Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: demonstratierecht in Europa systematisch ondermijnd

Amnesty: demonstratierecht in Europa systematisch ondermijnd

DEN HAAG (ANP) - Vreedzame demonstranten worden steeds vaker gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en hardhandig aangepakt, stelt Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. Veel Europese landen doen er volgens de mensenrechtenorganisatie alles aan om de uiting van afwijkende meningen de kop in te drukken.

Amnesty stelt in het rapport, dat zich richt op 21 Europese landen waaronder Nederland, een patroon bloot te leggen van onderdrukkende wetten, het gebruik van onnodig of buitensporig geweld, willekeurige arrestaties, vervolgingen en ongerechtvaardigde of discriminerende beperkingen. "Het demonstratierecht loopt in Europa het risico om in duizend stukjes uiteen te vallen", waarschuwt Catrinel Motoc van Amnesty International.

Ook neemt het gebruik van indringende bewakingstechnologie toe, schrijft de mensenrechtenorganisatie. Dat omvat het volgen en monitoren van activiteiten en het verzamelen, analyseren en opslaan van gegevens. Er is daarbij volgens Amnesty een duidelijke toename te zien in het gebruik van technologie om gezichten te herkennen.

"Amnesty's onderzoek schetst een zeer verontrustend beeld van een Europa-brede aanval op het recht om te demonstreren", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. "Overal op het continent belemmeren, ontmoedigen en bestraffen autoriteiten mensen die vreedzaam protesteren. En er wordt kwaad over hen gesproken." Demonstranten worden bijvoorbeeld omschreven als "terroristen", "criminelen", "buitenlandse agenten", "anarchisten" en als "extremisten". Die negatieve retoriek wordt volgens Callamard vaak gebruikt om het invoeren van steeds strengere wetten te rechtvaardigen.

Bij Amnesty gerapporteerde incidenten resulteerden volgens het rapport niet zelden in ernstige en soms blijvende verwondingen. Daarbij valt te denken aan: gebroken botten of tanden (Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië), het verlies van een hand (Frankrijk), het verlies van een testikel (Spanje), en ontwrichte botten, schade aan ogen en ernstig hoofdletsel (Spanje).

In België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Slovenië, Servië en Zwitserland gebruikten ordehandhavers ook buitensporig geweld tegen kinderen, meldt de organisatie.

Meer uit Buitenland

Nucleair overleg VS en Iran voorbij, volgende week nieuwe ronde

ROME (ANP/AFP/RTR) - De gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten in Rome over het atoomprogramma van Iran zijn weer voorbij. Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verliep het overleg in een "constructieve sfeer" en zijn de partijen overeengekomen dat volgende week zaterdag een nieuwe gespreksronde plaatsvindt in Oman.

2 uur geleden
Zelensky: Russische drones tonen Poetins ware intenties met Pasen

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op X gereageerd op het paasbestand, dat Rusland eenzijdig heeft uitgeroepen. "Op dit moment gaat het luchtalarm af boven Oekraïne", schrijft hij. "De Shahed-drones in onze lucht onthullen Poetins ware houding ten opzichte van Pasen en mensenlevens."

2 uur geleden
Betoging in Londen voor rechten trans personen na uitspraak hof

LONDEN (ANP/AFP) - Duizenden mensen hebben zaterdag in het centrum van Londen gedemonstreerd voor de rechten van trans personen, nadat het hooggerechtshof eerder deze week uitspraak had gedaan over de definitie van een "vrouw".

2 uur geleden
Poetin roept bestand uit voor Pasen

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een bestand uitgeroepen voor Pasen. Het Kremlin zegt dat de Russische troepen in Oekraïne om 17.00 uur (18.00 uur lokale tijd) alle wapens neerleggen tot zondag 23.00 uur Nederlandse tijd. De Russen verwachten dat de Oekraïners hetzelfde doen.

4 uur geleden
Vaticaan: warme gesprekken met Amerikaanse vicepresident Vance

ROME (ANP) - De Amerikaanse vicepresident J.D. Vance heeft in het Vaticaan "warme gesprekken" gevoerd met de tweede man van de kerk, kardinaal Pietro Parolin, meldt het Vaticaan. De kerk heeft volgens de verklaring ook zijn standpunt over migranten overgebracht. De paus heeft vaak kritiek gehad op het Amerikaanse migratiebeleid.

6 uur geleden
Nucleaire besprekingen tussen VS en Iran begonnen

ROME (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Iran voeren zaterdag in Rome nieuwe besprekingen over het atoomprogramma van Iran. Doel is om Irans nucleaire ambities te beteugelen.

8 uur geleden
Robot kansloos tegen mens in eerste halve marathon

BEIJING (ANP/DPA) - Voor het eerst hebben robots meegedaan aan een speciale halve marathon, in Beijing. Hardlopers hoefden niet bang te zijn dat machines hen in een hardloopwedstrijd voorbij zouden streven: de snelste robot deed er ruim twee keer zo lang over als de winnaar.

10 uur geleden