Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse drone-aanval zorgt voor hogere olieprijzen

Amerikaanse drone-aanval zorgt voor hogere olieprijzen

AMSTERDAM (ANP) - De olieprijzen stijgen in rap tempo door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Mogelijk gaan oliemaatschappijen dit ook doorberekenen aan de klant en zijn automobilisten binnenkort meer geld kwijt aan de pomp.

Amerikaanse olie was vrijdag eind van de ochtend ongeveer 4,6 procent duurder op 63,99 dollar per vat. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, ging eveneens 4,6 procent in prijs omhoog en werd verhandeld voor 69,31 dollar per vat.

De Verenigde Staten voerden een drone-aanval uit op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad waarbij onder meer de vooraanstaande Iraanse militair generaal Qassem Soleimani is omgekomen. Iran heeft al aangekondigd de aanval te willen vergelden. Kenners zeggen dat olietankers met Amerikaanse olie aan boord nu een mogelijk doelwit zijn.

Dagelijks bijstellen

In hoeverre de recente onrust in de benzineprijzen wordt verwerkt is nog niet te zeggen. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om Euro 95 voor minder dan 1,60 euro per liter te tanken. De gemiddelde landelijke adviesprijs voor dit type benzine bedraagt volgens consumentencollectief UnitedConsumers bijna 1,81 euro per liter.

Deskundige Paul van Selms van UnitedConsumers stelt dat oliemaatschappijen hun prijzen dagelijks bijstellen. Hij verwacht dat consumenten in de komende dagen dus al wat zullen merken. Hoeveel centen erbij komen is evenwel vooral afhankelijk van of het conflict verder escaleert of niet.

Afgelopen dagen gingen de brandstofprijzen al flink omhoog in Nederland. In verband met de accijnsverhoging rond de jaarwisseling stegen de prijzen op 31 december zo'n 3 cent, aldus Van Selms. Volgens hem zijn veel automobilisten hierdoor op jaarbasis waarschijnlijk enkele tientjes extra kwijt aan benzine.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

5 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

20 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

23 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden