Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Altijd buiten en als eerste van de zon genieten!

Altijd buiten en als eerste van de zon genieten!

KAPELLE - DJL Handel en Onderhoud richt zich met dakbedekking voornamelijk op de particuliere markt en voorziet veel mkb-aannemers in de regio Zeeland van materialen. Sinds 1 januari zijn er nieuwe - interessante - subsidiemogelijkheden voor mensen die hun woning willen verduurzamen en dat merkt de branche direct in het aantal aanvragen. “We zijn niet persé uit op groei, maar willen wel graag het hoofd kunnen blijven bieden aan de toegenomen vraag.”

Servicemonteur Dirk van Halm (53) valt maar met de deur in huis. “We hebben voortdurend handen tekort en niet alleen door de pandemie. In de particuliere sector is door corona veel verbouwd, maar ook de nieuwbouw in de huizenmarkt vraagt enorm veel capaciteit. Nu er ook nog bij het nemen van twee verduurzamingsmaatregelen 30% van de kosten gesubsidieerd wordt, loopt het storm. Iedereen die de handen uit de mouwen wil steken is welkom, we zorgen voor opleidingen en het behalen van veiligheidscertificaten”. Zelf werkt Van Halm nu ruim twee jaar bij DJL. “Ik had een klusbedrijf en was hier al jaren klant, maar miste collega’s en wilde ook afstand nemen van bepaalde verantwoordelijkheden die een zelfstandig ondernemer nu eenmaal heeft. Nu kan ik breed ingezet worden. Als servicemonteur, maar ook voor calculatiewerk en werkvoorbereiding.

Leren en werken

Leerling-dakdekker Marnix Nieuwenhuijse (16) kreeg op het vmbo de opdracht een interview bij een bedrijf te houden. Zo kwam hij bij DJL. In april 2021 keerde hij terug, dit keer als werknemer. Marnix is een BBL-er. Dat betekent dat hij nog leerplichtig is en een baan combineert met school. In mei begon hij aan de TECTUM vakopleiding dakbedekking. Bitumen, niveau 2 hoopt hij in mei van dit jaar te vervolgen met niveau 3. “Het is een snelle leerling”, weet collega Dirk te vertellen. ”‘We deden pas tegelijk examen VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, red.) en Marnix stond na een half uur al buiten, klaar. Daar word je dan als 53-jarige wel zenuwachtig van” grijnst Dirk. De uit de kluiten gewassen Marnix heeft zijn postuur mee voor het zware werk, maar vindt het ook echt een mooi beroep. Alsof hij gedachten kan lezen zegt hij: “Je moet natuurlijk geen hoogtevrees hebben, niet te klein zijn en fysiek wel sterk, anders gaat het niet. Het vak is mooi en ik let op school heel goed op, dan blijft het gewoon hangen in mijn hoofd”, verklaart hij.

Gevarieerd werk 

Een dakdekker werkt met EPDM (rubber), bitumen en isolatie. EPDM bestaat al 35 jaar en is behalve slijtvast ook veiliger, omdat het gelijmd wordt. Ondanks prima Arbo normen blijft het fysiek zwaar werk. Ik zeg altijd “We gaan naar een sportschool en we worden er nog voor betaald ook” zegt Dirk lachend. Het werk is afwisselend en altijd in de regio Zeeland. “De servicemonteur heeft klantcontact voor opnames, gaat op pad met servicebonnen (als er lekkages zijn) en installeert ook lichtstraten en lichtkoepels. De doorlooptijd van een week is gangbaar.” De leeftijdsverschillen tussen de werknemers ervaart Dirk als een voordeel: Ouderen zijn al veel in de praktijk tegengekomen en weten oplossingen die niet in de boeken staan. Jongeren zijn goed geschoold en thuis in de moderne hulpmiddelen. Maar we hebben zelfstandige teams. We leggen in de praktijk gewoon onze kennis bij elkaar.” Marnix werkt (op hoogte van meer dan 3 meter) standaard met een lichtgewicht veiligheidsharnas aan. “De leeflijn zit op je rug en haak je vast aan een ankerpunt of schoorsteen. Als je valt, kun je niet van het dak op de grond terecht komen.”

Renovatiemarkt 

“We worden vaak door aannemers ingeschakeld. Tegenwoordig wordt er anders gebouwd. Als je in de renovatie terecht komt moet je soms heel creatief zijn om oplossingen te bedenken die aansluiten op het nieuwe bouwproces. Beide mannen hebben als overeenkomst dat ze het werk in de buitenlucht heerlijk vinden. “Natuurlijk is er af en toe regen, maar de eerste zon is voor ons, andere mensen moeten daar nog maanden op wachten” zegt Dirk.

PASPOORTEN:

Naam: Marnix Niewenhuijse (16)

Woonplaats: Waarde


Thuiswonend


Opleiding: Vmbo, vakopleiding TECTUM


Hobby’s: Gamen, brommer rijden

Naam: Dirk van Halm (53)

Woonplaats: Kruiningen

Burgerlijke staat: LAT relatie

Opleiding: Havo, Heao

Hobby’s: Basgitarist (in verschillende bands), skiën en koken

Meer uit Beveland

Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

8 uur geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

16 uur geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

17 uur geleden
Jaarmarkt Borssele belooft zaterdag spectaculaire demonstraties

BORSSELE - Het dorpshart van Borssele is zaterdag weer het sfeervolle decor van de gezellige jaarmarkt.

1 dag geleden
Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

2 dagen geleden
Informatiebijeenkomsten in Oudelande en Borssele over grote dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

OUDELANDE/BORSSELE - Waterschap Scheldestromen houdt deze maand twee informatiebijeenkomsten over de grote dijkversterking langs de Westerschelde in de Zak van Zuid-Beveland. Op donderdag 23 mei vindt de eerste bijeenkomst plaats in dorpshuis D'n Ostpit in Oudelande en op woensdag 29 mei is de tweede, in dorpshuis Vijverzicht in Borssele. 

2 dagen geleden
Meisje (14) overleden na ongeluk op A58 bij Goes

GOES - Het 14-jarige meisje dat zondagavond zwaargewond raakte bij een verkeersongeval op de snelweg A58 bij Goes is overleden. Dat maakt de politie dinsdag bekend.

2 dagen geleden