Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Alleenzaamheid' bezingt het lege gevoel bij psychische problematiek

'Alleenzaamheid' bezingt het lege gevoel bij psychische problematiek

VLISSINGEN – De Walcherse actiegroep ZAAP, die zich inzet voor mensen met psychische problematiek, heeft een nieuw lied uitgebracht: Alleenzaamheid. Met het nummer vraagt ze aandacht voor de eenzaamheid die mensen met psychische problemen ervaren. Een van hen is Selina Voet (17). Zij voelt zoveel angst voor vreemde mensen dat ze vaak de deur niet uit durft. “Een hulphond zou me helpen om uit mijn isolement te komen.”

Binnen de muren van een psychiatrische instelling lijkt de tijd soms stil te staan. Er is minimaal contact met de buitenwereld en iedereen volgt een eigen dagprogramma. Selina is meerdere malen opgenomen geweest en verblijft ook nu ‘intern’. “Ik ervaar heftige herbelevingen van trauma’s”, vertelt Selina. “De herbelevingen zijn zo echt dat ik me gevangen voel. Alleen kan ik daar niet uit komen. Een opname is dan nodig, maar liever zou ik op de zorgboerderij blijven. Daar zijn dieren waar ik me fijn bij voel.”

Inschatten

Selina kampt sinds haar twaalfde met ernstige depressies, PTSS-klachten, een laag zelfbeeld en dissociaties, waarbij waarnemingen, emoties, herinneringen en gedachten buiten het bewustzijn worden geplaatst. Selina ontdekte dat, wanneer zij in psychische nood verkeert, dieren haar kunnen helpen om terug in de realiteit te komen. Hulphonden worden getraind op het signaleren van spanning die kan leiden tot een herbeleving. “Ik heb door mijn stoornis moeite met het goed inschatten van een situatie. Op straat heb ik constant een onveilig gevoel. Een hulphond kan mij helpen om weer vertrouwen te krijgen in de buitenwereld, die ik nu als boos ervaar.”

Overleven

De gemeente waar Selina woont en haar zorgverzekeraar hebben tot op heden niet aangegeven te willen meebetalen aan de opleiding van een hulphond. Daarom is Selina een doneeractie gestart om 20.000 euro bij elkaar te krijgen. “Ik vind het moeilijk om te vragen, maar dit is wat ik nodig heb. Een hulphond kan zoveel meer voor me doen dan mensen kunnen. Mijn leven bestaat nu uit overleven, maar ik wil weer de ware Selina worden en daar heb ik een hulphond bij nodig.”

‘Alleenzaamheid’

De muzikanten van ZAAP willen met hun lied ‘Alleenzaamheid’ geld ophalen voor Selina. Ze hopen dat mensen begrijpen hoe moeilijk het is om je alleen te voelen. De muziek, verzorgd door Jos Houtzager, en de tekst spreken tot de verbeelding over de interne strijd die iemand voert wanneer hij of zij wel contact wil maken, maar het niet lukt. In het lied, dat geschreven en gezongen is door Annelies van de Waarsenburg en Wendy van de Port, is een gedicht van Andrea Verkaart verwerkt. Zij beschrijft het lege gevoel dat overheerst wanneer je je onbegrepen voelt. De opnames zijn gedaan door Peter Provoost @Studio Bellamy en Jan Sierts heeft de mix verzorgd.

Meer informatie

‘Alleenzaamheid’ is te beluisteren op het SoundCloud-account van Jos Houtzager. Klik hier voor meer informatie over Selina en haar actie.
 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

1 uur geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

5 uur geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

1 dag geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

2 dagen geleden
Scooterrijder gewond na aanrijding in Vlissingen

VLISSINGEN – Een scooterrijder is zaterdagmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een busje op De Willem Ruysstraat. De scooterrijder is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. 

2 dagen geleden
Scouts gaan de Binnenhaven schoonmaken

VLISSINGEN - De welpen en waterscouts van scoutinggroep de Scheldezwervers en de waterscouts van de Golfbrekers gaan zaterdag de Binnenhaven schoonmaken tijdens de Landelijke Opschoondag.

4 dagen geleden
Jongens mishandelen Middelburger in Vlissingen, getuigen gezocht

VLISSINGEN - Twee jongens hebben maandag rond 13.30 uur een 62-jarige man uit Middelburg mishandeld. Dit gebeurde op de kruising  van het Baskensburgplein met de Adriaen van Ostadelaan in Vlissingen. De politie hield al een 16-jarige Vlissinger aan, maar is nog op zoek naar een tweede verdachte. Ze vraagt getuigen van de mishandeling zich te melden. 

4 dagen geleden