Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AMD stijgt op afwachtend Wall Street na nieuwe AI-chip

AMD stijgt op afwachtend Wall Street na nieuwe AI-chip

NEW YORK (ANP) - Advanced Micro Devices (AMD) behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De chipproducent presenteerde zijn chips op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI), waarmee het bedrijf de dominantie van concurrent Nvidia in deze snelgroeiende markt wil bestrijden. Volgens persbureau Reuters heeft de cloudtak van Amazon al interesse in de nieuwe chips van AMD. Het aandeel won 1,3 procent.

Nvidia, dat dit jaar al fors in waarde is gestegen door het optimisme rond AI, zakte 0,5 procent. Het Europees Parlement heeft ondertussen wetgeving over AI goedgekeurd. De beoogde Europese verordening reguleert het ontwerpen van AI, het gebruik ervan en de verkoop van AI-systemen. Gezichtsherkenning met slimme camera's in de publieke ruimte wordt verboden en er komen bindende regels voor grote chatbotmodellen als ChatGPT.

Beleggers wachten verder vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Na het meevallende Amerikaanse inflatiecijfer, dat dinsdag naar buiten werd gebracht, is het vrijwel zeker dat de Fed de rente dit keer niet verder zal verhogen en voor het eerst een pauze zal houden na tien renteverhogingen op rij.

Toekomstig rentebeleid

De aandacht zal dan ook met name uitgaan naar wat Fed-voorzitter Jerome Powell zal zeggen over het toekomstige rentebeleid. De kans is namelijk groot dat de pauze slechts van korte duur zal zijn en de rente in juli weer wordt verhoogd.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,5 procent lager op 34.057 punten. De brede S&P 500 was vrijwel vlak op 4367 punten en techbeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 13.548 punten. De S&P en de Nasdaq bereikten dinsdag al de hoogste standen sinds april vorig jaar.

Onlinereclame

Google-moederbedrijf Alphabet verloor 1,8 procent. De Europese Commissie verdenkt Google van het misbruiken van zijn greep op onlinereclame. Google verdient zijn geld met het verkopen van onlinereclame, maar daarbij heeft het bedrijf volgens de commissie concurrenten weggedrukt. Het Amerikaanse internetbedrijf moet daardoor vrezen voor een boete van vele miljarden euro's.

Tesla ging 1 procent omlaag. De fabrikant van elektrische auto's heeft de verkoopprijzen van zijn Model Y in de Verenigde Staten licht verhoogd.

United Health zakte bijna 8 procent. De zorgverzekeraar waarschuwde voor hogere medische kosten in het huidige kwartaal. Dat komt doordat met name meer oudere klanten medische procedures ondergaan die tijdens de coronapandemie werden uitgesteld.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

2 uur geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

4 uur geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Chipbedrijven bij grootste dalers in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog op een nieuw slotrecord was geƫindigd. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers. Techinvesteerder Prosus voerde de schaarse stijgers in de AEX aan.

7 uur geleden
Minister: Duitsland heeft 'update' van strategie rond China nodig

BEIJING (ANP/AFP) - De strategie van Duitsland rond China heeft een "update" nodig, waarbij meer naar de langere termijn en meer naar de Europese belangen wordt gekeken. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Habeck was daar op een receptie van de Duitse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.

8 uur geleden
Farmaceut Gilead zet opmars voort op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Gilead Sciences behoorde vrijdag opnieuw tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse farmaceut won een dag eerder al 8,5 procent en kreeg er nu 3 procent bij. Beleggers reageerden positief op de goede resultaten van de eerste grote proef van Gilead met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Volgens het bedrijf kan het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika voorkomen. Ook hoeft het middel slechts twee keer per jaar ingespoten te worden, waarmee het makkelijker te gebruiken is dan andere hiv-medicijnen.

9 uur geleden
Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord "een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat".

10 uur geleden