Amerikaanse Senaat stemt voor economische agenda Biden
WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Senaat heeft woensdag voor een blauwdruk van de economische agenda van president Joe Biden gestemd. Met het investeringspakket ter waarde van 3,5 biljoen dollar (3500 miljard dollar) moeten onder meer klimaatverandering en armoede worden bestreden. Het voorstel werd met 50 tegen 49 stemmen aangenomen.
Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben 50 zetels in de Senaat. Alle Democraten stemden voor het plan, alle aanwezige Republikeinen tegen. De Republikeinse senator Mike Rounds was niet aanwezig bij de stemming. Die laatste partij vindt dat de Amerikaanse overheid met het plan terreinen betreedt die aan de markt moeten worden overgelaten. Ook menen ze dat de schulden van de overheid te ver oplopen.
Het budgetplan bevat onder meer plannen voor betaald gezinsverlof en een uitbreiding van het zorgverzekeringsprogramma Medicare. Ook krijgen Amerikanen de mogelijkheid op twee jaar gratis scholing na de middelbare school.
Duurzame energie
Het pakket bevat ook plannen om het wagenpark van de federale overheid te elektrificeren. Daarnaast worden energiebedrijven gestimuleerd om sneller meer groene stroom te leveren. Nu is 40 procent van de elektriciteit die in de Verenigde Staten wordt gebruikt 'schoon'. Biden wil dat dit percentage tegen 2030 op 80 procent staat.
Dinsdag stemde de Senaat al in met het omvangrijke pakket investeringen in infrastructuur ter waarde van 550 miljard dollar. De miljarden zullen worden uitgegeven aan het verbeteren van wegen, spoorlijnen, bruggen en betere internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op zo'n 1 biljoen dollar.
De goedkeuringen door de Senaat zijn een overwinning voor de Amerikaanse president Joe Biden en de Democraten. In de Senaat hebben beide partijen 50 zetels in handen maar in geval van een gelijke stand zorgt de Democratische vicepresident Kamala Harris voor de doorslaggevende stem. Het Huis van Afgevaardigden moet nog wel instemmen met de plannen. Daar hebben de Democraten een meerderheid.
Meer uit Financieel
HAMILTON (ANP) - De voetbalsters van FC Twente zijn de Champions League begonnen met een overwinning op Celtic. De regerend landskampioen, die zijn debuut maakte in de groepsfase van het Europese toernooi, won de wedstrijd in Schotland met 2-0.
17 minuten geledenBRASILIA (ANP/RTR) - De hoogste rechter in Brazilië heeft de blokkade van socialemediaplatform X opgeheven. Eind augustus dwong het Braziliaanse hooggerechtshof X op zwart te gaan, omdat het bedrijf geen wettelijk vertegenwoordiger in het Zuid-Amerikaanse land had aangesteld. Voorafgaand aan die beslissing weigerde X bepaalde accounts te schrappen van gebruikers die nepnieuws of haatdragende berichten zouden hebben verspreid.
23 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Optimisme over grote techbedrijven heeft voor winsten gezorgd op de aandelenbeurzen in New York. Vooral Nvidia, dat chips ontwikkelt voor AI-toepassingen, won aan waarde. Beleggers trokken zich op aan het bericht dat Nvidia's samenwerkingspartner Hon Hai Precision Industries investeert in extra servercapaciteit door de grote vraag naar rekenkracht voor kunstmatige intelligentie.
52 minuten geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Limp Bizkit-frontman Fred Durst heeft muziekconcern Universal Music Group (UMG) aangeklaagd en eist een schadevergoeding van 200 miljoen dollar van het bedrijf. Volgens de artiest heeft UMG hem nooit royalty's betaald, terwijl Limp Bizkit meer dan 45 miljoen albums en singles heeft verkocht.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Werknemers van gezondheids- en voedingsbedrijf dsm-firmenich gaan woensdag toch niet staken. Eerder kondigden vakbonden de actie aan om een beter cao-bod af te dwingen. Na een toezegging van dsm-firmenich besloten de bonden FNV, CNV, De Unie en Synergo/VHP2 weer in gesprek te gaan met het bedrijf over een nieuw pakket arbeidsvoorwaarden.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Koffie- en donutketen Dunkin' is in Nederland failliet. Dat heeft medeaandeelhouder Roberto Fava bevestigd na een bericht van De Telegraaf. De curator van Dunkin' zegt tegen de krant dat de ongeveer vijftig winkels voorlopig openblijven. Het is niet direct duidelijk hoeveel werknemers worden getroffen door het bankroet.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Luxeconcern Kering heeft Stefano Cantino benoemd tot topman van Gucci, het belangrijkste modemerk van de Franse groep. De Italiaan was eerder de eindverantwoordelijke voor communicatie bij concurrenten Prada en Louis Vuitton.
3 uur geleden