Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amnesty: demonstratierecht in Europa systematisch ondermijnd

Amnesty: demonstratierecht in Europa systematisch ondermijnd

DEN HAAG (ANP) - Vreedzame demonstranten worden steeds vaker gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en hardhandig aangepakt, stelt Amnesty International in een dinsdag verschenen rapport. Veel Europese landen doen er volgens de mensenrechtenorganisatie alles aan om de uiting van afwijkende meningen de kop in te drukken.

Amnesty stelt in het rapport, dat zich richt op 21 Europese landen waaronder Nederland, een patroon bloot te leggen van onderdrukkende wetten, het gebruik van onnodig of buitensporig geweld, willekeurige arrestaties, vervolgingen en ongerechtvaardigde of discriminerende beperkingen. "Het demonstratierecht loopt in Europa het risico om in duizend stukjes uiteen te vallen", waarschuwt Catrinel Motoc van Amnesty International.

Ook neemt het gebruik van indringende bewakingstechnologie toe, schrijft de mensenrechtenorganisatie. Dat omvat het volgen en monitoren van activiteiten en het verzamelen, analyseren en opslaan van gegevens. Er is daarbij volgens Amnesty een duidelijke toename te zien in het gebruik van technologie om gezichten te herkennen.

"Amnesty's onderzoek schetst een zeer verontrustend beeld van een Europa-brede aanval op het recht om te demonstreren", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. "Overal op het continent belemmeren, ontmoedigen en bestraffen autoriteiten mensen die vreedzaam protesteren. En er wordt kwaad over hen gesproken." Demonstranten worden bijvoorbeeld omschreven als "terroristen", "criminelen", "buitenlandse agenten", "anarchisten" en als "extremisten". Die negatieve retoriek wordt volgens Callamard vaak gebruikt om het invoeren van steeds strengere wetten te rechtvaardigen.

Bij Amnesty gerapporteerde incidenten resulteerden volgens het rapport niet zelden in ernstige en soms blijvende verwondingen. Daarbij valt te denken aan: gebroken botten of tanden (Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië), het verlies van een hand (Frankrijk), het verlies van een testikel (Spanje), en ontwrichte botten, schade aan ogen en ernstig hoofdletsel (Spanje).

In België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Slovenië, Servië en Zwitserland gebruikten ordehandhavers ook buitensporig geweld tegen kinderen, meldt de organisatie.

Meer uit Buitenland

Georgisch kiescollege kiest antiwesterse voetballer als president

TBILISI (ANP/RTR) - Het Georgische kiescollege heeft Micheil Kavelasjvili aangewezen als de nieuwe president van het land. Kavelasjvili is een oud-profvoetballer die onder meer voor Manchester City speelde, maar hij staat tegenwoordig vooral bekend als een politicus die zeer kritisch is op de invloed van het Westen op Georgië.

7 minuten geleden
Feest bij oppositie en demonstranten Zuid-Korea na afzetten Yoon

SEOUL (ANP/AFP) - Het nieuws van president Yoon Suk-yeols afzetting is met gejuich ontvangen door de duizenden Zuid-Koreaanse demonstranten bij het parlementsgebouw in Seoul. De oppositie heeft de uitkomst van de stemming bejubeld als een "overwinning van het volk", dat de afgelopen anderhalve week elke dag protesteerde en het aftreden van Yoon eiste.

1 uur geleden
Yoon respecteert afzetting en steunt interim-president Zuid-Korea

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - De weggestemde Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft in een televisietoespraak verklaard zijn afzetting te respecteren en "een stap opzij" te zetten. Hij riep op de nieuwe interim-president Han Duck-soo te steunen en om een einde te maken aan "de politiek van confrontaties".

1 uur geleden
Zuid-Koreaanse interim-president Han belooft stabiele regering

SEOUL (ANP/RTR) - De nieuwe interim-president van Zuid-Korea heeft zaterdag beloofd er alles aan te doen om de regering stabiel te houden. Han Duck-soo was de premier van het land, maar moet tijdelijk het presidentschap op zich nemen nu het parlement Yoon Suk-yeol heeft afgezet.

1 uur geleden
Zuid-Koreaanse president Yoon afgezet door parlement

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft president Yoon Suk-yeol afgezet vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand. Yoon is nu per direct geschorst en wordt vervangen door premier Han Duck-soo als interim-president. Het constitutioneel hof heeft nu 180 dagen de tijd om te beslissen of Yoon daadwerkelijk wordt afgezet.

2 uur geleden
Regeringspartij Zuid-Korea nu wel bij stemming afzetting Yoon

SEOUL (ANP/RTR) - De parlementsleden van de Zuid-Koreaanse regeringspartij PPP zijn aanwezig bij een stemming over het afzetten van president Yoon Suk-yeol vanwege het uitroepen van de militaire noodtoestand. Vorige week boycotten zij de sessie nog en waren er te weinig parlementariërs om over te gaan tot stemming, maar de oppositie heeft nogmaals een motie ingediend om Yoon af te zetten.

3 uur geleden
Georgië kiest opvolger pro-Europese president die niet weg wil

TBILISI (ANP) - Het Georgische kiescollege stemt over wie de opvolger moet worden van de pro-Europese president Salome Zoerabisjvili. Haar termijn loopt maandag officieel af, maar ze heeft zelf al aangegeven dat ze niet weg wil. Ze zegt dat er is gefraudeerd bij de parlementsverkiezingen van eind oktober en erkent daarom het parlement niet. Daarom zou ook de uitslag van de stemming van zaterdag niet gelden.

8 uur geleden