Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Alibaba stijgt in Hongkong na optreden 'vermiste' topman Jack Ma

Alibaba stijgt in Hongkong na optreden 'vermiste' topman Jack Ma

TOKIO (ANP) - Het aandeel van het Chinese webwinkelconcern Alibaba schoot woensdag ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat oprichter en topman Jack Ma na weken van afwezigheid weer van zich liet horen. In een video op social media sprak hij leraren toe als onderdeel van een zijn liefdadigheidsinitiatieven.

Ma verscheen voor het laatst eind oktober in het openbaar. De miljardair liet zich toen kritisch uit over de Chinese financiële waakhond. Dat leidde ertoe dat de beursgang van zijn betaalbedrijf Ant Group werd uitgesteld.

De Aziatische beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Beleggers namen wat gas terug na de recente sterke koerswinsten en keken uit naar de beëdiging van president Joe Biden in de Verenigde Staten. De politieke spanningen tussen China en de VS liepen daarbij verder op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beschuldigde China, op zijn laatste volle dag in functie, van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. Daarnaast verklaarde de beoogde nieuwe minister van Financiën, Janet Yellen, dat Washington hard moet optreden tegen oneerlijke handelspraktijken van Peking.

Beursstanden

De Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent en de beurs in Shanghai won een fractie. De Chinese centrale bank hield zijn belangrijkste rentetarieven ongewijzigd op respectievelijk 3,85 procent en 4,65 procent.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent lager op 28.523,26 punten. Het verlies bleef beperkt dankzij koerswinsten onder de Japanse technologiebedrijven, die profiteerden van de stevige opmars van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. ANA Holdings zakte dik 3 procent. Volgens lokale media heeft de Japanse luchtvaartmaatschappij in de afgelopen negen maanden zijn slechtste resultaten ooit geboekt vanwege de coronapandemie.

In Seoul steeg de Kospi 0,4 procent. Kia Motors dikte bijna 8 procent aan. De Zuid-Koreaanse automaker liet weten met verschillende bedrijven naar projecten op het gebied van elektrische auto's te kijken. De aankondiging volgde op mediaberichten dat moederbedrijf Hyundai (min 0,6 procent) zou hebben besloten om dochteronderneming Kia de leiding te geven over de mogelijke samenwerking met het Amerikaanse technologieconcern Apple op het gebied van elektrische voertuigen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

17 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

19 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

21 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

22 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

23 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

23 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

1 dag geleden