Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Algerije wacht op excuses Frankrijk voor koloniaal verleden

Algerije wacht op excuses Frankrijk voor koloniaal verleden

ALGIERS (ANP/AFP) - Algerije wacht nog steeds op excuses van de Franse regering voor de kolonisatie van het land. Dit zei president Abdelmadjid Tebboune in een vraaggesprek met Franse media. Hij vindt dat het Noord-Afrikaanse land tot dusver nog alleen maar "halve excuses" heeft ontvangen. Tebboune hoopt dat zijn Franse ambtgenoot Macron gaat voortborduren op diens recente gestes in de richting van officiële verontschuldigingen. "Ik geloof dat we samen met president Macron verder kunnen gaan op de weg naar verzoening, hij is een eerlijke man die de situatie wil verbeteren", aldus het Algerijnse staatshoofd.

Frankrijk bestuurde het huidige Algerije 132 jaar en lange tijd niet als kolonie maar als onderdeel van Frankrijk. Veel Fransen en andere Europeanen emigreerden naar Frans Algerije en bouwden er 'hun eigen Frankrijk', waarbij ze zich fel verzetten tegen onafhankelijkheid van het land. Dit leidde uiteindelijk tot een zeer bloedige onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962), talrijke wreedheden tegen burgers en bijna tot een militaire staatsgreep in Frankrijk.

Zeker 800.000 Algerijnse Fransen, 'Pieds-Noirs', hebben kort voor de onafhankelijkheid in 1962 alles achter moeten laten en vluchtten naar Frankrijk waar velen nog nooit waren geweest. De nieuwe machthebbers van het Nationale Bevrijdingsfront FLN hebben een autoritair regime gevestigd. Hun economische beleid dreef talrijke Algerijnen naar Frankrijk waar nu naar schatting anderhalf miljoen islamitische Algerijnen of hun nakomelingen wonen. De pijnlijke geschiedenis verzuurt de relatie tussen beide landen nog steeds.

Tebboune heeft zondag in Algiers de begrafenis van 24 schedels van "martelaren" of verzetsstrijders tegen het Franse bestuur in de 19e eeuw bijgewoond. Ze werden door Franse militairen gevangengenomen, doodgeschoten en onthoofd. De schedels kwamen in een Frans museum terecht. Ze zijn vrijdag overgedragen aan Algerije.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

2 minuten geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

18 minuten geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

1 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

1 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

1 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

2 uur geleden
China en Zuid-Korea willen denuclearisatie Koreaans schiereiland

SEOUL (ANP/AFP) - China, Zuid-Korea en Japan hebben op een zeldzame top uitgesproken voor de "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" te zijn. De vrede daar "is in ons gezamenlijk belang en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid", schrijven de landen in een verklaring.

2 uur geleden