Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse minister naar Qatar en Duitsland vanwege Afghanistan

Amerikaanse minister naar Qatar en Duitsland vanwege Afghanistan

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist zondag naar Qatar voor gesprekken over de crisis rond Afghanistan. Hij gaat daarna door naar Duitsland, waar hij digitaal beraad heeft met ministers uit ruim twintig landen over onder meer de toekomst van de vele tienduizenden mensen die uit de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn geëvacueerd.

In Qatar, dat een belangrijk knooppunt is in de crisis, verblijven volgens Blinken veel "heldhaftige" Afghanen die de Taliban, de nieuwe machthebbers in Kabul, zijn ontvlucht. Ook op de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland ontmoet hij Afghanen die in afwachting zijn van een visum voor de VS. Daarvoor moeten langdurige procedures worden doorlopen, die de Amerikaanse regering wil versnellen.

Van de bijna 124.000 mensen die de VS en hun bondgenoten hebben weggehaald uit Kabul, gaat het volgens Blinken bij meer dan driekwart om Afghanen die risico liepen onder het nieuwe regime, bijvoorbeeld omdat ze westerse landen hebben geholpen. Ongeveer 6000 van hen zijn Amerikaans. Met de Amerikanen in Afghanistan die mogelijk weg willen, is vrijwel constant contact, zei de minister.

Het beraad in Duitsland moet ertoe bijdragen dat de Taliban zich aan hun belofte houden dat Afghanen die dat willen hun land kunnen verlaten als ze de juiste papieren hebben. Het vliegveld in Kabul is vrijdag op kleine schaal opengegaan, maar een volledige heropening is volgens Blinken ingewikkeld. Qatar en Turkije hebben hun diensten aangeboden, maar er wordt ook gekeken of Amerikanen die het jaren draaiende hielden een rol kunnen spelen. Daarvoor is wel overeenstemming met de nieuwe machthebbers in Kabul nodig. De Taliban hebben een politiek kantoor in Qatar.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vliegt zondag ook naar Qatar en reist daarna verder naar bondgenoten als Bahrein, Koeweit en Saudi-Arabië.

Meer uit Buitenland

Rushdie aan beademing, verliest mogelijk oog na steekpartij

BUFFALO (ANP/RTR) - Schrijver Salman Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog na de steekpartij in Chautauqua in de staat New York. Zijn literair agent meldt in een verklaring dat "het nieuws niet goed is". Eerder werd gemeld dat Rushdie werd geopereerd nadat hij per helikopter naar het ziekenhuis was gebracht.

2 uur geleden
18-jarige scooterrijder omgekomen door aanrijding in Apeldoorn

APELDOORN (ANP) - Door een ongeval op de Laan van Orden in Apeldoorn is vrijdagavond een 18-jarige scooterrijder om het leven gekomen. De scooter kwam iets voor 22.00 uur frontaal in botsing met een auto.

2 uur geleden
Ook Huis VS keurt plannen goed voor klimaat, zorg en belastingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Zoals verwacht heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Het door de Democraten gecontroleerde Huis stemde met 220-207 voor het plan.

2 uur geleden
Verdachte geïdentificeerd van steekpartij schrijver Rushdie

BUFFALO (ANP/RTR) - De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de verdachte die de vermaarde schrijver Salman Rushdie neerstak vlak voor een lezing in Chautauqua, circa 470 kilometer ten noordwesten van de stad New York. Het gaat om een 24-jarige man uit New Jersey. Over de toestand van Rushdie is verder niets bekend.

5 uur geleden
Trump onderzocht voor schending Spionagewet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Er loopt een onderzoek naar de Amerikaanse oud-president Donald Trump wegens mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de Spionagewet. Dat blijkt uit het vrijdag vrijgegeven huiszoekingsbevel op basis waarvan de FBI maandag het buitenhuis van Trump in Florida doorzocht.

6 uur geleden
WSJ: 'topgeheime' documenten gevonden bij inval in huis Trump

NEW YORK (ANP/AFP) - De FBI heeft tijdens de doorzoeking van het landgoed van Donald Trump in Florida documenten aangetroffen die als "topgeheim" waren gemarkeerd, meldt The Wall Street Journal. Volgens de krant ging het om elf verzamelingen documenten.

7 uur geleden
Eerste graanschip voor Afrika in Oekraïense haven sinds invasie

KIEV (ANP/RTR) - Het eerste graanschip naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi, ten noordoosten van Odessa. "Het vrachtschip Brave Commander is aangekomen in de zeehaven van Pivdennyi. Zeer binnenkort zal (Oekraïens) graan worden geleverd aan Ethiopië", schrijft de Oekraïense minister Oleksandr Koebrakov van Infrastructuur op Twitter.

8 uur geleden