Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Alle punten uit ons eerste programma zijn gerealiseerd’

‘Alle punten uit ons eerste programma zijn gerealiseerd’

OOST-SOUBURG - Wie anders dan Dick Schinkel is het eerste erelid van de Partij Souburg-Ritthem? Tijdens de algemene ledenvergadering kreeg hij een speldje van goud en zilver, als dank voor zijn vele werkzaamheden voor de dorpen én de partij. In 2001 stond hij aan de wieg van wat nu de grootste partij is in de gemeenteraad van Vlissingen.

PSR-voorzitter Alex Achterhuis speldde de onderscheiding, waarin de wapens van Souburg en Ritthem zijn te zien, op bij Dick Schinkel. Het erelid trad tijdens de ledenvergadering af als bestuurslid. “Ik had het niet verwacht, maar”, zegt hij over de onderscheiding, “vind het hartstikke leuk.”

Wieg

Schinkel stond in 2001 aan de wieg van de PSR. Hij speelde toen al jaren met het idee voor een lokale partij. “In 1983 werd ik voorzitter van de winkeliersvereniging in Oost-Souburg. Je werd dan uitgenodigd als er iets was te doen of voor een vergadering. Op zulk soort gelegenheden was ik echter altijd de enige Souburger. Het ging alleen maar over Vlissingen. Als ik met Souburgse punten kwam, vonden ze dat niet interessant.”

Winkeliers

Schinkel zegt dat de gemeente Souburg als een wijk begon te zien. Dat was tegen het zere been van Schinkel en andere dorpsgenoten. “We wilden per se een dorp zijn, omdat je als dorp veel meer rechten hebt en meer krijgt. Op een gegeven moment werden er zelfs winkeliers uit de Kanaalstraat benaderd of ze niet naar de Walstraat wilden verhuizen. Dat was een druppel. Ik vond dat ongehoord.” Het duurde bovendien vaak ellenlang als je iets in Souburg voor elkaar wilde boksen. Het kostte bijvoorbeeld jaren voordat er een reconstructie kwam van de Karolingische Burcht, een plan waar Schinkel nauw bij was betrokken. “Je moest altijd knokken en vaak werden beloften niet nagekomen.”

Kieslijsten

Toen Schinkel het echt beu was en in 1998 in de Souburgsche Courant opriep om op een Souburger te stemmen, bleek dat het gevoel bij meer mensen leefde. De dorpelingen op de kieslijsten werden met voorkeursstemmen in de raad gekozen. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van de PSR in 2001. Dorpelingen maakten een programma met punten die belangrijk waren voor Souburg en Ritthem en er kwam een lijst met kandidaten.

Calimero

De partij bleek een schot in de roos. De helft van de inwoners stemde op de PSR, die met vier zetels in de gemeenteraad kwam. De PSR is nooit meer verdwenen. Sterker, ze is nu de grootste. “Mijn eerste zes jaar als raadslid waren nog frustrerend. Je was bezig met het leggen van een pad, maar je moest continu omkijken of ze de tegels achter je rug niet weg haalden. Nu worden we serieus genomen. Alle punten ons eerste partijprogramma zijn gerealiseerd. En het Calimero-gevoel zijn we kwijt. Ik heb een heel goed gevoel over de PSR.”


 

Meer uit Vlissingen

Emoties lopen hoog op tijdens informatieavond FNV

VLISSINGEN - De emoties liepen gisteravond hoog op tijdens een informatieavond van de FNV die werd gehouden in de kantine van speeltuin Scheldekwartier. De bijeenkomst stond in het teken van het armoedebeleid van de gemeente Vlissingen. Volgens de FNV komen minima in de gemeente Vlissingen er bekaaider af dan in andere gemeenten als gevolg van de artikel-12 status van de gemeente. De bijeenkomst werd niet alleen bezocht door bezorgde burgers maar ook door gemeenteraadsleden.

13 uur geleden
Kipvis enthousiast over plannen Machinefabriek

VLISSINGEN - In de eerste plannen voor een culturele invulling van een deel van de Machinefabriek is ook ruimte beschikbaar voor kunstwerkplaats Kipvis. "We zijn erg enthousiast," vertelt Jochem Weststrate, secretaris van Kipvis. "We vinden het een heel goed idee."

14 uur geleden
Gemeente gaat de 'Gevleugelde Leeuw' veiligstellen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat de 'Gevleugelde Leeuw' van Kees Keijzer veiligstellen en een nieuwe plek zoeken waar het kunstwerk in de toekomst komt te hangen. Het kunstwerk hangt sinds 1969 aan de gevel van de voormalige Markusschool aan de Falckstraat. De gemeente is voornemens het schoolgebouw te slopen.

1 dag geleden
De Piek wil graag naar de Machinefabriek

VLISSINGEN - Voorzitter Jaap van Boven heeft goede hoop dat er na jaren onzekerheid eindelijk toekomstperspectief komt voor poppodium De Piek. Het pand aan de Hellebardierstraat voldoet al jaren niet meer maar nu wordt het poppodium genoemd als één van de partijen die mogelijk onderdeel gaan uitmaken van de culturele invulling van de Machinefabriek.

2 dagen geleden
Gemeente houdt Wesley Sekewael in spanning

VLISSINGEN - Het is om moedeloos van te worden. Wesley Sekewael wacht al sinds november op een reactie van de gemeente over hoe er wordt aangekeken tegen de plannen voor de herbouw van de vliegtuigfabriek van Koninklijke Maatschappij de Schelde. "Met de provincie voeren we constructieve gesprekken maar de gemeente laat het een beetje afweten," verzucht Sekewael. "We weten nog altijd niet wat hun standpunt is."

2 dagen geleden
Tweemaal brons voor VTV-Acro

VLISSINGEN - Op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Acroturnen halen de meiden van de Vlissingse Turn Vereniging onder andere tweemaal brons.

3 dagen geleden
Vrachtschip komt in de problemen en moet naar haven Vlissingen worden gesleept

VLISSINGEN - Een 90 meter lang vrachtschip is zaterdagmorgen in problemen gekomen bij de monding van de Westerschelde bij Vlissingen.

5 dagen geleden