Alpaca’s als hobby, niet om te knuffelen
RITTHEM - Marjolein en Tonnie Poppe uit Ritthem houden al zo’n jaar of acht alpaca’s, momenteel hebben ze er acht in de wei achter hun huis rondlopen. “We wilden dieren in de wei en toen zag je ze nog niet zoveel als nu. We hebben er toen twee gekocht en toen we op vakantie waren nog eentje. Ze zijn gewoon ontzetten leuk”, legt Marjolein uit.
Hoewel wordt gedacht dat alpaca’s echte knuffeldieren zijn, vinden Marjolein en Tonny dat niet. “Een dier is een dier en moet gewoon dier kunnen zijn”, is Marjolein van mening. Ze houden de alpaca’s gewoon uit hobby. “Kijk, die grijze dat is de eerste die bij ons is geboren en dat ging eigenlijk niet meteen helemaal goed. Hij is doof en hij heeft blauwe ogen, dus om er mee verder te fokken is hij niet geschikt. Maar zo’n dier doe je daarom natuurlijk niet weg. Hij is nu gecastreerd en mag bij ons blijven. Het is een heel gevoelig dier. Als ik ‘s morgens beneden kom dan staat hij al te kijken of hij me al kan zien.” De alpaca’s worden één keer per jaar geschoren door ervaren scheerders. “De wol wordt altijd afgenomen door een mevrouw uit Middelburg die het spint. Winst maken we er niet op want het laten scheren van de dieren wordt ook steeds duurder, maar eigenlijk gaat het ons daar natuurlijk ook niet om.” Nieuwe alpaca’s die bij de familie Poppe worden geboren worden ‘halstermak’ gemaakt. “Dat moet nu wel, anders kunnen we ze niet verkopen. Want het is dan vaak de bedoeling dat je ermee kunt gaan wandelen, maar zelf doen we dat dus niet.”
Meer uit Vlissingen
OOST-SOUBURG - Samen met de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar onthulde meneer Telehala vrijdag een markeringsplaatje bij het graf van zijn familie op de begraafplaats in Oost-Souburg. Dit is het eerste van ongeveer tachtig plaatjes met het KNIL-embleem dat bij alle graven van Molukse KNIL-militairen in Oost-Souburg en Vlissingen geplaatst wordt. Twee jaar geleden kende de gemeente Vlissingen deze graven een bijzondere cultuurhistorische status toe, waardoor ze niet geruimd mogen worden. De plaatjes maken deze status nu zichtbaar. "Deze erkenning is een emotioneel moment voor meneer Telehala en onze hele Molukse gemeenschap", vertelde Mona Matitaputty van de Molukse Wijkraad Oost-Souburg.
11 uur geledenVLISSINGEN - In 2024 hebben de musea in Zeeland 12.000 bezoekers minder verwelkomd dan het jaar daarvoor. Dat maakt de overkoepelende organisatie Efgoed Zeeland bekend.
1 dag geledenVLISSINGEN - De 8e editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar is gestart. Welke boom in de gemeente Vlissingen verdient een nationaal podium?
1 dag geledenVLISSINGEN - De ambulance rukte vanochtend uit voor een aanrijding bij de Nieuwe Zuidbeekseweg in Vlissingen. Van letsel bleek geen sprake te zijn.
2 dagen geledenMIDDELBURG - Ook in 2025 is het weer mogelijk om eens per maand samen te eten bij het Leger des Heils Walcheren. 'We doen dat tot aan de zomervakantie iedere derde donderdag van de maand', laat de organisatie weten. De eerste keer in 2025 is donderdag 16 januari.
3 dagen geledenVLISSINGEN - Tijdens de kerstvakantie hebben ongeveer vijftig gezinnen kennis kunnen maken met het rijke maritieme verleden van Vlissingen dankzij een bijzondere samenwerking tussen Buurtteams Vlissingen en het Muzeeum. 'Deze activiteit markeert het begin van een breder samenwerkingsverband om culturele activiteiten toegankelijker te maken voor alle inwoners van Vlissingen', laat Buurtteams Vlissingen weten.
3 dagen geledenVLISSINGEN - 'Ondernemers in Vlissingen zijn de - vaak ook overdreven - terrasregels beu en willen meer ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk.' Dat stelt Christen Unie (CU) Vlissingen in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. 'Realiseert u zich dat als Middelburg een ruimer terrassenbeleid invoert, ondernemers in Vlissingen op achterstand dreigen te komen, doordat zij minder mogelijkheden hebben dan hun collega's in Middelburg?', is een van de vragen van fractievoorzitter Pieter Jan Mersie.
3 dagen geleden