Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Als chirurg los je problemen op, van mens tot mens'

'Als chirurg los je problemen op, van mens tot mens'

GOES - Willem Rinsema neemt na bijna dertig jaar afscheid van Adrz.

De Goese chirurg gaat met pensioen, al blijft hij de komende jaren nog enkele taken uitvoeren. Hij heeft altijd genoten van zijn werk in het ziekenhuis. "Soms zeiden mensen tegen me: 'Heb je vandaag lekker gesneden?' Dat vond ik jammer, want dat is niet wat je doet. Het is veel meer dan dat. Als chirurg los je problemen op, van mens tot mens, die niet op een andere manier op te lossen zijn."

Chef de clinique

Rinsema verhuisde dertig jaar geleden naar Goes vanuit Maastricht, waar hij zijn opleiding afrondde en als chef de clinique werkte. “Ik wilde als algemeen chirurg aan de slag en me niet super-specialiseren”, vertelt hij. “Als je basaal werkt, kun je tot op zekere hoogte alles oplossen: van een gebroken enkel tot verstopte bloedvaten tot een complexe buikoperatie. Daarvoor ben ik opgeleid en dat vind ik het leukste. Ik heb in de loop der tijd geleerd dat kleine operaties net zo belangrijk zijn als complexe. Vaak heb ik kinderen gezien die totaal over de kook waren van een ingegroeide teennagel. In het verhelpen van die kleine, maar ook grote problemen met een menselijke touch ben ik altijd goed geweest.”

Teamwork

Rinsema benadrukt dat hij het nooit alleen heeft gedaan. “Het is teamwork, zowel in de operatiekamer als op alle afdelingen waarmee je te maken hebt als chirurg. Samen kom je tot de optimale ondersteuning voor de patiënt.” Van het contact met de patiënten heeft Rinsema altijd genoten. “Je kunt alleen iets oplossen als je een klik hebt met iemand die iets mankeert. Ik heb tegen patiënten altijd gezegd dat het ‘ons’ probleem is en dat ‘we’ het gaan oplossen. Dat werkt. Geopereerd worden is altijd een stressvolle gebeurtenis.”

Maastricht

Rinsema verhuisde naar Goes toen hij 36 jaar was. In het toen net geopende Oosterscheldeziekenhuis kon hij aan de slag als algemeen chirurg. “Zeeland kende ik al, omdat we er regelmatig gingen zeilen. Bovendien is afstand relatief, wist ik al toen ik naar Maastricht verhuisde. Nederland is klein. Ik ben in Rotterdam geboren, in Rijswijk opgegroeid, heb in Leiden gestudeerd, in Dordrecht een opleiding genoten en een tijdje in Amsterdam gewerkt.” Hij is altijd in Goes blijven wonen en werken. De gedachte om ergens anders naartoe te gaan heeft wel eens door zijn hoofd gespeeld. “Maar er was hier genoeg te doen. Op een gegeven moment hadden we hier ook zoveel wortel geschoten dat we niet meer weg wilden.”

Collegium

Rinsema was in het verleden onder meer lid van een visitatiecommissie en zat in het Collegium Chirurgicum van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde. In Zeeland hield hij zich bezig met het reilen en zeilen van het ziekenhuis, zeker in de jaren van de fusie tussen Goes en Vlissingen. Het samengaan was noodzakelijk, legt hij uit. “Toen ik begon waren we een middelgroot ziekenhuis. Tien jaar later waren we klein en na de fusie weer middelgroot. Dat moet je ook zijn als je essentiële taken voor de regio wilt uitvoeren.”

Toekomst

Na alle commotie over de fusie en de moeilijke financiële periode daarna gaat het nu weer goed met het Adrz, weet Rinsema. De chirurg laat alles dan ook met een goed gevoel achter. “We hebben een goede chirurgische groep met veel jonge professionals. Bovendien is de organisatie op orde. De toekomst ziet er goed uit. Dat is iets om dankbaar voor te zijn.” Rinsema stopt niet helemaal. Totdat er een vervanger is, blijft hij schildklieroperaties uitvoeren, hij wordt lid van een commissie die het overlijden van patiënten in Adrz analyseert en neemt enkele landelijke klussen op zich. “Deze machine is er niet bij gebaat om meteen tot stilstand te komen."

Receptie

Rinsema geeft op woensdag 27 maart van 17.00 uur tot 19.00 uur een afscheidsreceptie. Iedereen is welkom in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg in Goes. “Ik zou het leuk vinden als er veel mensen komen.”

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

2 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

5 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden