
Amerikaanse zanger Harry Belafonte (96) overleden
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zanger en activist Harry Belafonte is dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden in New York. De zanger, onder meer bekend van de hit Day-O (The Banana Boat Song), leed aan hartfalen, heeft zijn woordvoerder Ken Sunshine laten weten aan The New York Times.
Belafonte kreeg in de jaren 50 grote bekendheid met zijn muziek. Hij werd geboren in New York, maar groeide ook een aantal jaar op in Jamaica. Geïnspireerd door de Caribische muziekstroming, werd Belafonte hij aan het begin van zijn carrière de 'King of Calypso' genoemd. Zijn album Calypso was het eerste dat meer dan een miljoen keer verkocht werd. Belafonte won drie Grammy's in zijn leven.
Maar Belafonte werd vooral bekend door zijn strijd voor gelijke rechten voor mensen van kleur. Hij werkte nauw samen met zijn vriend Martin Luther King en later regelde hij het eerste bezoek van Nelson Mandela aan de Verenigde Staten. Hij was echter niet de eerste zwarte artiest die deze barrières probeerde te doorbreken: artiesten als Louis Armstrong en Ella Fitzgerald gingen hem al voor.
Goede doelen
De zanger maakte zich ook hard voor verschillende goede doelen. Belafonte was ambassadeur voor UNICEF en richtte een aidsfonds op. In de jaren 80 nam hij het initiatief voor het nummer We are the world. Met vrijwel alle grote artiesten van die tijd namen ze dat nummer op om geld in te zamelen tegen een hongersnood in Ethiopië. Het lied bracht 62 miljoen dollar op.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Belafonte bij de Amerikaanse marine om tegen de Duitsers te vechten. Later werd hij links georiënteerd en sprak hij zich regelmatig fel uit tegen de Amerikaanse regering. Zelfs toen hij bijna negentig was, was Belafonte nog politiek betrokken. Hij was medeorganisator van de vrouwenmars die in 2017 werd gelopen op de dag nadat Donald Trump werd geïnaugureerd als Amerikaans president.
Zijn succes leverde hem ook een aantal filmklussen op. Daarmee werd hij de eerste zwarte acteur die grote bekendheid kreeg in Hollywood-films. Collega Sidney Poitier was de eerste zwarte man die een Oscar won.
Meer uit Buitenland
KUALA LUMPUR (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."
12 minuten geledenGENT (ANP/BELGA) - De restauratie van het vijftiende-eeuwse kunstwerk Lam Gods duurt langer. Het altaarstuk van de gebroeders Van Eyck kan naar verwachting pas in de lente van 2027 weer worden bekeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent, bleek tijdens een persmoment.
13 minuten geledenGAZA (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door Israëlische aanvallen, meldt de burgerbescherming in het gebied. Die stelde een eerder dodental bij naar 52.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft afspraken gemaakt met Israël over het toelaten van meer humanitaire hulp aan Gaza, meldt EU-buitenlandchef Kaja Kallas. "Deze deal betekent dat er meer grensovergangen worden geopend, dat er vrachtwagens met hulpgoederen en voedsel Gaza binnenkomen, dat de vitale infrastructuur wordt hersteld en dat hulpverleners worden beschermd", schrijft Kallas op X.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is met een ruime meerderheid van het Europees Parlement verworpen. In de stemming van donderdag stemden 360 Europarlementariërs tegen en 175 voor de motie.
2 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben afgesproken dat ze nauwer gaan samenwerken om vijanden met hun kernwapens af te schrikken. De twee naties blijven onafhankelijk opereren, maar zullen gezamenlijk reageren op "extreme dreiging" voor Europa. Ze willen overbrengen dat Europese bondgenoten op steun kunnen rekenen van de enige twee Europese kernmachten.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - De motie van wantrouwen tegen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal later donderdag met een ruime meerderheid van het Europees Parlement worden verworpen. De sociaaldemocraten (S&D), de op een na grootste fractie, gaan ook tegenstemmen.
2 uur geleden