
Amerikaanse minister naar Qatar en Duitsland vanwege Afghanistan
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist zondag naar Qatar voor gesprekken over de crisis rond Afghanistan. Hij gaat daarna door naar Duitsland, waar hij digitaal beraad heeft met ministers uit ruim twintig landen over onder meer de toekomst van de vele tienduizenden mensen die uit de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn geëvacueerd.
In Qatar, dat een belangrijk knooppunt is in de crisis, verblijven volgens Blinken veel "heldhaftige" Afghanen die de Taliban, de nieuwe machthebbers in Kabul, zijn ontvlucht. Ook op de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland ontmoet hij Afghanen die in afwachting zijn van een visum voor de VS. Daarvoor moeten langdurige procedures worden doorlopen, die de Amerikaanse regering wil versnellen.
Van de bijna 124.000 mensen die de VS en hun bondgenoten hebben weggehaald uit Kabul, gaat het volgens Blinken bij meer dan driekwart om Afghanen die risico liepen onder het nieuwe regime, bijvoorbeeld omdat ze westerse landen hebben geholpen. Ongeveer 6000 van hen zijn Amerikaans. Met de Amerikanen in Afghanistan die mogelijk weg willen, is vrijwel constant contact, zei de minister.
Het beraad in Duitsland moet ertoe bijdragen dat de Taliban zich aan hun belofte houden dat Afghanen die dat willen hun land kunnen verlaten als ze de juiste papieren hebben. Het vliegveld in Kabul is vrijdag op kleine schaal opengegaan, maar een volledige heropening is volgens Blinken ingewikkeld. Qatar en Turkije hebben hun diensten aangeboden, maar er wordt ook gekeken of Amerikanen die het jaren draaiende hielden een rol kunnen spelen. Daarvoor is wel overeenstemming met de nieuwe machthebbers in Kabul nodig. De Taliban hebben een politiek kantoor in Qatar.
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vliegt zondag ook naar Qatar en reist daarna verder naar bondgenoten als Bahrein, Koeweit en Saudi-Arabië.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
36 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
42 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
1 uur geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
6 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
6 uur geleden