Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse macrocijfers centraal op beurzen na zware verliesdag

Amerikaanse macrocijfers centraal op beurzen na zware verliesdag

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral uit naar een reeks van macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen. Zo staan onder meer de Amerikaanse wekelijkse uitkeringsaanvragen, de economische groei en de orders voor duurzame goederen op het programma. Ook zal worden gelet op het Duitse ondernemersvertrouwen in november en de ontwikkelingen rond de coronapandemie, nu de besmettingscijfers in Europa weer hard oplopen.

Daarnaast gaat de aandacht uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die na de slotbel op de Europese markten verschijnen. De aantekeningen geven mogelijk meer inzicht over de steunafbouw door de Amerikaanse centrale bank, die de rentes in de Verenigde Staten laag hebben gehouden. De rentes op de obligatiemarkten zitten in de lift sinds de aankondiging dat Fed-baas Jerome Powell mag aanblijven voor een tweede termijn. Zijn herbenoeming leidde tot speculatie dat de steunmaatregelen van de Fed nu mogelijk sneller afgebouwd kunnen worden en de rente eerder zal worden verhoogd.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een hoger begin na de zware verliesbeurt van 1,6 procent een dag eerder. Ook elders in Europa lijken de beurzen met winsten te openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten woensdag een gemengd beeld zien.

Luchtvaartmaatschappijen

In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, sloot de Nikkei 1,6 procent lager. Vooral de Japanse techbedrijven hadden het zwaar te verduren door de rentevrees. Hogere rentes zijn negatief voor snelgroeiende techbedrijven doordat hun toekomstige winsten minder aantrekkelijk worden bij hogere rentetarieven. In Nieuw-Zeeland verhoogde de centrale bank de rente van 0,5 procent naar 0,75 procent om de inflatie te beteugelen.

Aan het bedrijvenfront staan de luchtvaartmaatschappijen in de belangstelling. Volgens topman Michael O'Leary van budgetvlieger Ryanair wordt het herstel van de Europese reissector bedreigd door nieuwe coronamaatregelen in verschillende landen, zoals de lockdown in Oostenrijk. Volgens hem zijn die beperkingen niet logisch en zorgen ze voor een moeilijke periode voor luchtvaartmaatschappijen tot Kerstmis en mogelijk ook daarna nog.

De euro was 1,1244 dollar waard, tegen 1,1266 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 78,90 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 82,65 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

5 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

6 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

7 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

8 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

11 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

12 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden