf hij bekendheid vanwege zijn beeldende kunst, dat terug te vinden is in diverse musea zoals Stedelijk Museum Amsterdam, Museum de Fundatie in Zwolle, het Kunstmuseum Den Haag en het Groninger Museum.

Onderscheidingen

Jan Cremer kreeg veel onderscheidingen voor zijn werk en werd in 2000 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Volgens de gemeente heeft zijn werk en de internationale aandacht die het kreeg bijgedragen aan de aantrekkingskracht van Amsterdam als open, creatieve en vooral vrije stad. "Met zijn werken heeft hij het literaire klimaat mede bepaald en het boeken- en uitgeverijbedrijf in Amsterdam een belangrijke boost gegeven."

De Frans Banninck Cocq-penning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Eerder werden Liesbeth List en Jeroen Krabbé ermee onderscheiden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Dolly Dots niet dit jaar maar volgend jaar op reünietournee

AMSTERDAM (ANP) - De comeback-tournee van de Dolly Dots laat nog wat langer op zich wachten. Het vijftal zou vanaf september door het land trekken, maar dat wordt een jaar later. "Wij hebben al vrij vroeg bedacht dat die anderhalve meter en dat nieuwe normaal het niet gaat worden", vertelt Angela Groothuizen aan RTL Boulevard. "Dus wij hebben het een jaar uitgesteld. We hopen dat het lukt. Maar wat er ook gebeurt, we gaan er een feest van maken", verzekert ze.

1 dag geleden
Jort Kelder reageert op boycot racismedebat: NPO is van iedereen

ROTTERDAM (ANP) - Presentator Jort Kelder heeft zondagavond het racismedebat van de NPO geopend met een reactie op de kritiek die hij vooraf kreeg. "Gelukkig kan ik de dames en heren boeroepers geruststellen: de publieke omroep is er voor iedereen", zei Kelder bij aanvang van het debat in Café Rotterdam. Kelder zou als 'überkakker' en 'polderdandy' het witte privilege vertegenwoordigen, maar hij benadrukte dat de publieke omroep er voor alle bevolkingsgroepen is. "Voor links en rechts, voor jong en oud, voor stad en platteland, voor zwart en wit en voor alles wat daar tussenin zit."

1 dag geleden
Beau sluit seizoen af met 637.000 kijkers

AMSTERDAM (ANP) - Op vrijdagavond hebben 637.000 mensen gekeken naar de laatste aflevering van Beau van dit seizoen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De komende tijd zullen de kijkers de late talkshow op RTL4 moeten missen. Collega Eva Jinek keert pas na de zomer weer terug.

2 dagen geleden
Royalty-verslaggever Marc van der Linden (RTL) ligt in ziekenhuis

AMSTERDAM (ANP) - Royalty-verslaggever Marc van der Linden, bekend van onder meer RTL Boulevard, is opgenomen in het ziekenhuis. Wat hem mankeert is niet duidelijk. Kijkers van het programma misten Van der Linden al, zijn plaats werd ingenomen door Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten.

3 dagen geleden
Politie Den Haag tegen relschoppers: Meld je of je komt op tv

DEN HAAG (ANP) - De politie in Den Haag gaat mensen op televisie laten zien die meededen aan de rellen in Den Haag op zondag 21 juni. Als de relschoppers dat willen voorkomen moeten ze zich voor aanstaande dinsdag gemeld hebben op het politiebureau, zo zegt de politie vrijdag.

3 dagen geleden
Veel mensen willen zondag meepraten in racismedebat op tv

HILVERSUM (ANP) - Veel mensen willen zondagavond meedoen aan het racismedebat op NPO 1. De aanmeldingen stromen binnen voor het debat, waarbij live op televisie kan worden meegediscussieerd over racisme in de Nederlandse samenleving. Dat gebeurt tijdens een speciale aflevering van De Stelling, die wordt geleid door Jort Kelder. De thema-aflevering wordt zondagavond vanaf 20.25 uur live uitgezonden vanuit Rotterdam.

3 dagen geleden
Ziggo Dome en AFAS Live ontslaan derde van personeel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse concertzalen Ziggo Dome en AFAS Live moeten een derde van hun personeel ontslaan. Directeur Danny Damman heeft vrijdag een bericht daarover van Het Parool bevestigd. De reorganisatie is een direct gevolg van de coronamaatregelen.

3 dagen geleden