Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Amateursportclubs zien controle aan kantinedeur niet zitten

Amateursportclubs zien controle aan kantinedeur niet zitten

ZEIST (ANP) - De nieuwe coronamaatregelen zorgen bij verenigingen in de amateursport voor praktische en principiële bezwaren. Vanaf volgende week zaterdag moeten alle sporters van 13 jaar en ouder hun CoronaCheck-app laten zien als ze de kantine van hun vereniging in willen. Diverse clubs uit het amateurvoetbal laten weten daar niet aan te kunnen en willen beginnen.

"Als in de rust vijfhonderd mensen de kantine in willen voor een koffie en een biertje, hoe moeten we dat dan doen?", zegt voorzitter Bart van Kruistum van voetbalclub Quick Boys. "Daarnaast willen wij binnen onze vereniging niemand uitsluiten. Je gaat op deze manier een tweedeling creëren en dat vinden we een zeer kwalijke ontwikkeling." VV Katwijk, uitkomend in de Tweede Divisie, zegt dat de handhaving van de nieuwe regelgeving "ondoenlijk" is.

Op dit moment geldt de 1,5 meterregel, ook langs de sportvelden en in de kantines. Vanaf 25 september moeten bezoekers van de horeca, waaronder sportkantines vallen, aan de deur hun CoronaCheck-app laten controleren. Dat betekent dat alleen mensen die gevaccineerd zijn, over een negatief testbewijs beschikken of onlangs een coronabesmetting hebben doorgemaakt, naar binnen mogen.

Vrijwilligers

Het leidt tot veel vragen en zorgen bij amateursportverenigingen, zo merkt bijvoorbeeld voetbalbond KNVB. "We zien dat trouwens ook bij de horeca en bij de evenementen, met het verschil dat het hier om vrijwilligers gaat", aldus een woordvoerder. "Wij wachten nu het Kamerdebat af en trekken samen met NOC*NSF op. Er komt een protocol of handleiding voor de verenigingen waarmee ze kunnen werken."

De amateurclubs, die grotendeels afhankelijk zijn van vrijwilligers, zien dat lang niet allemaal zitten. "We hebben daar de mensen niet voor", aldus Dick Hellinga, voorzitter van hoofdklasser SV Urk. "Vrijwilligers zijn een groot goed binnen amateurverenigingen, die zetten we liever in op andere plekken dan hiervoor. Je krijgt met controles aan de deur zoveel discussies, ook omdat er binnen de club verschillend over wordt gedacht. Dat werkt hier niet. Men voelt dat in Urk als een inbreuk op de privacy, dat ligt heel gevoelig. Wij zien controles daarom niet zitten, maar blijven een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid en het nuchtere verstand van mensen. Van de gemeente horen we ook dat handhaving een heel lastig punt is", aldus Hellinga.

Volgens zijn collega Van Kruistum van Quick Boys ontstaat "tweespalt binnen de vereniging" als vrijwilligers aan de deur hun eigen clubgenoten moeten controleren en mogelijk tegenhouden. "En dus moet je extra beveiligers inhuren, dat kost klauwen met geld." Hij hoopt daarom op een 'pragmatische' oplossing, iets waar sportkoepel NOC*NSF ook al voor pleitte bij het kabinet.

Meer uit Voetbal

Veel lege plekken in stadion bij beslissend WK-groepsduel Oranje

AL KHOR (ANP) - Het Nederlands elftal speelt de laatste en beslissende groepswedstrijd op het WK in een stadion dat voor een groot deel leeg blijft. Tegenstander Qatar verloor de eerste twee duels en kan de achtste finales niet meer halen. Dat lijkt voor veel inwoners van het gastland een reden om thuis te blijven.

43 minuten geleden
Van Gaal benieuwd naar middenveld in andere samenstelling

AL KHOR (ANP) - Bondscoach Louis van Gaal gaf een duidelijke verklaring voor zijn beslissing Marten de Roon voor de eerste keer op het WK in de wedstrijd tegen Qatar in de beginopstelling te zetten. "Ik wil hem ook eens zien, samen met Frenkie de Jong en Davy Klaassen op het middenveld", zei de trainer bij de NOS. "Vanaf nu zullen we waarschijnlijk alleen maar met steeds sterkere tegenstanders te maken krijgen. Daarom probeer ik de samenstelling van het elftal van alle kanten te bekijken."

57 minuten geleden
Ecuador met Valencia tegen Senegal

DOHA (ANP) - Ecuador speelt dinsdagmiddag met Enner Valencia in de groepsfase van het WK voetbal in Qatar tegen Senegal. De aanvaller scoorde dit toernooi al drie keer, onder meer tegen Nederland (1-1). Sinds zijn eerste optreden op het evenement is hij echter niet geheel blessurevrij.

1 uur geleden
Doelman Onana heeft selectie Kameroen en WK verlaten

DOH (ANP) - Doelman André Onana van Kameroen heeft de selectie van zijn land en het WK voetbal in Qatar verlaten. De voormalig doelman van Ajax was afgelopen maandag uit de ploeg gelaten omdat hij volgens bondscoach Rigobert Song de regels had overtreden.

1 uur geleden
Verdediger Blind speelt 97e interland en passeert Robben

AL KHOR (ANP) - Daley Blind begint dinsdag op het WK tegen Qatar aan zijn 97e wedstrijd als international. De 32-jarige Ajacied passeert daarmee Arjen Robben, die op 96 duels voor Oranje bleef steken.

1 uur geleden
Chiptechnologie meldt dat Ronaldo bal bij treffer niet aanraakte

DOHA (ANP) - Wereldvoetbalbond FIFA kent het eerste doelpunt van Portugal in de wedstrijd tegen Uruguay definitief toe aan Bruno Fernandes. Cristiano Ronaldo claimde na de treffer dat hij de bal nog als laatste had aangeraakt en reageerde geïrriteerd toen het doelpunt werd toegewezen aan zijn teamgenoot. De sensortechnologie in de bal spreekt de bewering van Ronaldo echter tegen.

1 uur geleden
Oranje start met Depay en De Roon tegen Qatar

AL KHOR (ANP) - Het Nederlands elftal begint met Memphis Depay en Marten de Roon aan het beslissende groepsduel met Qatar op het WK. Zij krijgen van bondscoach Louis van Gaal de voorkeur boven Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners, die vrijdag nog aan de aftrap verschenen van de wedstrijd tegen Ecuador.

1 uur geleden