Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alibaba stijgt in Hongkong na optreden 'vermiste' topman Jack Ma

Alibaba stijgt in Hongkong na optreden 'vermiste' topman Jack Ma

TOKIO (ANP) - Het aandeel van het Chinese webwinkelconcern Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven.

Ma verscheen voor het laatst eind oktober in het openbaar. De miljardair liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond. Dat leidde ertoe dat de beursgang van zijn betaalbedrijf Ant Group werd uitgesteld.

De Aziatische beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen wat gas terug na de recente sterke koerswinsten en keken uit naar de beëdiging van president Joe Biden in de Verenigde Staten. De politieke spanningen tussen China en de VS liepen daarbij verder op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beschuldigde China, op zijn laatste volle dag in functie, van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. Daarnaast verklaarde de beoogde nieuwe minister van Financiën, Janet Yellen, dat Washington hard moet optreden tegen oneerlijke handelspraktijken van Peking.

Beursstanden

De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent en de beurs in Shanghai won een fractie. De Chinese centrale bank hield zijn belangrijkste rentetarieven ongewijzigd op respectievelijk 3,85 procent en 4,65 procent.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent lager op 28.523,26 punten. Het verlies bleef beperkt dankzij koerswinsten onder de Japanse technologiebedrijven, die profiteerden van de stevige opmars van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. ANA Holdings zakte dik 3 procent. Volgens lokale media heeft de Japanse luchtvaartmaatschappij in de afgelopen negen maanden zijn slechtste resultaten ooit geboekt vanwege de coronapandemie.

In Seoul steeg de Kospi 0,4 procent. Kia Motors dikte bijna 8 procent aan. De Zuid-Koreaanse automaker liet weten met verschillende bedrijven naar projecten op het gebied van elektrische auto's te kijken. De aankondiging volgde op mediaberichten dat moederbedrijf Hyundai (min 0,6 procent) zou hebben besloten om dochteronderneming Kia de leiding te geven over de mogelijke samenwerking met het Amerikaanse technologieconcern Apple op het gebied van elektrische voertuigen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

4 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

5 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

6 uur geleden