Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amerikaanse bedrijven bieden personeel steun bij abortus aan

Amerikaanse bedrijven bieden personeel steun bij abortus aan

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Flink wat grote Amerikaanse bedrijven zeggen hun personeel steun toe vanwege mogelijk strengere abortuswetgeving. Ze bieden aan reiskosten te vergoeden als mensen naar een andere staat in de Verenigde Staten moeten reizen voor een abortus, of zeggen de borgsom te betalen van medewerkers die tijdens protesten tegen een uitspraak vrijdag van het Hooggerechtshof worden opgepakt.

Door de uitspraak is het niet meer automatisch een recht in de hele VS om abortus te laten plegen. Staten kunnen nu zelf wetgeving daarover maken. Een deel van de staten zal daarbij abortus geheel verbieden of alleen toestaan bij gevallen waarbij sprake is van verkrachting, incest of gevaar voor het leven van de moeder.

Bedrijven als Apple, Facebook-moeder Meta Platforms, Disney en de banken JP Morgan, Goldman en Bank of America hebben inmiddels aangegeven dat ze reizen naar andere staten voor een medische procedure blijven vergoeden of hebben juist aangegeven abortus als medische procedure toe te voegen aan die bepaling. De grote bedrijven hebben vaak personeel in allerlei Amerikaanse staten, die nu allemaal andere regels krijgen.

Juridische kosten

Outdoormerk Patagonia en concertorganisator Live Nation gaan nog een stapje verder en willen ook de borgsom betalen voor personeel dat opgepakt wordt bij demonstraties voor het recht op abortus. De taxi-apps Uber en Lyft gaven al eerder aan juridische kosten van chauffeurs in Texas voor hun rekening te nemen als die worden aangeklaagd omdat ze zwangere vrouwen naar een abortuskliniek hebben vervoerd. Een Texaanse wet maakte namelijk hulp bij het plegen van een abortus strafbaar. Ook andere staten zouden dergelijke wetten willen invoeren.

Google biedt personeel in staten waar abortus verboden wordt zelfs aan dat ze naar een andere vestiging van het bedrijf mogen verhuizen. Softwareconcern Salesforce had eerder al gezegd werknemers en hun families te helpen verhuizen uit Texas vanwege de zeer strenge abortuswetgeving in die zuidelijke staat.

Tegelijkertijd zorgt de uitspraak van het Hooggerechtshof, ook al was die door een lek al enige tijd verwacht, voor spanning binnen bedrijven. Diverse bedrijven als Amazon en Apple hebben hun werknemers opgeroepen respectvol te zijn nadat interne communicatiemiddelen werden gebruikt voor discussies over de uitspraak. Net als in de rest van de VS zijn er ook binnen die bedrijven voor- en tegenstanders van abortus. Bij Meta Platforms werden managers er nog eens aan herinnerd dat grote maatschappelijke onderwerpen niet op de interne kanalen van het bedrijf mogen worden besproken.

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

10 uur geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

10 uur geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.

11 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

11 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

13 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

13 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

14 uur geleden