Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Als het niet gaat, moet je zaken durven aanpassen'

'Als het niet gaat, moet je zaken durven aanpassen'

GOES - Hij woont en werkt alweer een half jaar in Engeland, maar kijkt nog altijd met een schuin oog naar de ontwikkelingen rondom het tropisch bos in Omnium. Het steekt Robin Lock af en toe hoe er wordt gesproken over zijn geesteskind. “Als je het niet in de markt wilt zetten, wordt het nooit iets.”

Na negen jaar in Goes te hebben gewoond en zich onder meer met de aanleg van het tropisch bos te hebben bemoeid, is Robin Lock teruggekeerd naar Cornwall, aan de zuidwestkust van Engeland. Daar werkt hij bij het Eden Project, het grootste overdekte regenwoud ter wereld dat elk jaar door bijna één miljoen mensen wordt bezocht.

Botanisch

Lock is er ‘Head of Horticulture’, de baas van het groen. “Hier heb je de bezoekers, maar gaat het niet zo goed met het groen. Dat is hier de grootste uitdaging. Ik ben gevraagd daar iets aan te doen”, vertelt Lock tijdens een vakantie in Zeeland. In Goes is het net andersom. “Botanisch gezien staat het er in Goes fantastisch bij. Het tropisch bos is een aspirant-botanische tuin. Dat is bijzonder, want er zijn maar 26 botanische tuinen in Nederland en in Zeeland nog geen één. Dat zie je echter nooit ergens staan.”

Keuzes

Lock vindt het jammer dat vrijwel alles wat de laatste jaren over het tropisch bos is gezegd negatief is. “Het gaat alleen maar over geld. Iedereen probeert elkaar de schuld te geven en het tropisch bos is de oorzaak van alle problemen. Het is onterecht, maar ook zo ontzettend jammer. Het straalt af op het bos, op Omnium en op de gemeente.”

Deals

Volgens Lock moeten er keuzes worden gemaakt. “Iemand moet zeggen: ‘We gaan er iets van maken of we gaan er niets van maken. En als je er dan iets van wilt maken, moet je het in de markt gaan zetten. Het Eden Project heeft meer dan honderd verschillende soorten deals voor bezoekers. Het tropisch bos in Goes heeft er geen een. Geef het bos een andere naam, neem Omnium dan meteen mee trouwens, en zet het goed in de markt. Maak deals met bijvoorbeeld de NS, Albert Heijn en De Kampioen, durf te investeren, maak het bekend onder mensen van Rotterdam tot Antwerpen en probeer grote groepen naar binnen te halen.”

Commercieel

Lock denkt nog altijd dat de attractie, mits goed aangekleed, tussen de 40.000 en 80.000 mensen moet kunnen trekken. “Tot nu toe lukt dat niet”, zegt de landschapsarchitect. “Als het niet gaat, moet je zaken durven aanpassen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Al vijf jaar zeggen mensen in Goes dat het bos niet werkt, maar denk eens commercieel en doe er iets aan!”

Uitdagingen

Lock denkt dat het tropisch bos perfect past in de ambities van Goes om in 2040 duurzaam te zijn. “Dit raakt alle aspecten van duurzaamheid. Het bos verwarmt het zwembad bijvoorbeeld. Doe iets met dat verhaal. Het bos biedt ook een mogelijkheid om inwoners milieubewuster te maken. Het is een ideale plek om alle uitdagingen op het gebied van klimaat toe te lichten. Haal schoolklassen naar binnen tegen een aantrekkelijk tarief en vertel ze over het belang van de plantenwereld. Ouderen vinden het vaak al mooi. Je zou hen ook naar binnen moeten halen en de fantastische verhalen achter zo’n bos moeten vertellen. Zij zeggen het weer tegen anderen en komen terug met hun kinderen en kleinkinderen. In Cornwall heb je dagen waarop het gratis is voor mensen uit de omgeving. Doe dat in Goes ook.”

Ondanks alle kritieken is Lock trots op het project. “Met een paar geweldige mensen hebben we een fantastisch bos neergezet.”

Meer uit Beveland

Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

16 uur geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

23 uur geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

1 dag geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

1 dag geleden
Kettingbotsing op A58 bij Goes; half uur vertraging

GOES - Op de afrit van de A58 bij Goes heeft donderdagochtend een ongeval plaatsgevonden met meerdere voertuigen.

1 dag geleden
Borsele helpt inwoners geld terugvragen bij zeven inloopmomenten

HEINKENSZAND - Gemeente Borsele nodigt al haar inwoners uit om in december gratis de energietoeslag- en potjescheck te doen. Vrijwilligershuis Borsele en Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden organiseren hiervoor een aantal inloopmomenten. 'Samen vult u een paar vragen in en ziet u meteen of u in aanmerking komt voor energietoeslag en potjes', legt de gemeente uit in een persbericht. 

1 dag geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

2 dagen geleden