Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Alleenzaamheid' bezingt het lege gevoel bij psychische problematiek

'Alleenzaamheid' bezingt het lege gevoel bij psychische problematiek

VLISSINGEN – De Walcherse actiegroep ZAAP, die zich inzet voor mensen met psychische problematiek, heeft een nieuw lied uitgebracht: Alleenzaamheid. Met het nummer vraagt ze aandacht voor de eenzaamheid die mensen met psychische problemen ervaren. Een van hen is Selina Voet (17). Zij voelt zoveel angst voor vreemde mensen dat ze vaak de deur niet uit durft. “Een hulphond zou me helpen om uit mijn isolement te komen.”

Binnen de muren van een psychiatrische instelling lijkt de tijd soms stil te staan. Er is minimaal contact met de buitenwereld en iedereen volgt een eigen dagprogramma. Selina is meerdere malen opgenomen geweest en verblijft ook nu ‘intern’. “Ik ervaar heftige herbelevingen van trauma’s”, vertelt Selina. “De herbelevingen zijn zo echt dat ik me gevangen voel. Alleen kan ik daar niet uit komen. Een opname is dan nodig, maar liever zou ik op de zorgboerderij blijven. Daar zijn dieren waar ik me fijn bij voel.”

Inschatten

Selina kampt sinds haar twaalfde met ernstige depressies, PTSS-klachten, een laag zelfbeeld en dissociaties, waarbij waarnemingen, emoties, herinneringen en gedachten buiten het bewustzijn worden geplaatst. Selina ontdekte dat, wanneer zij in psychische nood verkeert, dieren haar kunnen helpen om terug in de realiteit te komen. Hulphonden worden getraind op het signaleren van spanning die kan leiden tot een herbeleving. “Ik heb door mijn stoornis moeite met het goed inschatten van een situatie. Op straat heb ik constant een onveilig gevoel. Een hulphond kan mij helpen om weer vertrouwen te krijgen in de buitenwereld, die ik nu als boos ervaar.”

Overleven

De gemeente waar Selina woont en haar zorgverzekeraar hebben tot op heden niet aangegeven te willen meebetalen aan de opleiding van een hulphond. Daarom is Selina een doneeractie gestart om 20.000 euro bij elkaar te krijgen. “Ik vind het moeilijk om te vragen, maar dit is wat ik nodig heb. Een hulphond kan zoveel meer voor me doen dan mensen kunnen. Mijn leven bestaat nu uit overleven, maar ik wil weer de ware Selina worden en daar heb ik een hulphond bij nodig.”

‘Alleenzaamheid’

De muzikanten van ZAAP willen met hun lied ‘Alleenzaamheid’ geld ophalen voor Selina. Ze hopen dat mensen begrijpen hoe moeilijk het is om je alleen te voelen. De muziek, verzorgd door Jos Houtzager, en de tekst spreken tot de verbeelding over de interne strijd die iemand voert wanneer hij of zij wel contact wil maken, maar het niet lukt. In het lied, dat geschreven en gezongen is door Annelies van de Waarsenburg en Wendy van de Port, is een gedicht van Andrea Verkaart verwerkt. Zij beschrijft het lege gevoel dat overheerst wanneer je je onbegrepen voelt. De opnames zijn gedaan door Peter Provoost @Studio Bellamy en Jan Sierts heeft de mix verzorgd.

Meer informatie

‘Alleenzaamheid’ is te beluisteren op het SoundCloud-account van Jos Houtzager. Klik hier voor meer informatie over Selina en haar actie.
 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Vlissingen

Zaalvoetbalteam Toma uit Oost-Souburg bestaat 45 jaar

VLISSINGEN - Zaalvoetbalclub Toma uit Oost-Souburg bestaat dit jaar 45 jaar en gaat dat vieren met een feestavond op zaterdag 30 maart in Zaal Couburg in Koudekerke. Het team van Toma is destijds opgericht door Alex Telehala en zijn broer Jozef. "We dachten: we moeten iets doen voor die jongelui, anders gaan ze maar aan de drugs," vertelt Alex Telehala.

9 uur geleden
Lions Club Vlissingen doneert 19.500 euro aan goede doelen

VLISSINGEN -  Afgelopen woensdag, 28 februari, heeft de Lions Club Vlissingen haar jaarlijkse goede doelenavond gehouden. Op deze avond vindt de uitreiking plaats van de cheques aan goede doelen. Hiermee stimuleert de Lions Club maatschappelijke betrokkenheid en ondersteunt ze waardevolle initiatieven in de gemeenschap.

14 uur geleden
Vlissingse turnsters in de prijzen in Vlijmen

VLISSINGEN - Turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging deden afgelopen weekend mee aan de tweede en derde kwalificatie wedstrijden. Deze turnwedstrijden vonden plaats in Vlijmen.  

15 uur geleden
Man (21) uit Delft duwt man (36) uit Vlissingen op het spoor: Politie zoekt getuigen

VLISSINGEN- Naar aanleiding van een incident, dat zaterdagavond 2 maart plaatsvond op het station van Vlissingen, is de politie op zoek naar getuigen. Daar duwde een 21-jarige man uit Delft een 36-jarige man uit Vlissingen om nog onbekende redenen op het spoor. De man uit Vlissingen raakte hierbij gewond en moest per ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis. De politie is op zoek naar getuigen die het incident hebben zien gebeuren of hebben gezien wat er aan vooraf is gegaan.

1 dag geleden
Magdeleen van Eersel exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Magdeleen van Eersel is de dertiende kunstenaar die exposeert in het raam van Sylvia Hubrouck aan de Koudekerkseweg 8. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning ter beschikking aan kunstenaars onder de titel 'Ik geef je mijn raam'.

3 dagen geleden
Samenwerking Zeelandia Middelburg en JVOZ

VLISSINGEN - De JVOZ en de Zeelandia Middelburg gaan verder samenwerken. Vrijdag 23 februari ondertekenden voorzitter Remy Verhage van Zeelandia Middelburg en Eugène Fagg, voorzitter van JVOZ een samenwerkingsovereenkomst. Deze stap is het vervolg op een succesvolle pilot die in de afgelopen periode is uitgevoerd.

3 dagen geleden
Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

4 dagen geleden