Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aletta Jacobsprijs voor Rebecca Gomperts

Aletta Jacobsprijs voor Rebecca Gomperts

VLISSINGEN/GRONINGEN - Rebecca Gomperts heeft vandaag de Aletta Jacobsprijs 2022 in ontvangst genomen van de Rijksuniversiteit Groningen. Gomperts krijgt de prijs vanwege haar strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen. Rebecca Gomperts is geboren en getogen in Vlissingen. 

Met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access heeft ze abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda gekregen. In 2020 stond Gomperts nog op de lijst van met honderd invloedrijkste mensen van het Amerikaanse opinieblad Times. Gompert ontving de Aletta Jacobsprijs vandaag uit handen van Rector Magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga. “Het is niet voor niks dat we de prijswinnares juist vandaag, op veilige abortusdag, bekendmaken”, aldus juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker. “Helaas is veilige abortus nog steeds niet vanzelfsprekend, en staan wereldwijd rechten van vrouwen onder druk. De jury waardeert Rebecca Gomperts vanwege haar indrukwekkende strijd voor deze rechten, en vanwege de moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld”. Het is voor de Rijksuniversiteit extra bijzonder om dit in het Alettajaar aan te kunnen kondigen, want het is 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs aan haar geneeskundestudie in Groningen begon. Stoker: “Gomperts zet zich anno 2021 op eenzelfde gedreven en inspirerende wijze in voor gezondheidsrechten van vrouwen als Jacobs dat deed in haar tijd, dus we hadden ons dit jaar geen toepasselijker winnares kunnen wensen.”

Meer uit Vlissingen

Ludiek project: handen IN de mouwen met bewoners AZC

VLISSINGEN - Een bijzondere actie door de ondernemers Walstraat-Zuid en de bewoners AZC: na een inzamelingsactie zijn afgelopen weekend waslijnen vol oranje kleren in de Walstraat opgehangen. 

12 uur geleden
Jonge schrijvers gezocht

VLISSINGEN - Dit jaar heeft de door Zeeland reizende Herberg voor verhalen, De Baaierd, extra ruimte voor jonge schrijvers. Wie tussen 14 en 27 jaar oud is en meer wil leren over het schrijven van poëzie, film, liedteksten, podcasts, journalistieke stukken, óf een idee heeft voor een interessante literaire samenwerking, kan zich tot en met 1 juli aanmelden voor het Gilde van De Baaierd. 

17 uur geleden
Traumahelikopter opgeroepen voor incident Lindeijerlaan

VLISSINGEN - De Rotterdamse traumahelikopter is donderdagmiddag in Vlissingen ingezet vanwege een medische noodsituatie in een woning.

1 dag geleden
Verdachte van invoer cocaïne via haven Vlissingen langer vast

MIDDELBURG - Eén van de drie mannen die in mei tijdens een grote politieactie werd aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne via de haven van Vlissingen, blijft nog eens 60 dagen in voorlopige hechtenis. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda woensdag bepaald.De 59-jarige man uit Burgh-Haamstede werd op maandag 6 mei samen met nog twee anderen van 43 en 56 jaar oud opgepakt toen de politie samen met de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) onder meer doorzoekingen deed bij een havenbedrijf in Ritthem en een bedrijf in Zierikzee. Aan de actie deden ruim 150 opsporingsambtenaren mee. Op zes locaties vonden doorzoekingen plaats.Het drietal wordt volgens het OM verdacht van invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie die als doel heeft de Opiumwet te overtreden. Op 15 mei bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Breda al dat het voorarrest van de drie werd verlengd met 90 (voor de 56- en 43-jarige verdachte) en 30 dagen (voor de man uit Burgh-Haamstede).Van laatstgenoemde verdachte is de voorlopige hechtenis nu met nog eens 60 dagen verlengd omdat de verdenking tegen hem is uitgebreid. "De verdachte wordt nu ook verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en witwassen", zo legt het OM uit.De drie mannen moeten op 8 augustus voor de rechter verschijnen tijdens een pro-formazitting.

1 dag geleden
Grootste drugsvangst van het jaar in Zeeland: douane onderschept 3600 kilo cocaïne in Vlissingen

VLISSINGEN - De Douane heeft woensdag tijdens een reguliere controle in de haven van Vlissingen ruim 3600 kilo cocaïne onderschept. Deze vangst markeert de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland.

1 dag geleden
Vlissingen Vintage is dit jaar nog groter en op een nieuwe locatie

VLISSINGEN - Komend weekend wordt Vlissingen Vintage weer gehouden: drie dagen vol vetkuiven, petticoats, oldtimers en vooral veel rock 'n roll muziek. Het evenement wordt niet zoals voorgaande edities gehouden in de Binnenstad maar is uitgeweken naar de Jan Weugkade.

1 dag geleden
Botsing auto en scootmobiel aan de Prins Hendrikweg

VLISSINGEN - Aan het einde van de ochtend is woensdag in Vlissingen iemand gewond geraakt bij een aanrijding. Hierbij waren een auto en een scootmobiel betrokken.Het ongeluk gebeurde rond 11.20 uur op de Prins Hendrikweg, ter hoogte van de Keersluisbrug. Het slachtoffer zou per ongeluk gas hebben gegeven toen ze moest stoppen bij de verkeerslichten. Een botsing met een personenauto was het gevolg. Na onderzoek door de ambulancedienst bleek de vrouw niet mee te hoeven naar het ziekenhuis.

2 dagen geleden