![Alle ziekenhuizen achter vuurwerkverbod](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP100125098-1.jpeg)
Alle ziekenhuizen achter vuurwerkverbod
UTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
Ook de academische ziekenhuizen zijn het er dus mee eens. "Als academische ziekenhuizen verlenen wij zorg aan een ieder die zorg nodig heeft, ongeacht de reden waarom ze een ziekte of verwonding oplopen, maar ons ongemak groeit over vuurwerkslachtoffers, slachtoffers die te voorkomen zijn. Bovendien geldt dat bijna de helft van de slachtoffers omstanders zijn, waarvan een groot deel kinderen. De prijs die wij als maatschappij betalen voor de vuurwerktraditie is vanuit gezondheidsoogpunt te hoog", aldus Helen Mertens, voorzitter van de NFU, de koepelorganisatie van de Nederlandse umc's.
Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wijst er onder meer op dat de druk op de zorg toch al zo hoog is en dat er alles aan moet worden gedaan om die te verlichten. Bij de afgelopen jaarwisseling was het weer "bar en boos" met de gevolgen van het vuurwerk, zegt Ronald Henry, internist acute geneeskunde en medisch afdelingshoofd van de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Maastricht UMC+: "Wij zagen dit jaar naast ernstige aangezichtsverwondingen ook zeer ernstig handletsel met amputatie tot gevolg en een aantal IC-opnames. Nagenoeg zorgverleners van alle specialismen moesten 's nachts en in de loop van de volgende dag worden opgeroepen. Het gaat daarbij om traumachirurgen, oogartsen, plastisch chirurgen, chirurgen voor aangezicht en mond en kaak; voor volwassenen én kinderen. Ook diverse andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen en ok-assistenten stonden paraat of moesten worden opgeroepen."
Meer uit Gezond
HILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht wil meer doen om te voorkomen dat aanbieders van zorg frauderen. Die instellingen moeten strenger worden gecontroleerd voordat ze in de stad aan de slag kunnen gaan. En ook als ze eenmaal actief zijn, komt er meer toezicht. Mensen kunnen hun twijfels over aanbieders doorgeven aan een nieuw meldpunt. Volgens de domstad is het de eerste keer dat er een aparte aanpak komt.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het vertrek van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) betekent volgens Marion Koopmans, hoogleraar virologie in Rotterdam, een enorme financiële aderlating voor deze organisatie. Ook het vertrek van de vele Amerikaanse medewerkers betekent een groot verlies, met name op het gebied van kennis en contacten. "Als het vertrek wordt doorgezet, heeft dat een heel grote impact", aldus Koopmans, eerder betrokken bij de bestrijding van de wereldwijde corona-epidemie.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de jongeren in Nederland vindt de eigen geestelijke gezondheid niet goed. Dat is en blijft zorgwekkend, waarschuwen GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben vorig jaar onderzoek gedaan onder ruim 135.000 mensen van 16 tot en met 25 jaar.
17 uur geledenHEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'
1 dag geledenSILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiënten met gevorderde borsttumoren.
3 dagen geleden