Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Als het je eigen is, komt het in het Zeeuws beter binnen’

‘Als het je eigen is, komt het in het Zeeuws beter binnen’

HEINKENSZAND – Aankomende zaterdag wordt in ‘t Kerkje van Ellesdiek het eerste exemplaar van het boek ‘Meschien wè’; overhandigd aan Toon Tellegen. In het boek staan negentien verhalen van Tellegen die vertaald zijn in het Zeeuws door Corry Verburg en voorzien zijn van illustraties door Jopie Minnaard. Vanaf zaterdag is het boek verkrijgbaar in ‘t Kerkje en in alle boekhandels. Op 20 en 21 mei ook in de galerie van Jopie in Heinkenszand, waar eveneens de originele illustraties te zien en te koop zijn.

“We zijn een goed duo”, laten de dames weten. “Het boek zou er niet zijn zonder de mooie tekeningen van Jopie”, vertelt Corry. “Het begon eigenlijk voor de lol. Ik heb al heel veel bijbelverhalen en sprookjes vertaald naar het Zeeuws. In coronatijd zat ik te denken voor welke teksten dat nog meer een meerwaarde zou hebben en omdat ik de verhalen van Toon Tellegen prachtig vind, stuurde ik er een paar naar Jopie. Zij bleek ook een fan van Toon Tellegen en zo is de samenwerking begonnen”.

Spreektaal
Corry en Jopie hebben vervolgens uit het boek van Tellegen met meer dan driehonderd verhalen er negentien gekozen. “Het moesten verhalen zijn waarbij het leuk was ze naar het Zeeuws te vertalen én die goed te verbeelden waren. We hebben er heel bewust voor gekozen om de Nederlandse vertaling naast de Zeeuwse tekst te plaatsen”, vertelt Jopie. “Het Zeeuws is moeilijk te lezen omdat het spreektaal is. Ook is het leuk om te zien hoe het vertaald is, want dat heeft Corry op een heel eigen manier gedaan”. “Corry beaamt dat zij hier inderdaad veel vrijheid in heeft genomen. “Ik heb er mijn eigen interpretatie aan gegeven en bepaalde stemmingen misschien anders vertaald dan bedoeld is door de schrijver”.

Wijze lessen
Corry vindt dat juist één van de leukste aspecten aan de verhalen van Toon Tellegen. “De verhalen kunnen op verschillende manieren gelezen worden. Er zit heel veel humor in, maar je kunt er ook een wijze les in lezen”. Volgens Jopie zijn de verhalen voor kinderen leuk omdat ze over dieren gaan en ouderen spreken de verschillende lagen in de verhalen meer aan. “Dit vond ik ook het leukste van het illustreren; alles mag en alles kan. Net zoals Corry de vrijheid nam bij het vertalen heb ik die genomen bij de verbeelding van de teksten. Zo is de olifant net zo groot als de mier. De wijze lessen er in verwerken heb ik juist niet gedaan. Die moeten mensen er zelf in ontdekken”.

Geen kapsones
Het boek is uitgegeven door ‘t Kerkje in samenwerking met Het Paard van Troje. “We zijn er heel trots op en zijn heel benieuwd wat Toon Tellegen er van gaat vinden. ‘t Kerkje is het centrum van het erfgoed van de Zeeuwse taal”, stelt Corry. “Het behoud hiervan is heel belangrijk. Als het Zeeuws je eigen is kan een tekst beter binnen komen. Je kunt geen kapsones maken in het Zeeuws. Dat spreekt ook mensen aan die niet van origine Zeeuws sprekend zijn”. Mensen die bij de boekpresentatie aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden via: [email protected].

Meer uit Beveland

Goes is gans: de historie van Goes Ganzenstad

GOES - Zeg je Goes, dan zeg je gans. Goes en haar ganzen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Ze zijn er altijd geweest”, vertelt Frank de Klerk van het gemeentearchief Goes.

1 uur geleden
Herfstshow Solide Kozijn en Deur met veel moois en nieuws

KRUININGEN - Solide Kozijn en Deur in Kruiningen heeft zoveel mooie, vernieuwende producten in de showroom dat ze dat bezoekers graag laat zien. Daarom is er 28 tot en met 30 september een herfstshow met aantrekkelijke acties.De kwaliteit van aluminium, kunststof en houten kozijnen en deuren heeft door alle innovaties een vlucht genomen. “Er is zoveel moois, dat kun je het beste met je eigen ogen bekijken”, vertelt Liza Huissen van Solide Kozijn en Deur. “Door noviteiten als onzichtbare lasnaden ziet een kunststof kozijn er superstrak uit en zie je geen verschil meer met hout.” De show is volgende week donderdag en vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur toegankelijk. Terwijl kinderen zich bezig houden op bijvoorbeeld het springkussen, kunnen ouders rustig rondkijken. Bezoekers profiteren van btw-vrije prijzen (21% korting) en krijgen bij aankoop op deze dagen gratis een extra isolerend pakket op de kozijnen.

5 uur geleden
Gezellige bijeenkomst in soos Heinkenszand voor iedereen die zich 'nieuw' voelt in Borsele

HEINKENSZAND - Iedereen die zich ‘nieuw’ voelt in de gemeente Borsele is dinsdag 3 oktober van 18.30 tot 21.00 uur welkom in de soos achter de Stenge in Heinkenszand. 

5 uur geleden
Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

1 dag geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

1 dag geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

1 dag geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

1 dag geleden