Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister naar Qatar en Duitsland vanwege Afghanistan

Amerikaanse minister naar Qatar en Duitsland vanwege Afghanistan

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist zondag naar Qatar voor gesprekken over de crisis rond Afghanistan. Hij gaat daarna door naar Duitsland, waar hij digitaal beraad heeft met ministers uit ruim twintig landen over onder meer de toekomst van de vele tienduizenden mensen die uit de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn geëvacueerd.

In Qatar, dat een belangrijk knooppunt is in de crisis, verblijven volgens Blinken veel "heldhaftige" Afghanen die de Taliban, de nieuwe machthebbers in Kabul, zijn ontvlucht. Ook op de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland ontmoet hij Afghanen die in afwachting zijn van een visum voor de VS. Daarvoor moeten langdurige procedures worden doorlopen, die de Amerikaanse regering wil versnellen.

Van de bijna 124.000 mensen die de VS en hun bondgenoten hebben weggehaald uit Kabul, gaat het volgens Blinken bij meer dan driekwart om Afghanen die risico liepen onder het nieuwe regime, bijvoorbeeld omdat ze westerse landen hebben geholpen. Ongeveer 6000 van hen zijn Amerikaans. Met de Amerikanen in Afghanistan die mogelijk weg willen, is vrijwel constant contact, zei de minister.

Het beraad in Duitsland moet ertoe bijdragen dat de Taliban zich aan hun belofte houden dat Afghanen die dat willen hun land kunnen verlaten als ze de juiste papieren hebben. Het vliegveld in Kabul is vrijdag op kleine schaal opengegaan, maar een volledige heropening is volgens Blinken ingewikkeld. Qatar en Turkije hebben hun diensten aangeboden, maar er wordt ook gekeken of Amerikanen die het jaren draaiende hielden een rol kunnen spelen. Daarvoor is wel overeenstemming met de nieuwe machthebbers in Kabul nodig. De Taliban hebben een politiek kantoor in Qatar.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vliegt zondag ook naar Qatar en reist daarna verder naar bondgenoten als Bahrein, Koeweit en Saudi-Arabië.

Meer uit Buitenland

99-jarige Jimmy Carter bij herdenkingsdienst echtgenote Rosalynn

ATLANTA (ANP/AFP) - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter was dinsdag aanwezig bij de herdenkingsdienst voor zijn vrouw Rosalynn. De 99-jarige Carter verschijnt zelden nog in het openbaar. Ook Carters opvolgers Joe Biden en Bill Clinton waren aanwezig, evenals alle vijf nog in leven zijnde presidentsvrouwen: Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama, Melania Trump en Jill Biden.

38 minuten geleden
Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

6 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

6 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

7 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

8 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

9 uur geleden