Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Alles moet tot in kleinste detail kloppen’

‘Alles moet tot in kleinste detail kloppen’

YERSEKE – Al vele uren heeft Ko Koster gespendeerd aan het bouwen van modelschepen in de schuur bij zijn huis. Door zijn liefde voor de scheepvaart en techniek kwam de Yersekenaar na zijn pensionering in contact met de Zeeuwse Modelbouwvereniging Zuid Zuidwest. Inmiddels is Ko een gewaardeerd lid van de club en via zijn Facebookpagina bereikt hij modelbouwliefhebbers over de hele wereld. 

“Toen ik met pensioen ging in 2008 was ik uitgeklust in het huis waar we toen woonden en begon ik met modelbouw, omdat ik niet kan stilzitten”, legt Ko uit. “Als kind kocht ik altijd al bouwpakketten. Ik heb gewerkt als vrachtwagenchauffeur, maar van mijn vijftiende tot mijn tweeëntwintigste heb ik gevaren. Schepen heb ik altijd mooi gevonden en ook techniek heeft mij altijd erg geboeid. Ik bouw de schepen van de grond af op. Alles maak ik zelf. Toen ik net begon, kon ik heel moeilijk aan werftekeningen komen. Mijn eerste kotter, de ARM 22, heb ik nagebouwd aan de hand van foto’s die ik gemaakt had.”

Tekeningen

Tijdens de Modelbouwshow in de Zeelandhallen kwam Ko voor het eerst in aanraking met de modelbouwvereniging. “Ik was daar met mijn eerste boot en besloot mij aan te melden bij die club. Ook waren daar mensen, onder wie van Damen, die ‘mijn’ boot gebouwd hadden. Ze snapten niet hoe het mij gelukt was de boot zonder tekeningen na te bouwen. Vanaf dat moment kreeg ik alle medewerking. En ook via de andere verenigingen kreeg ik toegang tot tekeningen. Zo is er een heel netwerk ontstaan en inmiddels zijn er 1200 mensen die mij volgen; van mensen uit Zweden, China en eigenlijk de hele wereld krijg ik vragen.”

Kick

Modelbouw betekent heel veel voor Ko. “Als ik aan het werk ben in mijn schuur vergeet ik alles om mij heen. Ik bouw schepen die ook echt kunnen varen. Ik heb een speciaal roestvrijstalen karretje ontworpen en mijn zoon heeft deze gelast. Hiermee laat ik de boten te water. En als dan alles werkt en je de boot al werkend kunt laten zien, dan geeft dat echt een kick.”

Scheepsbel

Ko maakt zijn modellen op grote schaal om zo gedetailleerd mogelijk te kunnen werken. “De meeste clubs bouwen op een schaal van 1 op 50, maar ik bouw op een schaal van 1 op 20 of 30. De details zijn heel belangrijk; alles moet kloppen. Een leek zou dat niet zien, maar iemand die er op gewerkt heeft wel. Dat betekent dat de scheepsbel op de juiste plaats moet hangen, het interieur moet kloppen, alle lieren werken en alle lampjes echt moeten kunnen branden.”

Gereedschap

Aan sommige modelschepen heeft Ko wel drie jaar gewerkt. “Ja, je moet geduld hebben en veel gereedschap, maar dat heb ik over een paar jaar opgebouwd. Elk jaar krijg ik van mijn vrouw voor mijn verjaardag weer een stuk gereedschap. Ik ben steeds beter geworden, omdat ik steeds bijleer. En je hebt brede kennis nodig, want je moet het toch elke keer weer zelf voor elkaar zien te krijgen.”

Meer uit Reimerswaal

'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

2 dagen geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

4 dagen geleden
Krabbendijke krijgt dit najaar pumptrack, Yerseke en Kruiningen volgen later

KRABBENDIJKE - In de Kruisbessestraat in Krabbendijke legt de gemeente Reimerswaal dit najaar een pumptrack aan.

4 dagen geleden
Kapelle deelt boetes uit voor onjuist parkeren bij laadpaal

KAPELLE - Wie vanaf woensdag (10 juli) zijn brandstofauto in de gemeente Kapelle parkeert bij een openbare laadpaal voor elektrisch opladen, riskeert voortaan een boete van 129 euro.

4 dagen geleden
Norah Tramper en Ferry Schouwenaar got talent op Wemeldings Zomerfeest

WEMELDINGE - Dit weekend is tijdens het Wemeldingse Zomerfeest ook weer Wemeldinge's Got Talent georganiseerd. Tijdens het middagvullende programma deden negen deelnemers in de categorie onder twaalf jaar mee en twee deelnemers in de categorie boven twaalf. 

4 dagen geleden
Ongeval met quad in buitengebied bij Schore

SCHORE - In het buitengebied tussen Kapelle en Schore is een quadbestuurder maandagavond gewond geraakt na een eenzijdig ongeval.

5 dagen geleden
Letsel bij ongeluk Westelijke Kanaalweg Wemeldinge

WEMELDINGE - Bij een verkeersongeval op de Westelijke Kanaalweg in Wemeldinge is maandagmiddag iemand gewond geraakt. De persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

5 dagen geleden