Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden als rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in "systematisch oneerlijke processen" werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.

Het aantal executies vanwege drugsmisdaad is goed voor bijna twee derde van alle executies in Iran in de eerste vijf maanden van dit jaar. Vooral "mensen uit gemarginaliseerde en economisch achtergestelde milieus" kregen de doodstraf volgens Amnesty. Met het aantal executies stond Iran in 2022 na de Volksrepubliek China op de tweede plaats.

Het land met 87 miljoen inwoners kampt al lange tijd met drugsverslaving en drugscriminaliteit. Het land zou meer dan 5 miljoen drugsgebruikers tellen. Oorzaken zijn onder meer armoede, werkloosheid en de niet aflatende stroom drugs die vooral vanuit aangrenzend Afghanistan komt. In het land zouden ongeveer 4000 mensen jaarlijks aan overdoses bezwijken.

Toepassing doodstraf

In Iran is de doodstraf mogelijk bij een enorme reeks strafbare feiten inclusief: pogen het islamitische regime omver te werpen, het bestrijden van God, 'het verspreiden van verderf op de aarde' of het onderhouden van niet toegelaten seksuele relaties. Het is ook mogelijk iemand ter dood te veroordelen als die meerdere malen valse beschuldigingen heeft gedaan die leidden tot de doodstraf van zijn slachtoffer.

Het aantal executies in Iran was de afgelopen jaren juist nog gedaald, nadat in 2017 een wijziging van de wetgeving in het land het gebruik van de doodstraf voor drugsmisdrijven enigszins beperkte. Maar inmiddels zou het Iraanse regime juist weer meer mensen executeren, ook voor drugsmisdaden, om zo de angst onder de bevolking aan te wakkeren en daarmee de kans op eventuele nieuwe protesten in de toekomst te verkleinen.

307 executies

De in Noorwegen gevestigde organisatie Iran Human Rights (IHR) stelde donderdag dat in 2023 tot nu toe in totaal, op basis van alle soorten aanklachten, ten minste 307 mensen in Iran zijn geëxecuteerd. Dat is een stijging van meer dan 75 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Meer uit Buitenland

Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

57 minuten geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

1 uur geleden
Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

2 uur geleden
Rekenkamer EU bezorgd over besteding geld van migratiedeal Turkije

LUXEMBURG (ANP) - Het is onduidelijk of de miljarden euro's die Turkije van de Europese Unie krijgt in ruil voor het opvangen van migranten wel effect hebben gehad. Het resultaat van projecten om migranten te scholen en aan het werk te helpen is moeilijk te bepalen, constateert de Europese Rekenkamer. Bovendien wordt het werk van de hulporganisaties die de projecten uitvoeren bemoeilijkt doordat Turkije steeds autoritairder wordt bestuurd.

2 uur geleden
TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

LOS ANGELES (ANP) - TikTok gaat een aanklacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten, meldt een woordvoerder. De Senaat keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne. De maatregelen tegen TikTok maken deel uit van dat pakket.

4 uur geleden
Zeven aanhoudingen in Australisch terreuronderzoek na mesaanval

SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische politie heeft bij een grote antiterreuroperatie zeven mensen aangehouden. Zij worden in verband gebracht met de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, anderhalve week geleden. De verdachten zijn 15 tot 17 jaar oud en maakten volgens de politie deel uit van een breder netwerk.

5 uur geleden
Argentinië wil arrestatie Iraanse minister om aanslag in 1994

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Bijna dertig jaar na de dodelijke aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering opgeroepen tot de arrestatie van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

8 uur geleden