Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Algerije wacht op excuses Frankrijk voor koloniaal verleden

Algerije wacht op excuses Frankrijk voor koloniaal verleden

ALGIERS (ANP/AFP) - Algerije wacht nog steeds op excuses van de Franse regering voor de kolonisatie van het land. Dit zei president Abdelmadjid Tebboune in een vraaggesprek met Franse media. Hij vindt dat het Noord-Afrikaanse land tot dusver nog alleen maar "halve excuses" heeft ontvangen. Tebboune hoopt dat zijn Franse ambtgenoot Macron gaat voortborduren op diens recente gestes in de richting van officiële verontschuldigingen. "Ik geloof dat we samen met president Macron verder kunnen gaan op de weg naar verzoening, hij is een eerlijke man die de situatie wil verbeteren", aldus het Algerijnse staatshoofd.

Frankrijk bestuurde het huidige Algerije 132 jaar en lange tijd niet als kolonie maar als onderdeel van Frankrijk. Veel Fransen en andere Europeanen emigreerden naar Frans Algerije en bouwden er 'hun eigen Frankrijk', waarbij ze zich fel verzetten tegen onafhankelijkheid van het land. Dit leidde uiteindelijk tot een zeer bloedige onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962), talrijke wreedheden tegen burgers en bijna tot een militaire staatsgreep in Frankrijk.

Zeker 800.000 Algerijnse Fransen, 'Pieds-Noirs', hebben kort voor de onafhankelijkheid in 1962 alles achter moeten laten en vluchtten naar Frankrijk waar velen nog nooit waren geweest. De nieuwe machthebbers van het Nationale Bevrijdingsfront FLN hebben een autoritair regime gevestigd. Hun economische beleid dreef talrijke Algerijnen naar Frankrijk waar nu naar schatting anderhalf miljoen islamitische Algerijnen of hun nakomelingen wonen. De pijnlijke geschiedenis verzuurt de relatie tussen beide landen nog steeds.

Tebboune heeft zondag in Algiers de begrafenis van 24 schedels van "martelaren" of verzetsstrijders tegen het Franse bestuur in de 19e eeuw bijgewoond. Ze werden door Franse militairen gevangengenomen, doodgeschoten en onthoofd. De schedels kwamen in een Frans museum terecht. Ze zijn vrijdag overgedragen aan Algerije.

Meer uit Buitenland

Nucleaire besprekingen tussen VS en Iran begonnen

ROME (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Iran voeren zaterdag in Rome nieuwe besprekingen over het atoomprogramma van Iran. Doel is om Irans nucleaire ambities te beteugelen.

1 uur geleden
Robot kansloos tegen mens in eerste halve marathon

BEIJING (ANP/DPA) - Voor het eerst hebben robots meegedaan aan een speciale halve marathon, in Beijing. Hardlopers hoefden niet bang te zijn dat machines hen in een hardloopwedstrijd voorbij zouden streven: de snelste robot deed er ruim twee keer zo lang over als de winnaar.

3 uur geleden
Amerikaans hooggerechtshof legt deportatie Venezolanen stil

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om de deportatie van Venezolanen voorlopig stil te leggen. Advocaten hadden daarom gevraagd omdat ze uitgezet dreigden te worden zonder dat daar de juiste juridische stappen voor waren gezet.

5 uur geleden
Onterecht gedeporteerde Salvadoraan in andere gevangenis gezet

WASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.

10 uur geleden
Minstens 148 mensen komen om bij brand op boot in Congo

KINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.

10 uur geleden
Bloomberg: VS staat open voor erkenning Krim als Russisch gebied

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

11 uur geleden
VS trekken helft troepen terug uit Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.

14 uur geleden