Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse beurzen stevig omlaag na zorgen over hoge olieprijzen

Amerikaanse beurzen stevig omlaag na zorgen over hoge olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn de week met stevige verliezen begonnen. De angst voor sterk stijgende inflatie door de hoge olie- en gasprijzen kreeg de beurshandel in zijn greep. Aanleiding daarvan waren berichten dat de VS en de EU mogelijk een ban op de import van Russische olie willen instellen.

De olieprijzen stegen eerder op maandag al tot ruim boven de 130 dollar per vat, de hoogste prijzen sinds 2008. Volgens de Russische vicepremier Aleksandr Novak zou bij een importban de olieprijs tot wel 300 dollar per vat zou kunnen stijgen.

Een vat Amerikaanse olie was bij de slotbel op Wall Street 3,6 procent meer waard op 119,86 dollar. Brentolie steeg 4,6 procent en kostte 123,50 dollar per vat. Oliebedrijven als Chevron en ExxonMobil werden tot 3,6 procent hoger gezet.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot met een min van 2,4 procent op 32.817,38 punten. De breed samengstelde S&P 500 leverde 3 procent in en kwam uit op 4201,09 punten, het laagste slot in bijna een half jaar. Techbeurs Nasdaq verloor 3,6 procent tot 12.830,96 punten.

Uber steeg aan het begin van de handelsdag na het verhogen van zijn prognoses, maar verloor uiteindelijk 4,2 procent. Het bedrijf stelde snel te herstellen van de verstoringen die werden veroorzaakt door de omikronvariant van het coronavirus in het laatste kwartaal van 2021. Zowel bij de taxidienst als de bezorgdiensten ziet het bedrijf de winstontwikkeling verbeteren ten opzichte van het vierde kwartaal.

Airbnb

Airbnb leverde haast 8 procent in. Volgens het bedrijf hebben meer dan 28.000 woningeigenaren wereldwijd via het woningverhuurplatform een plek geboden aan Oekraïense vluchtelingen. Dat aantal is inclusief ruim 13.000 nieuwe verhuurders die zich de afgelopen week om die reden hebben aangemeld. Netflix daalde 3,2 procent. Het streamingbedrijf heeft zijn diensten in Rusland opgeschort om te protesteren tegen de invasie van Oekraïne door het land.

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, daalde 6,3 procent en heeft nu sinds de piek in september meer dan de helft van zijn waarde verloren. Een groot deel van die daling kwam vorige maand na een tegenvallende prognose en een daling van het aantal gebruikers. Ook andere techbedrijven als Apple (min 2,4 procent), Amazon (min 5,6 procent) en Microsoft (min 3,8 procent) daalden stevig.

Alphabet

Google-moeder Alphabet daalde 4,2 procent. Google zou in gesprek zijn met internetbeveiligingsbedrijf Mandiant over een overname. Dat bedrijf werd ruim 16 procent meer waard.

De euro was 1,0863 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

27 minuten geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

2 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

3 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

4 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

4 uur geleden