Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse sancties voor leider Bosnische Serviërs

Amerikaanse sancties voor leider Bosnische Serviërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten stellen sancties in tegen de leider van de Bosnische Serviërs. Milorad Dodik ondermijnt de eenheid van het land, aldus het Amerikaanse ministerie van Financiën. De president van het Servische deel van Bosnië kan niet langer bij zijn banktegoeden en andere eigendommen in de VS en Amerikanen mogen geen zaken met hem doen. Ook een aan hem gelieerde tv-zender wordt getroffen door strafmaatregelen.

Het parlement van de Republika Srpska, het autonome Servische deel van Bosnië-Herzegovina, besloot vorige maand de Bosnische staat bevoegdheden op het vlak van belastinginning, justitie en defensie te ontnemen, wat als een stap richting afscheiding wordt gezien. Dodik zei destijds dat de Bosnische staat "zich in een richting beweegt die we niet hadden afgesproken toen we de Dayton-vredesakkoorden tekenden".

Deze akkoorden maakten in 1995 een einde aan de Bosnische burgeroorlog, waarop het land werd opgesplitst in twee autonome delen, de Republika Srpska en de Federatie van Bosnië en Herzegovina, waar vooral Kroaten en moslims wonen.

Schendingen

De Amerikaanse regering stelt dat Dodik de Dayton-akkoorden belemmert en een "aanzienlijke bedreiging vormt voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Bosnië-Herzegovina". Hij wordt ook beschuldigd van corruptie en zelfverrijking door misbruik van zijn positie te maken.

Onder meer Duitsland heeft aangedrongen op Europese sancties tegen Dodik vanwege zijn afscheidingspogingen. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wil dat de Europese Unie hem de duimschroeven aandraait.

Meer uit Buitenland

Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

11 minuten geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

1 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

1 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

5 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

5 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

5 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

5 uur geleden