Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amber de Vrieze ziet rol van Anna van Gelder als grote uitdaging

Amber de Vrieze ziet rol van Anna van Gelder als grote uitdaging

GOES - Muziektheater Zeeland bestaat 75 jaar en viert dat met een bijzondere musical. Het Zeeuwse gezelschap staat in maart en april op de planken van de Zeeuwse theaters met ‘Michiel de Ruyter’, voor het eerst een eigen productie. In aanloop naar de uitvoeringen volgt Weekblad de Bode de acteurs, de crew en de mensen achter de musical en het gezelschap. Als derde ‘de vrouw van Michiel’: Amber de Vrieze.

De uit Kloetinge afkomstige Amber de Vrieze is pas 21 jaar, maar een oudgediende binnen Muziektheater Zeeland. Ze heeft al in zes producties meegespeeld. Waar ze vorig jaar nog schitterde als tante Jans in ‘Ciske de Rat’ speelt ze nu Anna van Gelder, de derde vrouw van Michiel de Ruyter. “Een hele eer als je zo’n rol mag spelen.”

Karakter

Het is wel anders, zegt ze. “Als je een rol uit een bestaande musical hebt, kun je nog eens kijken hoe een ander het deed. Dat is nu niet het geval. We zijn nu echt vanaf nul begonnen. Je moet het hele karakter zelf invullen.” Ze heeft veel met schrijver Rini de Koster gesproken, die zich als geen ander in alle karakters rondom de Vlissingse zeeheld heeft verdiept, en is zelf veel gaan lezen over Anna. “Zo krijg je steeds een beter beeld van haar. Ze was een vrouw die veel alleen was, goed zorgde voor haar gezin, verlangde naar haar man als hij weer op zee was, maar alleen ook haar mannetje stond. Ze was sterk en niet bang om tegen de stroom in te gaan. Dat maakt het heel leuk om haar te spelen. Toen ik na de auditie hoorde dat ik deze rol had, leek het me een enorme uitdaging.”

Interessant

Amber denkt dat het een musical waarin voor iedereen wat wils zit. “Het verhaal is interessant, de muziek is prachtig en ik denk dat Michiel de Ruyter veel mensen aanspreekt. Het is belangrijk dat we de geschiedenis blijven vertellen.” De rol van haar man in de musical wordt gespeeld door Peter Reinders. “Hij is voor de tweede keer bij, maar we voelen elkaar goed aan”, zegt Amber. “Als we scènes samen spelen voelt het echt alsof we familie zijn.”

Afgunst

Volgens Amber telt Muziektheater Zeeland veel goede acteurs. Meerdere kandidaten hadden bijvoorbeeld de rol van Anna kunnen spelen.

Van afgunst onder elkaar is echter geen sprake. “Muziektheater Zeeland is een echte groep, niemand is alleen met zichzelf bezig. De gunfactor is hoog. Het voelt voor mij als een grote familie, met jonge en oude mensen. We staan allemaal voor elkaar klaar. In de jaren dat ik nu lid ben, heb ik heel veel vrienden gemaakt.“

Combinatie

‘Michiel de Ruyter’ is dan ook zeker niet haar laatste musical waarin ze meespeelt. “Mijn hart ligt bij de vereniging en bij het genre musical. Ik houd van zingen, dansen en acteren. In een musical komt dat allemaal samen. Die combinatie maakt het ontzettend leuk.”

Meer informatie en kaarten voor de musical 'Michiel de Ruyter' op de website www.muziektheaterzeeland.nl.

Meer uit Beveland

Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

9 uur geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

1 dag geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

1 dag geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

1 dag geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

2 dagen geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

2 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

2 dagen geleden