
Alle ziekenhuizen achter vuurwerkverbod
UTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
Ook de academische ziekenhuizen zijn het er dus mee eens. "Als academische ziekenhuizen verlenen wij zorg aan een ieder die zorg nodig heeft, ongeacht de reden waarom ze een ziekte of verwonding oplopen, maar ons ongemak groeit over vuurwerkslachtoffers, slachtoffers die te voorkomen zijn. Bovendien geldt dat bijna de helft van de slachtoffers omstanders zijn, waarvan een groot deel kinderen. De prijs die wij als maatschappij betalen voor de vuurwerktraditie is vanuit gezondheidsoogpunt te hoog", aldus Helen Mertens, voorzitter van de NFU, de koepelorganisatie van de Nederlandse umc's.
Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wijst er onder meer op dat de druk op de zorg toch al zo hoog is en dat er alles aan moet worden gedaan om die te verlichten. Bij de afgelopen jaarwisseling was het weer "bar en boos" met de gevolgen van het vuurwerk, zegt Ronald Henry, internist acute geneeskunde en medisch afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Maastricht UMC+: "Wij zagen dit jaar naast ernstige aangezichtsverwondingen ook zeer ernstig handletsel met amputatie tot gevolg en een aantal IC-opnames. Nagenoeg zorgverleners van alle specialismen moesten 's nachts en in de loop van de volgende dag worden opgeroepen. Het gaat daarbij om traumachirurgen, oogartsen, plastisch chirurgen, chirurgen voor aangezicht en mond en kaak; voor volwassenen én kinderen. Ook diverse andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen en ok-assistenten stonden paraat of moesten worden opgeroepen."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.
14 uur geledenZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.
2 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
5 dagen geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geleden