
Alliantie wil 1 miljard bijdragen aan doortrekken NoordZuidlijn
AMSTERDAM (ANP) - Zeven partijen willen samen ruim 1 miljard euro bijdragen om de NoordZuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp door te trekken en de Ringlijn te sluiten. Met deze eigen bijdrage hopen ze de kans te vergroten dat het Rijk de rest van de benodigde kosten hiervoor vanuit het zogeheten Nationale Groeifonds wil financieren.
De partijen zijn de Vervoerregio, gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol. De voorzitter van de Vervoerregio en de zogenoemde 'nationale alliantie', Sharon Dijksma (ook verkeerswethouder in Amsterdam), zegt de boodschap te willen afgeven "dat we in de startblokken staan en bereid zijn flink bij te dragen om de kans op realisatie van de twee metrolijnen te maximaliseren". Ze hoopt dat volgend jaar al begonnen kan worden. "Vandaag doen we een aanbod dat moeilijk is af te slaan."
Met het Nationale Groeifonds moet onder meer de infrastructuur van Nederland worden versterkt. In het investeringsfonds zit ongeveer 20 miljard euro waarmee het kabinet onder meer geld wil steken in vergroening, infrastructuur en onderzoek. Een onafhankelijke commissie, met onder anderen oud-minister Jeroen Dijsselbloem als lid, beoordeelt de voorstellen. Die worden aangedragen door het bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen en uitgevoerd door ministeries.
Algemene middelen
De 1,025 miljard euro die de alliantie wil investeren komt uit algemene middelen, grondopbrengsten en exploitatieopbrengsten. De Vervoerregio draagt 525 miljoen euro bij, de gemeente Amsterdam 300 miljoen euro en de NS 60 miljoen euro. De gemeente Amsterdam, Haarlemmermeer, Schiphol en de provincie Noord-Holland dragen ook een bedrag van 140 miljoen euro uit grondopbrengsten bij.
Het zogenoemde metropakket maakt het volgens de deelnemende partijen mogelijk om ruim 92.000 nieuwe woningen te bouwen en duurzaam te ontsluiten. "Ook verbindt het nieuwe metronet de belangrijkste economische centra van de Metropool Regio Amsterdam, waardoor er ruimte is voor 122.700 extra arbeidsplaatsen. Grote voorzieningen zoals ziekenhuizen en universiteiten worden beter bereikbaar. De bouw van nieuwe kantoren en betere bereikbaarheid van voorzieningen dragen bij aan een aantrekkelijker vestigingsklimaat", stellen de zeven betrokken partijen.
Voor het bereikbaarheidspakket is totaal 4 miljard euro nodig, aldus een woordvoerder. "Met dit bedrag levert de alliantie een significante bijdrage."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
25 minuten geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
44 minuten geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
51 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - De gemeente Westerwolde noemt de spreidingswet effectief, maar de resultaten zijn nog niet voldoende. Dat zegt burgemeester Jaap Velema in een reactie op cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waaruit naar voren komt dat gemeenten driekwart van de benodigde plekken hebben gerealiseerd. In de gemeente Westerwolde ligt het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
1 uur geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Bij het dodelijke ongeval op de snelweg A9 bij Badhoevedorp zijn maandagavond twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een man van 70 uit de gemeente Bronckhorst. Beiden zaten in een personenauto.
2 uur geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.
2 uur geleden