Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse zanger Harry Belafonte (96) overleden

Amerikaanse zanger Harry Belafonte (96) overleden

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zanger en activist Harry Belafonte is dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden in New York. De zanger, onder meer bekend van de hit Day-O (The Banana Boat Song), leed aan hartfalen, heeft zijn woordvoerder Ken Sunshine laten weten aan The New York Times.

Belafonte kreeg in de jaren 50 grote bekendheid met zijn muziek. Hij werd geboren in New York, maar groeide ook een aantal jaar op in Jamaica. Geïnspireerd door de Caribische muziekstroming, werd Belafonte hij aan het begin van zijn carrière de 'King of Calypso' genoemd. Zijn album Calypso was het eerste dat meer dan een miljoen keer verkocht werd. Belafonte won drie Grammy's in zijn leven.

Maar Belafonte werd vooral bekend door zijn strijd voor gelijke rechten voor mensen van kleur. Hij werkte nauw samen met zijn vriend Martin Luther King en later regelde hij het eerste bezoek van Nelson Mandela aan de Verenigde Staten. Hij was echter niet de eerste zwarte artiest die deze barrières probeerde te doorbreken: artiesten als Louis Armstrong en Ella Fitzgerald gingen hem al voor.

Goede doelen

De zanger maakte zich ook hard voor verschillende goede doelen. Belafonte was ambassadeur voor UNICEF en richtte een aidsfonds op. In de jaren 80 nam hij het initiatief voor het nummer We are the world. Met vrijwel alle grote artiesten van die tijd namen ze dat nummer op om geld in te zamelen tegen een hongersnood in Ethiopië. Het lied bracht 62 miljoen dollar op.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Belafonte bij de Amerikaanse marine om tegen de Duitsers te vechten. Later werd hij links georiënteerd en sprak hij zich regelmatig fel uit tegen de Amerikaanse regering. Zelfs toen hij bijna negentig was, was Belafonte nog politiek betrokken. Hij was medeorganisator van de vrouwenmars die in 2017 werd gelopen op de dag nadat Donald Trump werd geïnaugureerd als Amerikaans president.

Zijn succes leverde hem ook een aantal filmklussen op. Daarmee werd hij de eerste zwarte acteur die grote bekendheid kreeg in Hollywood-films. Collega Sidney Poitier was de eerste zwarte man die een Oscar won.

Meer uit Buitenland

Hamas accepteert voorstel bestand van bemiddelaars

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft Egyptische en Qatarese bemiddelaars laten weten dat de Palestijnse beweging hun voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook heeft geaccepteerd. Hamas meldde dat in een verklaring, kort nadat de Qatarese zender Al Jazeera het nieuws had gebracht op basis van een vooraanstaande Hamasfunctionaris.

14 minuten geleden
VN over massagraven Gaza: wellicht mensen levend begraven

GENÈVE (ANP) - Deskundigen van de Verenigde Naties zeggen geschokt te zijn over de details van de massagraven die onlangs zijn opgegraven in de Gazastrook. Er zijn meer dan 390 lichamen ontdekt bij twee ziekenhuizen, ook van vrouwen en kinderen. Veel lijken zouden tekenen vertonen van marteling. Ook lijkt het erop dat mensen zijn geëxecuteerd of mogelijk levend begraven.

39 minuten geleden
Moskou wil met nucleaire dreiging 'westerse heethoofden afkoelen'

MOSKOU (ANP/RTR) - Met de aankondiging dat het zal oefenen met tactische nucleaire wapens, wil Moskou "heethoofden in de westerse hoofdsteden afkoelen", stelt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens het ministerie zijn westerse leiders bewust uit op een militaire confrontatie tussen Rusland en de NAVO.

43 minuten geleden
Moskou dreigt met aanval op Britse doelen in Oekraïne en elders

MOSKOU (ANP/AFP) - Als Oekraïne Rusland raakt met Britse raketten, zal Moskou overwegen Britse militaire doelen in Oekraïne, maar ook elders te beschieten, heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd tegen de Britse ambassadeur in Moskou.

2 uur geleden
Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

2 uur geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

2 uur geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

3 uur geleden